10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı 48-50-52-57-58-61. Sayfa Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 10. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Bazı Genç Sahabiler, Hz. Muhammed ve Gençler gibi konuların ele alındığı 10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 48-50-52-57-58-61 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
NELER BİLİYORSUNUZ?
“Allahü Teâlâ, saygısız davranışları olmayan, hayra yönelip kötülüğü terk eden, vakar sahibi, olgun genci sever.”(49) hadisinden ne anlıyorsunuz? Görüşlerinizi paylaşınız.
Cevap: Allah, etrafına saygılı ve sevgili olan, haramdan ve günahtan uzak duran onun yolundan giden gençleri sevdiğini belirtmektedir. Güzel ahlaklı, büyüklerimize saygılı küçüklerimize sevgili davranmalı ve kötü olan her şeyden uzak durmalıyız.
NELER BİLİYORSUNUZ?
Hz. Muhammed’in (s.a.v.) yakından ilgilenip yetiştirdiği sahâbîlerden Hz. Ali (r.a.) ile Üsâme bin Zeyd (r.a.) hakkında neler biliyorsunuz? Anlatınız.
Cevap: Hz. Ali, Hz. Muhammed’in yanında büyümüştür. Müslümanlar arasında ilk inanan ve Kabe’de dünyaya gelen ilk insandır. Hz. Üsame bin Zeyd, savaşlarda Hz. Muhammed’in hep yanında durmuş ve beraber savaşlara katılmışlardır.
Hz. Ali (r.a.) bir sözünde, “Kendi ayıbını gören, başkalarının ayıbıyla oyalanmaz.”(68) demiştir. Bu sözde anlatılmak isteneni arkadaşlarınızla değerlendiriniz.
Cevap: İnsan önce kendindeki hatalarını, günahlarını ve ayıplarını yok saymak etrafımızdaki insanların ayıplarını günahlarını görerek dile getirmemize sebep olur ve bu da dedikoduya girerek. Allah bunu kabul etmez ve çok günahtır. Ama insan önce kendisine dönüp bakarsa insanlarında ayıplarını görmez.
Hz. Âişe’nin (r.anhâ) ilmî faaliyetlerinden kendiniz için çıkarabileceğiniz dersler neler olabilir? Arkadaşlarınızla da görüş alışverişinde bulunarak tespit ediniz.
Cevap: Dinimiz ile ilgili bildiklerimizi etrafımızdakilere de aktararak İslamı daha da yayabiliriz. Dinimize uygun davranışlar sergileyerek çevremizdekilere örnek olmalıyız.
Hz. Fâtıma’yı (r.anhâ) çok seven milletimiz, ona “Fatma anamız” der. Hz. Fâtıma’nın (r.anhâ) sevilmesinin ve “ana” diye anılmasının sebepleri sizce ne olabilir? Görüşlerinizi açıklayınız.
Cevap: Hz. Fatma, çocuklarına anne ve babasından aldığı şefkati ve merhameti göstermektedir. Bu sadece çocuklarına karşı değil herkese kaşı şefkatli ve merhametlidir. Cömert, yardımsever ve ilmine düşkün bir kadın olduğu için onu herkes anası gibi sever ve sayarmış.
Âl-i İmrân suresinin 159. ayetinde verilmek istenen mesajları, arkadaşlarınızla görüş alışverişinde bulunarak belirleyiniz.
Cevap: Peygamberimizin iyi kalpli, şefkatli, merhametli ve affedici bir insan olduğundan bahsetmektedir. Bu davranışları sayesinde insanların dostluğunu ve sevgisini kazanmıştır. Affediciliği de hata yapan kişilerin bu hatalarından dönmelerine ve sonraki yaşantılarında daha dikkatli davranmalarına vesile olmuştur.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.