Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
27 Eylül 2019, 21:01
Furkan Furkan
Yönetici
Konu Sayısı: 1246

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 17-18-19. Sayfa Cevapları MEB Yayıncılık

2019-2020 10. Sınıf MEB Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 17-18-19 sayfa cevapları DİN-EDEBİYAT İLİŞKİSİ

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 17 Ders Kitabı Cevapları

Hazırlık

1. Din ile edebiyat arasında nasıl bir ilişki olduğunu düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi sözlü olarak ifade ediniz.
Cevap: Din tanrıya ve önemli dini kişiliklere olan sevgi ve saygı nedeniyle bir çok edebi metin yazılmıştır. Bunlar ilahiler, şiirler, hikayeler, destanlar ve efsaneler olabilir. 

2. Dinî içerikli bir edebî metin yazmak isteseniz hangi edebî türü tercih edersiniz? Niçin?
Cevap: Dini içerikli bir edebi metin yazmak isteseydim dini içerikli bir destan yazmak isterdim. Çünkü destanlar gerçek olmasa bile dinleyicinin zihninde güzel şeyler canlandırabiliyor.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 18 Ders Kitabı Cevapları

1. Okuduğunuz metinde geçen “Din, bireyi mukaddes duygu, ortak şuur ve vicdan etrafında birleştirir.” cümlesindeki altı çizili kelimelerin anlamlarını cümlenin bağlamından hareketle tahmin ediniz. 
Cevap: Mukaddes kelimesi kutsal anlamına geliyor olabilir. Şuur kelimesi ise farkında olmak/bilinç anlamına gelir.

2. Metinden yola çıkarak dinin edebiyattaki yeriyle ilgili hangi sonuçlara ulaşabilirsiniz?
Cevap: İnsanların hayatına yön veren, yaşarken ve öldükten sonra ne yapması gerektiğini açıklamayı sağlayan din, insanlarda korku, kimi zaman sevgi ve saygı oluşturmuş, kimi insanlardaysa edebi ilham ortaya çıkmıştır.

3. “Bu sanat, bir dönemin, bir toplumun hissiyatını, inançlarını, irfanını, bilgilerini, algılarını, kavrayışını ve estetik dünyasını yansıtan ayna konumundadır.” cümlesinden yola çıkarak edebiyatın toplumsal işlevi ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Cevap: Edebi metinler yazıldığı dönemin sosyal, kültürel, askeri ve coğrafi konumları hakkında bilgi verebilir.

4. Metinde düşünceyi geliştirme yollarından hangileri kullanılmıştır? Bunların tercih edilmesinin anlatım biçimine katkısını söyleyiniz.
Cevap: Tanımlama, benzetme ve karşılaştırma kullanılmıştır. Bunlar cümlede verilmek istenen duygu ve anlamı pekiştirmek için kullanılır.

5. Metnin tema ve konusunu belirleyiniz.
Cevap:

Tema: Edebiyat-Din İlişkisi
Konu: Edebiyat’ın Din İle İlişkisinde İnsanların İslamlaşmaya Önem Vermesi

6. Metnin üslubu ile ilgili çıkarımlarda bulununuz.
Cevap: Metinde anlaşılır, sade bir üslup kullanılmıştır.

7. Metinde anlatıcı ile yazarın aynı kişi olmasını neye bağlıyorsunuz? Açıklayınız.
Cevap: Metinde anlatıcı ile yazarın aynı kişinin olmasının daha iyi bir açıklama ve sorunları anlamasına bağlıyorum.

8. Metindeki ana düşünce ile yardımcı düşünceleri belirleyiniz. Belirlediğiniz cümleleri aşağıdaki şemalara yazınız.
Cevap:

Ana Düşünce: Edebiyatın dine, dinin edebiyat’a etkisi vardır.
Yardımcı Düşünceler:

-Din estetik duygu beslemektedir.
-İslamiyetin yayılmasıyla birlikte din ile edebiyat etkileşime girip zenginleşmiştir.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 19 Ders Kitabı Cevapları

DİL BİLGİSİ

1. (…) Siz de okuduğunuz metinden buna benzer örnekler bulunuz. Bulduğunuz örneklerin altını çiziniz
Cevap: (Son cümle) Bütün bunlar, içine girilen yeni dil havzası içerisinde yeni edebî eserlerin hayat bulmasını sağlamıştır

2. Okuduğunuz metinden alınan (…) cümlesinde virgüllerin aynı amaçla kullanılıp kullanılmadığını açıklayınız.
Cevap: Okuduğumuz bu metinde virgüllerin kullanımı aynı amaç için kullanılmamıştır. 1. virgül özneyi belirtmek için, 2. virgül ise sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için kullanılmıştır.

SIRA SİZDE

Aşağıdaki parçalardan hareketle edebiyatın tarih ve dinle olan ilişkisiyle ilgili çıkarımlarda bulununuz.
Cevap: Edebiyat, tarihte olan bitenler hakkında her zaman bir edebi eser ortaya çıkarabilir. Geçmiş zamanda yaşanmış önemli ve toplumu derinden etkileyen bir olay hakkında şiir, hikaye, roman veya başka bir edebi eser yazılabilir.

 


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (7 oy, ortalama: 5 üzerinden 4,29)
Bekleyin...Loading...

Linkedin'de Paylaş

Yalnızca Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.

Ödevini Sor