Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
28 Temmuz 2020, 19:57
Furkan Furkan
Yönetici
Konu Sayısı: 1362

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitabı 20-21-22-23-24. Sayfa Cevapları MEB Yayıncılık

2019-2020 10. Sınıf MEB Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 20-21-22-23-24 sayfa cevapları Türk Edebiyatının Tarihi Dönemleri

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 20 Ders Kitabı Cevapları

Hazırlık

1. Kütüphanelerde kitapların çeşitli ölçütlere göre gruplandırılması, bize ne gibi kolaylıklar sağlayabilir? Düşüncelerinizi belirtiniz.
Cevap: Kütüphanelerdeki kitapların gruplandırılması içerisinde bulunan binlerce kitabın arandığı zaman rahatlıkla bulunabilmesini sağlar. Örneğin büyük bir kütüphanede tarih konulu bir kitap ararken tek tek bakmak yerine “Tarih” kategorisine bakarak kitap arayabiliriz.

2. “Hayatımın dönüm noktaları” dediğiniz olayları neye göre tespit edersiniz? Düşüncelerinizi sözlü olarak paylaşınız.
Cevap: Hayatımın dönüm noktaları dediğim olaylar benim üzerimde büyük bir etki bırakmış olmalı. O olaydan önceki önemli sayılacak fikir ve düşüncelerimin çoğunun değişmiş olması gerek. O olaydan önceki insan ile sonraki insan arasında fark olmalı.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 23 Ders Kitabı Cevapları

METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME

1.

• Toplum hayatındaki bu değişiklikler bir süre sonra edebiyatı da etkilemiş; gazeteler, Batı edebiyatından yapılan çeviriler, uyarlamalar, Türk edebiyatına bu doğrultuda yön vermiştir.
Cevap: Uyarlama kelimesinin TDK’daki anlamı “Bir eserin yaşadığımız topluma göre düzenlenmesi ve çevrilmesi” anlamlarına gelmektedir.

• Böylece Batı kültürüyle yetişen yeni kuşak sanatçıları, Batı edebiyatı yolunda yeni bir çığır açmışlardır.
Cevap: “Çığır açmak” kelime grubunun TDK’daki anlamı “yeni bir yol, yeni yöntem” anlamına gelir.


2. Türk edebiyatının dönemlere ayrılmasındaki ölçütleri metinden hareketle söyleyiniz.
Cevap: Türk edebiyatının dönemlere ayrılmasının ölçütleri bazı önemli olaylar sonucu gerçekleşmiştir. Bunlar Türk’lerin islamiyeti kabul etmesi, coğrafi konumlarının değişmesi vb. olaylardır.


3. Metinde geçen “Geçiş Dönemi” ifadesinden ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.
Cevap: Geçiş döneminden henüz yeni bir döneme geçilmemiş, eski ve yeni bir dönem arasında gidip gelmek veya iki döneminde özelliklerini taşınarak eser verilmesi anlamlarını çıkarıyorum.


4. İslami Dönem’deki ürünlerde Arapça-Farsça kelimelerin fazlaca kullanımını neye bağlıyorsunuz? Metinden hareketle cevaplayınız.
Cevap: İslami Dönem’de Türkler islamiyetin kabulü sebebiyle Araplar ve Farslarla kültür alış-verişinde bulunduğu için bazı Arapça-Farsça kelimelere rastlanabilir.


5. Metnin dil ve anlatım özelliklerinin temaya olan katkısını söyleyiniz.
Cevap: Metinde geçen açık ve yalın anlatım temanın somutlaştırılmasını sağlamış ve anlatılan şeylerin daha anlaşılır olması sağlanmıştır.


6. Metinde kullanılan anlatım biçimiyle düşünceyi geliştirme yollarını belirleyiniz.
Cevap: Anlatım Biçimi olarak açıklayıcı analtım, düşünceyi geliştirme yolları olarak Örneklendirme ve karşılaştırma kullanılmıştır.


7. Batı etkisinde gelişen Türk edebiyatının oluşumunda hangi tarihî olay etkili olmuştur?
Cevap: Batı etkisinde gelişen Türk edebiyatının oluşumunda 1839 yılında Osmanlı Devleti’nde ilan edilen Tanzimat Fermanı’nın büyük bir etkisi olmuştur.


8. Öğrendiğiniz bilgilerden hareketle aşağıdaki tabloda boş bırakılan yerleri doldurunuz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 23 Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 24 Ders Kitabı Cevapları

DİL BİLGİSİ

1. Okuduğunuz metinden alınan “İslamiyet’in Türkler arasında yayılması X. yüzyılda gerçekleşmiştir.” cümlesinde rakamdan sonra kullanılan noktanın kullanım amacını belirtiniz.
Cevap: Cümlede noktanın kullanım amacı “ıncı, inci, uncu, üncü” eklerinin yerine kullanılmasıdır.


2. Okuduğunuz metinden büyük harflerin farklı kullanım amaçlarına örnek olabilecek cümleler bulunuz.
Cevap: 
” …kanıtlanan ilk ve en eski dönem İslamiyet’in Kabulünden Önceki Türk Edebiyatı Dönemi’dir”


3. Aşağıdaki parçada yazımı yanlış olan kelimelerin altını çiziniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 24 Ders Kitabı Cevapları


SIRA SİZDE

Öğrendiğiniz bilgilerden hareketle aşağıdaki parçaların Türk edebiyatının hangi ana dönemine ait olduklarını söyleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 24 Ders Kitabı Cevapları (1)


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 17-18-19. Sayfa Cevapları MEB Yayıncılık başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Etiket: 10 sınıf edebiyat 20 cevap forum sınıf, türk dili ve edebiyat 10 sınıf 24 sayfa,

Linkedin'de Paylaş

Sadece Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.