Kendimizi Deneyelim
A) Aşağıdaki görselleri inceleyiniz ve soruları cevaplayınız.
Yukarıdaki çocukların sorunlarını inceleyiniz. Sorunlarına çözüm bulmaları için hangi besinlerle beslenmeleri gerektiğini yazınız.
Mehmet: Mehmet’in kolunun hemen iyileşmesi için su ve mineral tüketmesi gerekir.
Ayça: Alkol, sigara vb. ürünler tüketmemelidir.
Asya: Asya’nın saçlarının uzaması için bol bol protein içerikli besinler tüketmelidir.
Yavuz: Yavuz’un enerjisini toplaması için bol bol karbonhidrat tüketmelidir. Ekmek yemelidir.
B) Aşağıda verilen besin içeriklerinin karşısına o besin içeriğine ait örnekler yazınız.
Karbonhidratlar: Ekmek, makarna
Yağlar: Zeytinyağı
Proteinler: Et, kuru yemiş, yumurta
Vitaminler: Meyve ve sebzeler.
C) Aşağıda tanımı verilmiş kavramlar ve sözcükler karışık olarak yazılmıştır. Doğru yazılışlarını bulunuz ve yanlarındaki kutulara yerleştiriniz.
Büyüme, gelişme ve sağlıklı yaşamak için gerekli olan besinlerin vücuda alınmasına denir.
1. MEBESLNE : BESLENME
Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayan besin içeriğidir.
2. RTHAANİRBDKO: KARBONHİDRAT
Vücudumuzda yapıcı ve onarıcı görev yapan besin içerikleridir.
3. İRTOENP: PROTEİN
Dengesiz, aşırı beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı sonucu oluşan bir hastalıktır.
5. OEEZBİT: OBEZİTE
D) Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.
1. (D) 6 numaralı kutucuktaki rahatsızlığa sigara kullanımı sebep olabilir.
2. (D) 4 numaralı kutucuktaki rahatsızlığa hem sigara kullanımı hem de alkol kullanımı sebep olabilir.
3. (Y) 3 numaralı kutucuktaki rahatsızlığa sadece sigara kullanımı sebep olabilir.
4. (D) 1 numaralı kutucuktaki rahatsızlığa alkol kullanımı sebep olabilir.
5. (Y) 2 numaralı kutucuktaki rahatsızlığa alkol kullanımı sebep olabilir.
E) Umut, annesi ve babası ile markette alışveriş yapmaktadır. Sağlıklı ve doğal gıdalar alabilmeleri için nelere dikkat etmeleri gerekir? Aşağıdaki cümlelerde yer alan boşlukları uygun kavramlar ile doldurunuz.
1. …Temiz, taze ve paketlenmiş… ürünler almaları gerekir.
2. Paketlenmiş ve dondurulmuş ürün alırken ….son kullanma tarihine …. bakmaları gerekir.
3. Paketin ..yırtık olmamasına ve TSE logosu olmasına... dikkat etmeliler.
4. İçinde …koruyucu, tatlandırıcı ve renklendirici…. .gibi katkı maddeleri içeren besinleri alırken dikkatli olmalılar.
F) Aşağıdaki şemada yer alan boşluklara uygun kavramlar yazınız.
Ünite Değerlendirme Soruları
A) Aşağıda verilen ifadelerin yanına doğru ise “D”, yanlış ise “Y” yazınız.
1. (D) Sigara içmediği hâlde dumandan etkilenen kişiye pasif içici denir.
2. (Y) Kızılay, alkol ve sigaranın zararlarını anlatan kurumdur.
3. (D) Alkol bağımlılık yapar.
4. (D) Sigara içenlerin akciğer kanseri olma riski artar.
5. (D) Sigarada nikotin denilen ve bağımlılık yapan madde bulunur
B) Aşağıda verilen soruların cevaplarını altlarındaki boşluğa yazınız.
Sigarada en çok hangi maddeler bulunur?
Cevap: Sigarada en çok nikotin gibi bağımlılık yapıcı maddeler bulunur.
Sigara içen bir insanın hangi organları daha çok zarar görür?
Cevap: Sigara içen kişinin en çok akciğer gibi organları zarar görür.
Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak için neler yapmalıyız?
Cevap: Sigara ve alkol gibi zararlı içeceklerin tüketildiği yerlerden ve içen kişilerden uzak durmalıyız.
Alkol alan bir insanın hangi organları daha çok zarar görür?
Cevap: Alkol en çok karaciğere zarar verir.
C) Aşağıdaki cümlelerde yer alan boşlukları kutucuklardaki uygun kavramlarla doldurunuz.
su – düzenleyici – kurutma ve dondurma – kalsiyum – taze, doğal ve temiz – besinlerden – Yeşilay – şişmanlamaya – bitkisel ve hayvansal – yağlardan
1. Organlarımızın sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için gerekli enerjiyi ..besinlerden..
alırız.
2. Karbonhidratlar fazla tüketilirse …şişmanlamaya… sebep olur.
3. Tüm yiyeceklerde, kuru gibi görünseler de …su…. bulunur.
4. Kemiklerin gelişimi ve korunmasından ..kalsiyum.. minerali sorumludur.
5. Her gıdada bulunan ve vücudumuzda ..düzenleyici.. olarak görev yapan besinler vitamin, su ve minerallerdir.
6. Karbonhidratların yeterli olmadığı durumlarda enerji ihtiyacımızı ..yağlardan.. sağlarız.
7. Besinleri ..bitkisel ve hayvansal. kaynaklardan elde ederiz.
8. Alışveriş yaparken besinlerin ..taze, doğal ve temiz.. olmasına dikkat etmeliyiz.
9. ..Kurutma ve dondurma… besinleri saklama yöntemlerinden bazılarıdır.
10. .Yeşilah.. alkol ve sigara bağımlılığına karşı halkı bilinçlendiren bir dernektir.
D) Aşağıda verilen besin içeriklerinin görevlerini karşılarına yazınız.
Proteinler: Yapıcı ve onarıcı olarak görev yaparlar. Et, süt ve yumurta gibi besinlerde bulunur.
Su ve mineraller: Vücutta düzenleyici olarak görev yapar ve suda bulunur.
Karbonhidratlar: Vücutta enerji verici olarak görev yapar. Tahıl gibi ürünlerde bulunur.
Yağlar: Vücutta enerji verici olarak görev yapar. Zeytinyağı gibi hayvansal ve bitkisel kaynaklardan elde edilen yağlarla yapılır.
Vitaminler: Vücutta düzenleyici olarak görev yapar. Meyve ve sebzelerde bulunur.
E) Aşağıdaki tabloda verilen boşlukları doldurunuz.
F) Aşağıdaki soruları görsellere göre cevaplayınız.
1. Hangileri karbonhidrat yönünden zengindir?
Cevap: Karbonhidratlar tahıl yönünden zengindir.
2. Hangileri protein bakımından zengindir?
Cevap: Protein bakımından et, süt ve yumurta zengindir.
3. Hangileri vitaminler bakımından zengindir?
Cevap: Vitaminler bakımından meyve, sebze zengindir.
4. Hangileri hayvansal besinlerdir?
Cevap: Etler hayvansal besindir.
5. Hangileri bitkisel besinlerdir?
Cevap: Meyve ve sebzeler bitkisel besindir.
6. Hangilerini saklamak için derin dondurucu kullanırız?
Cevap: Etleri saklamak için derin dondurucu kullanırız.
7. Hangilerinde su bulunur?
Cevap: Hepsinde su bulunur.
G) Aşağıdaki bulmacayı çözünüz.
H) Aşağıdaki cümlelerde yer alan boşlukları kutucuklardaki uygun ifadelerle doldurunuz.
a. Yağlar d. Sigara ve alkol b. Dengeli beslenme e. Karbonhidratlar c. Vitaminler f. Proteinler ç. Gıda israfı g. Obezite
1. Vücudumuzda .protein. yapıcı ve onarıcı görev yapar.
2. Vücudumuzun ihtiyacı olan enerjiyi …karbonhidratlar… sağlar.
3. Vücudun sıcak tutulmasını …yağlar.. sağlar.
4. Vücudumuzun hastalıklara karşı korunmasını ..vitaminler.. sağlar.
5. Vücudumuzun ihtiyacı olan besinlerin düzenli ve yeterli miktarda alınmasına
…dengeli beslenme... denir.
6. Üretilen gıdanın tüketilmeden önce atığa dönüşmesine …gıda israfı… denir.
7. Dünyada ve ülkemizde .obezite. önemli bir halk sağlığı sorunudur.
I) Aşağıdaki çoktan seçmeli sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz.
Cevap Anahtarı:
Bir önceki yazımız olan 4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Etiket: 4 sınıf fen bilimleri sayfa 75 cevapları, 4 sınıf fen bilimleri sayfa 77 cevapları,Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Vance.
Abone
Bu siteye girip ödev yapcam diye şarjımı akşamdan dolduruyom.Çok yararlı bir site herkese tavsiye ederim.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.