Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
17 Mart 2021, 15:36
Gülsüm Gülsüm
Üye
Konu Sayısı: 453

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 138-139-140-141-142-143-144-145-146-147. Sayfa Cevapları KOZA Yayıncılık

2020-2021 4. Sınıf KOZA Yayınları Türkçe Ders Kitabı 138-139-140-141-142-143-144-145-146-147. sayfa cevapları Yeşilyurt

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı KOZA Yayıncılık Sayfa 138 Ders Kitabı Cevapları


Hazırlık

1. Çevrenizdeki yeşil alanların ve ağaçların korunması için neler yapıyorsunuz?
Cevap: Çevremizdeki yeşil alanların korunması için fidan uygun olan yerlere fidan ekiyorum ve izinsiz ağaç kesilmesi gördüğümde uyarıyorum. Yaz zamanlarında ağaçlara su veriyorum. Doğaya karışmayan maddeleri kullanmamaya çalışıyorum. 


2. Sizce ülkemiz yeterince yeşil midir? Neden?
Cevap: Son zamanlarda yeşil alan azalmaya başladı. Artan betonlaşmanın yerine yeşillenmenin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden ülkemizde yeşil alanları yeterli görmüyorum.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı KOZA Yayıncılık Sayfa 143 Ders Kitabı Cevapları

1. ETKİNLİK: a. Aşağıdaki kelimeler ve kelime grubu metinde geçmektedir. Numaralandırılmış şekilde anlamları verilen bu kelimeleri bularak bulmacayı çözünüz.
Cevap:

1. Sonradan elde edilmeyip yaratılıştan var olan nitelik. (TANRI VERGİSİ)

2. Durumunu düzeltmek, aşamalı bir biçimde gelişmek, ilerlemek. (KALKINMAK)

3. Karadeniz Bölgesi’nde kemençe ile oynanan halk oyunu. (HORON)

4. Korkunç, çok iri ve olağanüstü güçlü masal yaratığı. (DEV)

5. Meyve suyu ile şekerli su karıştırılarak yapılan içecek. (ŞERBET)

6. Bir işin yapılması için harcanan beden ve kafa gücü, zahmet. (EMEK)

7. İnanç, düşünce, kanaat. (KANI)

8. Göğüs. (BAĞIR)



b. Anlamını öğrendiğiniz bu kelimeleri ve kelime grubunu birer cümlede kullanarak defterinize yazınız.
Cevap:

• Tanrı vergisi bir yeteneği olduğunu iddia ediyor.

Ülkenin kalkınabilmesi için kendi malını kendisinin üretmesi gerekmektedir.

• Horon kursuna gitmek istemiştim.

Çocukların korkulu rüyalarından birisi de dev adamlardır.

Düğünde dağıtılan şerbeti çok beğenmiştim.

• Emeğe saygısızlık eden insanın kendisine de saygısı yoktur.

Bu işin sonununda güzel şeylerin olacağı kanısındayım.

Annem hasta olan kardeşimin bağrına sıcak torba koydu.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı KOZA Yayıncılık Sayfa 144 Ders Kitabı Cevapları


2. ETKİNLİK: Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

1. Öğretmen, öğrencilere ormanın faydaları hakkında neler söylüyor?
Cevap: Öğretmen ormanın olduğu yerde temiz havanın, cıvıldayan kuşların ve meyvelerin olduğunu söylüyor.


2. Boztepe köyü nasıl bir yermiş?
Cevap: Yemyeşil bir köymüş ama kıymetini bilemedikleri için o yeşilliği kaybetmişler.


3. Oyundaki köy, neden çorak bir yer hâline gelmiştir?
Cevap: Köylüler ormandaki ağaçları kesip fidelerini keçilere yedirmişler, odun yapıp satmışlar ya da kendileri yakmak için kullanmışlar.


4. Metinde Boztepe köyünün hikâyesini kim anlatmaktadır?
Cevap: Köy halkını gözlemleyen biri yani yazar anlatmaktadır.


5. Yeşilyurt köyü yıllar sonra hangi ismi almıştır?
Cevap: Boztepe ismini almıştır.


6. Öğrenciler köylerini tekrar eski hâline çevirmek için neler yapmaya karar veriyorlar?
Cevap: Köyü yeniden yeşillendirmek için fidan dikme çalışmalarına başlıyorlar.


7. Öğrencilerin yerinde siz olsaydınız başka neler yapmak isterdiniz?
Cevap: Köyümdeki insanları bilinçlendirmek için onlara sunum hazırlardım. Bende çevremi korumak ve yeşillendirmek için elimden ne geliyorsa yapardım.


3. ETKİNLİK: Metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.
Cevap:

Metnin Konusu: Köyün eski halini bilen Veli Dede’nin öğrencilere köyün eski yeşil halini anlatması.
Metnin Ana Fikri: Doğayı korumak gerektiğidir.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı KOZA Yayıncılık Sayfa 145 Ders Kitabı Cevapları

4. ETKİNLİK: Metnin size ilginç gelen bir kısmını nedenleri ile birlikte aşağıdaki yazma alana yazınız.
Cevap: Köylülerin nasıl bilinçsiz bir şekilde ormanı yok edene kadar ağaçları kestikleri ilginç gelmektedir. Buna bağlı olarak köyün isminin Boztepe olarak değiştirilmesi yine aynı şekilde ilginç gelmiştir.



5. ETKİNLİK: a. Yanda verilen Erozyonla Mücadele Haftası için yapılmış sosyal medya duyuru görselini inceleyiniz. Duyurudaki görsel ve yazılarla ilgili fikirlerinizi açıklayınız.
Cevap: Duyuruya göre erozyon olmasını önlemek için ormanlara yani bol yeşil alan ihtiyacımız olduğunu ve bunun içinde elimizden geldiği kadar ormanlarımızı korumak gerektiği sonucuna varıyorum.


b. Buna benzer sosyal medya duyurularıyla daha önce karşılaştınız mı? Karşılaştıysanız duyuru üzerinde, konu ve tarih dışında nelerin yazılı olduğunu açıklayınız.
Cevap: Karşılaştım. Sosyal medya duyurularında kısa ve etkili sloganlarla insanlar bilinçlendirilmeye çalışılıyor.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı KOZA Yayıncılık Sayfa 146 Ders Kitabı Cevapları

c. “Yaşam toprakta filizlenir.” cümlesiyle anlatılmak istenen nedir? Cümle, duyurulmak istenen konuyla ilgili midir? Siz de ormanın, toprağın, havanın veya suyun önemini anlatan bir cümle yazınız.
Cevap: Bu cümlede ağaçlara verdiğimiz ömür ile hem bizim hem de doğanın ömrünün uzun olacağı anlatılmak istenmiştir. Cümle duyurulmak istenen konuyla alakalıdır.
“İyi bak doğaya, iyi baksın sana!”


ç. “Sonraki Derse Hazırlık” aşamasında sizden istenilen araştırma sonucunda incelediğiniz afişlerden yola çıkarak ormanın önemini anlatan bir afiş de siz hazırlayınız.
Cevap:
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı KOZA Yayıncılık Sayfa 146 Ders Kitabı Cevapları

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı KOZA Yayıncılık Sayfa 147 Ders Kitabı Cevapları


6. ETKİNLİK: Toprağı korumanın en etkili yolu bitki örtüsünü ve ağaçları korumaktır. “Sonraki Derse Hazırlık” çalışmasında yaptığınız araştırmanın sonuçlarını göz önünde bulundurarak ormanın korunması için çalışan kuruluşların birinde aktif olarak görev yaptığınızı düşününüz. Bu kuruluşun daha etkili olabilmesi için yapılması gerekenleri yazınız. Yazınıza başlık koymayı unutmayınız.
Cevap: Bu kuruluşun daha aktif olması için bu konu hakkında tecrübeli ve bilgi sahibi insanlarla iletişim halinde olup onlarla iş birliği yapardım. Çevrenin korunması için bulunduğum şehirde geri dönüşüm kutuları oluşturup doğaya karışmayıp zarar veren maddelerin ayıklanması için bir proje başlatırdım. Her evde mutlaka geri dönüşüm kutularının olması için aktif projeler yapardım. İnsanlarımızın ormanlarımızın önemi hakkında bilinçlenmeleri için elimden geleni yapardım.


Sonraki Derse Hazırlık

Güneş Sisteminde bulunan gezegen ve yıldızlar hakkında araştırma yapınız. Araştırma sonucunda edindiğiniz bilgi ve görselleri sınıfa getiriniz.
Cevap: Güneş sisteminde bulunan gezegenler, Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dür. Sadece Merkür ve Venüs gezegenlerinin uydusu yoktur.


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 133-134-135-136. Sayfa Cevapları KOZA Yayıncılık başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Linkedin'de Paylaş

Sadece Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.