Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
7 Kasım 2019, 17:18
İrem İrem
Üye
Konu Sayısı: 167

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 96-97-98-99-100. Sayfa Cevapları KOZA Yayıncılık

2019-2020 4. Sınıf KOZA Yayınları Türkçe Ders Kitabı 96-97-98-99-100. sayfa cevapları Dinleme/İzleme: BEŞ KURUŞUN AĞIRLIĞI

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı KOZA Yayıncılık Sayfa 96 Ders Kitabı Cevapları

HAZIRLIK

Daha önce “Keşke öyle davranmasaydım.” dediğiniz olaylar yaşadınız mı? Bu gibi olaylar karşısında kendinizi nasıl hissettiniz?
Cevap: Bir gün okuldan dönerken yol üzerinde 50 TL para buldum. Parayı aldım ve eve geçtim. Aklımda sürekli o parayla neler alabileceğim geçiyor ama bir yandan da o benim param değildi ve bu paraya ihtiyacı olan birisi düşürmüş olabilir diye düşünüyordum. En sonunda anneme gidip bu durumu söyledim. Annem de mahalledeki komşularımıza sordu düşürmüş olabilirler mi diyerek. En sonunda bu paranın sahibini bulduk. Para , Ayşe teyzenin ilaç parasıymış ve o da mahallede arıyormuş. Bu durumdan dolayı çok utandım. Keşke hemen civardaki insanlara sorsaydım para düşürüp düşürmediklerini diye pişmanlık duydum. Bir daha böyle bir hata yapmayacağım.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı KOZA Yayıncılık Sayfa 97 Ders Kitabı Cevapları

1.ETKİNLİK: Dinleyeceğiniz “Beş Kuruşun Ağırlığı” metninden alınan aşağıdaki paragrafı okuyarak metnin içeriği hakkında tahminlerde bulununuz. Tahminlerinizi aşağıdaki yazma alanına yazınız. Metni dinledikten sonra tahminlerinizin doğru olup olmadığını değerlendiriniz.
Cevap: Balaz amcanın altın saatinin ucundaki beş kuruşun hikayesi.

“Balaz Amca adında varlıklı bir akrabamız vardı. Altın cep saatinin bağlı olduğu uzun zincirin ucunda, artık iyice aşınmış, bakırdan beş kuruşluk bir metal para takılıydı. Zarif ve değerli altın saatinin ucunda bu sıradan parayı acaba neden taşırdı? Bunu hep merak ederdik. Bu, çocukluğumuzun en önemli ama bir türlü de yanıt bulamadığımız sorularından biriydi.”

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı KOZA Yayıncılık Sayfa 98 Ders Kitabı Cevapları

3.ETKİNLİK: Metnin konusu olan ifadeyi işaretleyiniz.
Cevap:
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı KOZA Yayıncılık Sayfa 98 Ders Kitabı Cevapları

4.ETKİNLİK: “Beş Kuruşun Ağırlığı” metninin ana fikrini en iyi yansıtan atasözünü işaretleyiniz.
Cevap:
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı KOZA Yayıncılık Sayfa 98 Ders Kitabı Cevapları 2.resim

5.ETKİNLİK: Metni bir kez daha dikkatlice dinledikten sonra aşağıdaki ifadeleri okuyunuz. Metinde olayların oluş sırasını dikkate alarak ifadeleri numaralandırınız.
Cevap:
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı KOZA Yayıncılık Sayfa 98 Ders Kitabı Cevapları 3.resim

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı KOZA Yayıncılık Sayfa 99 Ders Kitabı Cevapları

6.ETKİNLİK: Aşağıda verilen kelimelerin anlamlarını görsellerden hareketle tahmin ederek noktalı yerlere yazınız. Tahminlerinizin doğru olup olmadığını sözlükten kontrol ediniz.
Cevap:

Varlıklı: Maddi anlamda her şeyi olan kimse, zengin insan.
Kese: İçine para ve benzeri küçük şeyler konulan, kumaştan yapılmış, cepte taşınan, ağzı düğümlenebilen küçük torba.
Çakı: Açılıp kapanabilen küçük cep bıçağı.


7.ETKİNLİK: Okuduğunuz metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Balaz Amca’nın cep saatinin bağlı olduğu zincirin ucunda ne takılıdır?
Cevap: Beş kuruş takılıdır.


2. Balaz Amca beş kuruşun hikâyesini ne zaman anlatmaya başlıyor?
Cevap: Balaz amca bir yaz gecesi hikayeyi anlatmaya başlıyor.


3. Balaz Amca’nın çocukluğunda ailesinin ekonomik durumu nasıldır?
Cevap: Balaz amcanın ailesinin ekonomik durumu iyi değildi.


4. Balaz Amca, babasının getirdiği paralarla neler yapıyor?
Cevap: Balaz amca babasının getirdiği bozuk paralarla oynuyor.


5. Balaz Amca, son beş kuruşu neden torbaya koymuyor?
Cevap: Beş kuruşu torbaya koysa kimseyi etkilemez ama kendisinde kalsa Balaz amca zengin olacağını düşündüğü için parayı keseye koymuyor.


6. Balaz Amca, beş kuruşla ne yapmak istiyor?
Cevap: Zengin olup hayallerini gerçekleştirmek istiyor.


7. Balaz Amca, beş kuruşu neden babasına geri veriyor?
Cevap: Babasından gizli aldığı için pişmanlık duyuyor. Bu yüzden babasına geri veriyor.


8. Balaz Amca’nın beş kuruşu babasına geri vermekle doğru bir davranış sergilediğini söyleyebilir misiniz? Neden?
Cevap: Balaz amca babasına parayı geri vererek doğru bir davranış sergiliyor. Çünkü o beş kuruş kendisinin değildi. Bunu bildiği halde sahibinden yani babasından izin almadan aldı. Başkalarının eşyalarını ya da parasını izinsiz almak doğru bir davranış değildir.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı KOZA Yayıncılık Sayfa 100 Ders Kitabı Cevapları

9.ETKİNLİK: İçinde aşağıdaki atasözlerinden en az birinin geçtiği “yalan” konulu bir hikâye yazınız. Hikâyenizde hayalî unsurlara da yer veriniz.
Cevap: Köyde şaka olsun diye sürekli köy sakinlerini kandıran bir adam varmış. Durduk yere “Evim yanıyor! Ey ahali! Koşun yetişin! ” diye bağırırmış. Köy sakinleri yardım etmek için koşarak bu adamın evine giderlermiş. Baktıklarında evinin yanmadığını gören insanlar sinirlenip tekrar işlerine dönerlermiş. Bir hafta içinde üç kere bu şekilde milleti kandıran yalancı adamın bir gün gerçekten evi yanmış. Yine aynı şekilde yardım isteyerek koşuyormuş. Bu sefer köy sakinleri bu adama inanmayarak “Yetmedi mi artık! Sana bir kere inanırız. Bir daha sana inanır mıyız?” demişler. O zaman bu yalancı adam kendi kendine fark etmiş ve demiş ki “Yalancının evi yanmış, kimse inanmamış.” . Bir daha böyle şakalar yapmaması gerektiğini anlamış.


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 85-86-87-88-89-90. Sayfa Cevapları KOZA Yayıncılık başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (7 oy, ortalama: 5 üzerinden 4,86)
Bekleyin...Loading...

Linkedin'de Paylaş

Yalnızca Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.

Ödevini Sor