1. Türk Dil Kurumunun Genel Ağ sayfasından Büyük Tükçe Sözlük’ü bulunuz. Bu sözlükten; adap, edep ve nezaket kavramlarının anlamlarını araştırıp öğreniniz.
Cevap:
2. Beş nezaket kuralı öğrenerek bunları defterinize yazınız.
Cevap:
3. Peygamberimizin (s.a.v.) güzel ahlaklı olmayı ve güzel söz söylemeyi konu edinen iki hadisini bularak sınıfınızda okuyunuz.
Cevap: Peygamber efendimiz s.a.v herkese güzel ahlaklı olmayı, güzel söz söylemeyi öğütlerdi. Peygamber efendimiz s.a.v’in güzel ahlaklı olmak ve güzel söz söylemek ile ilgili hadisleri:
4. Toplumsal ilişkilerde nezaket kurallarına uymanın önemi nedir? Aile büyüklerinizle konuşup öğreniniz.
Cevap: Toplumsal ilişkilerde nezaket kurallarına uymak bizim karakterimizi geliştirir ve bir başkası tarafından iyi birisi olarak görünmüş oluruz.
5. Genel Ağ, peygamberler tarihi, İslam ansiklopedisi gibi kaynaklardan, Hz. Lokman (a.s.) hakkında bir araştırma yapınız.
Cevap:
Düşünelim-Hazırlanalım: Günlük hayatta, uymaya en çok özen gösterdiğiniz görgü kuralları hangileridir? Söyleyiniz.
Cevap: Eve veya camiye girerken besmele çekerek girerim.
Etkinlik: Nezaket kurallarına uyulmayan ortamlarda ne gibi sorunlar yaşanabilir? Sınıfınızda beyin fırtınası yapınız.
Toplumsal ilişkilerin sağlıklı bir şekilde devam ettirilmesinde nezaket kurallarının rolü nedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Nezaket kuralları kendimize ve diğer insanlara karşı gösterdiğimiz doğru ve uygun davranışlar olduğu için bu diğer insanlar tarafından hoş karşılanır. Böylece biz iyi birisi olarak gözükürüz.
Müslüman, Hz. Peygamber’i (s.a.v.) kendisine örnek almalıdır. Güzel ahlaklı, dürüst, güvenilir, tatlı dilli, kibar, anlayışlı ve nezaket kullarına uyan bir insan olmaya önem vermelidir. Evde, okulda, camide, sosyal mekânlarda vb. her ortamda nezaket kurallarına titizlikle uymalıdır. Toplumsal ilişkilerde en çok dikkat edilmesi gereken görgü ve nezaket kurallarından biri de kişisel mahremiyete yani özel yaşamın gizliliği hakkına saygı göstermektir.
Her insanın, kendisine ait özel bir hayatı vardır. Mesela kişinin aile ilişkileri, mektupları, elektronik postaları, günlüğü, telefon görüşmeleri, fotoğrafları vb. özel hayat kapsamında değerlendirilir. Başkalarının özel hayatına ve kişisel mahremiyetine saygısızlık etmek dinî açıdan günah, yasal açıdan ise suçtur. Bu nedenle her Müslüman, dinî ve hukuki kurallara uyma konusunda duyarlı olmalı, kişisel mahremiyete saygı göstermelidir.
Her insan, özel hayatının gizli kalmasını ister. Bu sebeple kişisel mahremiyetin yani özel hayatın gizliliği hakkı hem birey hem de toplum açısından büyük önem taşır. Kişilerin özel hayatının ve sırlarının araştırılıp ortaya çıkarılması, bireyleri mutsuz ve huzursuz eder. Bu durum aynı zamanda toplumda barış, huzur ve kardeşlik ortamına da zarar verir. Bu gibi olumsuzluklara neden olmamak için kişisel mahremiyete ve özel hayatın gizliliği hakkına saygı duyulmalıdır. Bu konuda dikkat edilecek hususlardan bazıları şöyle sıralanabilir:
Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayıncılık başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
ismail
Abone
Adap edep nezaket kelimelerinin anlamlarını ben de buldum. Nezaketli bir insan için bir çok örnek verilebilir. Mesela arabadayken yoldan geçen bir yayaya yol verebilir ilk önce onun geçmesini sağlayabiliriz.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.