Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
1 Eylül 2020, 17:44
Furkan Furkan
Yönetici
Konu Sayısı: 1362

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı 98-99-100. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

2019-2020 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı 98-99-100. Sayfa Cevapları MEB Yayınları Ünitemizi Değerlendirelim

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi MEB Yayınları Sayfa 98 Ders Kitabı Cevapları

ÜNİTEMİZİ DEĞERLENDİRELİM

A. Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.

1. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) çocuklarının isimlerini yazınız.
Cevap: Peygamberimizin çocuklarının adları şunlardır: Kasım, Abdullah, İbrahim, Zeynep, Ümmü Gülsüm ve Fatıma’dır.

2. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ailesinin güzel davranışlarına örnekler veriniz.
Cevap: Peygamber efendimizin ailesi birbirleriyle vakit geçirir, sevinçlerini ve hüzünlerini paylaşır, kötü söz söylemez ve birbirlerine saygı gösterirlerdi.

3. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) nasıl bir eş, baba ve dede olduğunu kısaca yazınız
Cevap: Peygamber efendimiz en mükemmel eş, baba ve dede’dir. Peygamber efendimiz eşine saygı gösterir, sırlarını anlatır ve yanında olurdu. Baba iken çocuklarıyla vakit geçirir, onları mutlu ederdi. Dede iken torunlarını sever, onları eğlendirirdi.


B. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) bir sahabiye “…Allah’tan korkun, çocuklarınız hususunda adaletli olun” (Müslim, Hibe, 13.) buyurması, onun çocuklara nasıl davranılmasını istediğini gösterir?

A) Çocuklarla şakalaşılmasını
B) Çocuklara hediyeler alınmasını
C) Çocuklara eşit davranılmasını
D) Çocukların sevilmesini

Doğru cevap C şıkkıdır.


2. Hz. Muhammed (s.a.v.) ve Hz. Hatice’nin (r.a.) evliliklerinden kaç çocukları dünyaya gelmiştir?

A) 3
B) 4
C) 5
D) 6

Doğru cevap D şıkkıdır.


3. Hz. Muhammed’in (s.a.v) soyu hangi çocuğu ile devam etmiştir?

A) Fatıma
B) Ümmü Gülsüm
C) Rukiye
D) Zeynep

Doğru cevap A şıkkıdır.

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi MEB Yayınları Sayfa 99 Ders Kitabı Cevapları

4. Aşağıdakilerden hangisi Hz. Peygamberin, ailesi içindeki güzel davranışlarına örnek olarak gösterilemez?

A) Hz. Peygamber aile bireylerine yardım ederdi.
B) Hz. Peygamber aile bireyleri arasında ayrım yapmazdı.
C) Hz. Peygamber ailesini ilgilendiren konularda kendi karar verirdi.
D) Hz. Peygamber ailesine sevgi ve merhametle yaklaşırdı.

Doğru cevap C şıkkıdır.


5. – Hz. Peygamberin ilk kızıdır.
– İlk Müslümanlardandır.
– Ali ve Ümame adında iki tane çocuğu vardır.
– Hz. Muhammed’den (s.a.v.) önce vefat etmiştir.
Yukarıda bahsedilen kişi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Zeynep
B) Fatıma
C) Ümmü Gülsüm
D) Rukiye

Doğru cevap A şıkkıdır.


6. Hz. Muhammed’i (s.a.v.) dedesinin vefatından sonra koruyup gözeten, evini paylaşan ve aynı zamanda Hz. Peygamberin akrabası olan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sütannesi Halime
B) Amcası Hz. Hamza
C) Dedesi Vehb
D) Amcası Ebu Talip

Doğru cevap B şıkkıdır.


7. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) kızı Hz. Fatıma’nın (r.a.) düğününün çok sade bir törenle gerçekleşmesi, çeyizinin de çok sade olması, Hz. Peygamberin ailesinin hangi örnek davranışının bir göstergesidir?

A) Yoksulların gözetilmesi
B) Misafirlere ikramda bulunulması
C) İsraftan kaçınılması
D) Mutlulukların paylaşılması

Doğru cevap C şıkkıdır.

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi MEB Yayınları Sayfa 100 Ders Kitabı Cevapları

8. Hz. Hatice (r.a.) Mekke’nin soylu kadınlarındandı. Üstün ahlakından dolayı kendisine …………. lakabı verilmişti.

Yukarıdaki boşluğa yazılması gereken kelime aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) Kübra
B) Tahire
C) Hanife
D) Hafsa

Doğru cevap B şıkkıdır.


9. Hz. Muhammed (s.a.v.) bir gün torunlarından birini kucağına almış öpüyordu. Hz. Peygamberin bu davranışını gören sahabeden biri şöyle dedi; “Benim on tane çocuğum var ama şimdiye kadar onların hiçbirisini öpmedim.” Hz. Muhammed (s.a.v.) ona şöyle buyurdu; “Merhamet etmeyene merhamet edilmez.” (Buhârî, Edeb, 18.)

Bu olay Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hangi özelliğini ön plana çıkarmaktadır?

A) Kalp kırıcı söz ve davranışlardan sakınma
B) Çocuklar arasında eşit davranma
C) Çocuklara sevgisini göstermekten çekinmeme
D) Çocukların düşüncelerine önem verme

Doğru cevap C şıkkıdır.


10. Aşağıdakilerden hangisi Hz. Peygamberin aile bireylerine karşı davranışı hakkında doğru bir bilgidir?

A) Hz. Muhammed’in (s.a.v.) aile dayanışmasından ders almamız gerekmez.
B) Aileyi ilgilendiren durumlarda ailesinin görüşlerini almaya gerek duymazdı .
C) Hz. Muhammed (s.a.v.), eşi ve çocuklarına karşı saygılı davranmamıştır.
D) Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ailesi kararlarında birbirlerine danışırdı.

Doğru cevap D şıkkıdır.


C. Aşağıdaki sorular doğruysa başına (D), yanlışsa başına (Y) yazınız.

1. (Y) Hz. Muhammed’e (s.a.v.) cömertliğinden dolayı el-Emin lakabı verilmiştir.
2. (D) Hz. Peygamber çocukları görünce onlara selam verirdi.
3. (D) Hz. Hasan (r.a.) ve Hz. Hüseyin (r.a.), cennet gençlerinin efendileridir.
4. (Y) Hz. Peygamber torunlarını çok severdi fakat namaz kılarken kendisini rahatsız etmelerinden hoşlanmazdı.
5. (Y) Hz. Muhammed (s.a.v.) ve Hz. Hatice’nin (r.a.) dört çocuğu vardır.


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı 96-97. Sayfa Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Linkedin'de Paylaş

Sadece Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.