NELER ÖĞRENDİK?
1. Çevrenizde saydam, yarı saydam ve saydam olmayan maddelerden bildiklerinizin isimlerini yandaki tabloya yazınız
2. Saydam olmayan bir cisim, şekildeki gibi bir ışık kaynağı ile duvar arasına, sırasıyla çeşitli uzaklıklarda konulmuş ve duvarda gölgeler oluşturulmuştur.
Cismin kaynaktan farklı uzaklıklarına karşılık duvarda oluşturduğu gölge boylarını ve cismin kaynağa uzaklığını şekil üzerinde ölçünüz. Elde ettiğiniz verilerle, cismin kaynaktan uzaklığı ile gölge boyu arasındaki ilişkiyi gösteren bir sütun grafiği çiziniz.
a. Grafikte gölge boyu ile cismin ışık kaynağına olan uzaklığı arasındaki ilişkiyi açıklayınız.
Cevap: Cisimler ışık kaynağına yaklaştıkça boyları uzar, uzaklaştıkça boyları kısalır. Bu nedenle boy uzunluğu ışık kaynağına uzaklığıyla ilişkili olarak uzayıp kısalır.
b. Grafik üzerinde ölçümünü yapmadığınız bir uzaklığa karşılık gölge boyunun uzunluğunu bulunuz.
Cevap: (Evde bu deneyi kendiniz yapabilirsiniz)
c. Aynı uzunluğa karşılık gelen cismin gölge boyunu deneysel olarak ölçünüz. Elde ettiğiniz sonuç ile grafikte bulduğunuz sonucu karşılaştırınız.
Cevap: Deneydeki grafik ile hemen hemen aynı sonuçlar çıktı.
ç. Bu olaydaki bağımlı, bağımsız ve kontrol edilen değişkenler nelerdir?
Cevap:
Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 128-129-130-131. Sayfa Cevapları ADA Yayıncılık başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
ümit
Abone
Saydam olan maddeler ışığı geçirir ve gölge oluşturmaz. Saydam olmayan yani opak maddeler ise ışığı geçirmez bu sayede gölge oluşturur. Saydam maddelere cam örneği verebiliriz.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.