Biyoçeşitlilik Nedir?
Kaç kuş türü biliyorsunuz? Bunların adlarını sayabilir misiniz? Peki kaç çiçek türü biliyorsunuz? Kaç çiçek çeşidi sayabilirsiniz?
Cevap: Leylek, güvercin, kanarya, serçe, ağaçkakan, baykuş, kartal, şahin ve karga gibi kuş türlerini biliyorum. Çiçek olarakta yasemin, gül, nilüfer gibi çiçek türlerini biliyorum.
Yukarıdaki gazete haberinde de okuduğunuz gibi sizin bulunduğunuz bölgede de o bölgeye ait canlılar var mı?
Cevap: Yaşadığım bölgede güvercin türleri var ancak bu güvercinler kadar renkli değil.
1. Etkinlik: Yörelerimizin Zenginlikleri
Soruları Cevaplayalım
• Yaşadığınız çevre, bitki ve hayvan çeşitliliği bakımından zengin mi?
Cevap: Yaşadığım çevre bitki ve hayvan çeşitliliği bakımından zengin bir çok çeşitte hayvan ve bitki var.
• Yaşadığınız çevredeki bitki ve hayvan çeşitliliğinin doğal yaşam için önemi hakkında neler söyleyebilirsiniz? Tahminlerinizi arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Yaşadığımız çevredeki bitki ve hayvanlar birbirleri sayesinde hayatta kalırlar. Bitkiler olmadan hayvanlar yaşayamaz. Bitkiler ise toprak olmadan yani hayvanların ölüp yüzyıllar sonra oluşturduğu toprak olmadan yaşayamaz. Bunun için herkes birbirine bağlıdır ve doğal yaşam bozulmamalıdır.
Bir bölgedeki bitki ve hayvan türlerinin ve çeşitlerinin sayıca zenginliği biyoçeşitlilik olarak adlandırılmaktadır.
Peki biyoçeşitliliğin doğal yaşam için önemi ne olabilir?
Cevap: Biyoçeşitlilik olan ortamda yaşam vardır. Bu yaşam sayesinde insanlar, bitkiler ve hayvanlar yaşamaktadırlar. Doğal yaşam için elverişli bir ortam olmadan canlı düşünülemez.
Biyoçeşitliliğin doğal yaşam için önemli olduğunu biliyorsunuz. Peki dünya üzerinde veya çevrenizde biyoçeşitliliğe zarar veren etkenler olduğunu biliyor musunuz?
Cevap: Biyoçeşitliliğe kaçak avcılık, çevre kirliliği zarar vermektedir.
Ülkemiz, biyoçeşitlilik yönünden zengin bir yerdir. Ülkemizdeki ormanlık alanların gittikçe azaldığını çeşitli kaynaklardan okuyor veya işitiyor olabilirsiniz.
Peki bu azalmaların nedeninin ne olduğunu biliyor musunuz?
Cevap: Bu azalmanın sebebi kaçak olarak ormancılık yapılması, ağaç ekme oranının az olması ve kağıt israf ediyor olmamızdır.
Peki biyoçeşitliliği tehdit eden faktörleri nasıl azaltabiliriz?
Cevap: Kaçak avlanma yapmamalı, çevreyi kirletmemeli ve küresel ısınmayı durdurmalıyız.
Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 140-141. Sayfa Cevapları ADA Yayıncılık başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Gürkan
Abone
Tüm dünyada 18.000 kuş türü varmış.Ama ülkemizde sadece 500 civarı kuş türü var.Bizler doğayı katlettikçe herhalde hiç kuş kalmayacak
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.