Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
14 Şubat 2020, 18:07
Selin Selin
Üye
Konu Sayısı: 204

5. Sınıf Matematik Kitabı 114-115-116. Sayfa Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

2019-2020 5. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Matematik Ders Kitabı 114-115-116. sayfa cevapları 2. ÜNİTE DEĞERLENDİRME SORULARI

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

5. Sınıf Matematik SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 114 Ders Kitabı Cevapları

1) Aşağıda verilen birim kesirleri küçükten büyüğe doğru sıralayınız.
Cevap: 1/16 < 1/12 < 1/9 < 1/4 < 1/2


2) 3/7 kesrini birim kesirleri ile birlikte sayı doğrusunda gösteriniz.
Cevap:

5. Sınıf Matematik SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 114 Ders Kitabı Cevapları


3) Aşağıda verilen tam sayılı kesirleri bileşik kesirlere dönüştürünüz.
Cevap:

a) 1 tam 2/3 = 5/3

b) 4 tam 4/10 = 44/10

c) 12 tam 6/8 = 102/8

ç) 8 tam 3/6 = 51/6


4) Aşağıda verilen bileşik kesirleri tam sayılı kesirlere dönüştürünüz.
Cevap:

a) 7/4 = 1 tam 3/4

b) 9/6 = 1 tam 3/6

c) 19/9 = 2 tam 1/9

ç) 16/14 = 1 tam 2/14


5) “Her doğal sayı, paydası 1 olan bir kesir olarak ifade edilebilir.” Yukarıdaki ifadeye göre 9 ve 14 doğal sayılarını kesir olarak yazınız.
Cevap:

9 = 9/1
14 = 14/1


6) Aşağıda verilen kesirleri yanlarındaki sayılarla genişletiniz.
Cevap:

a) 9/14 = 81/126

b) 3/8 = 12/32


7) Aşağıda verilen kesirleri yanlarında belirtilen sayılarla sadeleştiriniz.
Cevap:

a) 15/30 = 3/6

b) 12/32 = 3/8


8) Aşağıda verilen kesirleri küçükten büyüğe doğru sıralayınız.
Cevap: 4/17 < 8/17 < 9/17 < 14/17 < 19/17


9) 3/4 ’ü 18 olan doğal sayının tamamı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: C) 24
18 x 4 = 72
72 ÷ 3 = 24

5. Sınıf Matematik SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 115 Ders Kitabı Cevapları

10) 18 Mart Çanakkale Zaferi anma programında şehitler için 324 kişi saygı duruşunda bulunmuştur. Saygı duruşuna katılanların 9/12 ’si erkektir. Buna göre saygı duruşuna katılan kadınların sayısını bulunuz.
Cevap: 

324 ÷ 12 = 27
27 x 9 = 243 erkek sayısı.
324 – 243 = 81 kadın sayısı.


11) Burak biriktirdiği 84 TL’nin 2/6 ’sı ile çok istediği oyun setini satın aldı. Burak, oyun seti için kaç TL ödemiştir?
Cevap:

84 ÷ 6 = 14
14 x 2 = 28 TL


12) Aşağıda verilen şekil üzerinde 24’ün 3/4 ’ünün kaç ettiğini çizimler yaparak gösteriniz.
Cevap:

24 ÷ 4 = 6
6 x 3 = 18

5. Sınıf Matematik SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 115 Ders Kitabı Cevapları (1)


13) Aşağıdaki işlemleri çözünüz.
Cevap:

a) 3/13 + 7/13 = 10/13

b) 8/9 – 5/9 = 3/9

c) 3/5 + 11/15 = 9/15 + 11/15 = 20/15

ç) 4/7 – 5/21 = 12/21 – 5/21 = 7/21


14) Aşağıdaki işlemlerin sonuçlarını bulunuz.
Cevap:

a) 9 + 1/7 = 64/7

b) 4 – 3/5 = 17/5

c) 15 + 7/9 = 142/9

ç) 7 – 3/8 = 53/8


15) Aşağıdaki işlemlerin sonuçlarını bulunuz.
Cevap:

a) 206/15

b) 61/14


16) 1/10 ‘u ile 1/5 ‘inin toplamı 9 olan sayı kaçtır?
Cevap: D) 30
1/10 + 1/5 = 3/10
9 x 10 = 90
90 ÷ 3 = 30

5. Sınıf Matematik SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 116 Ders Kitabı Cevapları

17) Bir bakkal elindeki 40 kg bulgurun önce 3/8 ’ini, sonra ise geriye kalanın 3/5 ’ini satıyor. Geriye kaç kg bulgur kalmıştır?
Cevap: D) 10
40 ÷ 8 = 5
5 x 3 = 15
40 – 15 = 25
25 ÷ 5 = 5
5 x 3 = 15
25 – 15 = 10 kg bulgur kalmıştır.


18) Dursun amca 42 metrekarelik tarlasının 3/7 ’sine mısır, 1/7 ’ine buğday ekiyor. Dursun amcanın tarlasının kaç metrekarelik alanı boş kalmıştır?
Cevap: C) 18
42 ÷ 7 = 6
6 x 3 = 18 mısır
42 ÷  7 = 6 buğday
18 + 6 = 24
42 – 24 = 18 boş kalan alan.


19) 1/3 ’ü ile 1/6 ’sının farkı 5 olan sayı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: A) 30
1/3 – 1/6 = 1/6
5 x 6 = 30


20) 75 m kumaş, 3/5 ve 5/6 verilerini gerektirecek bir problem kurunuz ve kurduğunuz problemi çözünüz.
Cevap: ” 75 m kumaşın ilk önce 3/5 ‘i daha sonra kalan kısmın 5/6 ‘sı kullanılıyor. Buna göre geriye kalan kumaş kaç m’dir? ”
75 ÷ 5 = 15
15 x 3 = 45 kullanıldı.
75 – 45 = 30
30 ÷ 6 = 5
5 x 5 = 25 kullanıldı.
45 + 25 = 70
75 – 70 = 5 m kaldı.


21) ( 4 – 2 tam 3/5 ) + 2/5 işleminin sonucunu bulunuz.
Cevap:
( 4 – 13/5 ) + 2/5
7/5 + 2/5 = 9/5


22) 2 tam 2/3 + 4 tam 1/6 + 3 tam 1/2 işleminin sonucunu bulunuz.
Cevap:
8/3 + 25/6 + 7/2
16/6 + 25/6 + 21/6 = 62/6


23) ( 9 – 7/8 ) + ( 6 – 3/4 ) işleminin sonucu aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: B) 107/8
65/8 + 21/4
65/8 + 42/8 = 107/8


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Matematik Kitabı 107-108-109-110-111-112-113. Sayfa Cevapları SDR Dikey Yayıncılık başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Linkedin'de Paylaş

Sadece Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.