EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT
Hazırlık Çalışması: Aile büyükleriniz hangi ekonomik faaliyetlerle uğraşmaktadır? Bu ekonomik faaliyetlerin yaşantınıza etkisi nedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Ailemdeki insanlar devlet dairelerinde ve bir şirkette çalışıyorlar. (Bunu kendinize göre de doldurabilirsiniz.)
Düşünelim Tartışalım
Okuduğunuz metinden yararlanarak aşağıdaki soruyu cevaplayınız. Cevaplarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.
◗ Hayvancılığın Ali Amca ve ailesinin hayatına etkileri nelerdir?
Cevap: Ali Amca ve ailesi hayvancılık ile para kazanarak hayatını geçindirirler. Bu nedenle hayvancılık Ali Amca’nın ailesi için önemlidir.
Görseli Yorumlayalım
Aşağıdaki görsellerde verilen kişiler hangi ekonomik faaliyetleri yapmaktadır? Bu kişilerin yaptığı ekonomik faaliyetler, sosyal hayatlarına nasıl etki etmektedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Soldaki resimdeki insanlar tarım işi ile uğraşmaktadır. Sağdaki insan ise madende çalışmaktadır. Bu kişiler ülke ekonomisine ve aile ekonomisine para kazandırırlar. Sosyal hayatta iş arkadaşlarıyla beraber vakit geçirmiş olurlar.
Bursa’nın İnegöl ilçesinin çevresindeki dağlar ormanlarla kaplıdır. Bu ormanlarda çok sayıda çam, kayın, göknar, meşe ağacı bulunur. Bu nedenle İnegöl’de imalat sanayi gelişmiş, ağaç ve kereste işletmeciliği faaliyetleri ön plana çıkmıştır. Günümüzde 2000 civarında iş yerinde üretilen mobilyalar ülke içinde ve ülke dışında birçok yere gönderilmektedir. Bu durum insanlara iş imkânı sağlamıştır. Böylece ilçenin nüfusu, aldığı göçler sayesinde artış göstermiştir. Gelişen ve büyüyen ilçede insanların sosyal imkânları da artmıştır. Kültürel ve sosyal aktiviteleri rahatlıkla yapabilecekleri alanlar açılmıştır. Eğitim, sağlık ve ulaşım hizmetleri daha da gelişmiştir.
Sıra Sizde: Çevrenizde yapılan ekonomik faaliyetlerin nüfus, yerleşme, eğitim ve kültür üzerindeki etkileri nedir? Aşağıda verilen kutucuklara yazınız.
Nüfusa Etkisi: İşçi ihtiyacının fazla olduğu yerlerde insanlar iş sahibi olabilmek için iş imkanı olan yerlere göç ederler böylelikle iş imkanı olan yerlerde nüfus artar.
Yerleşmeye Etkisi: İnsanlar kendi memleketinden ayrılarak iş sahibi olmak için bazen başka bir şehire bazen başka bir ülkeye göç edip yerleşmektedir.
Eğitime Etkisi: Yapılan ekonomik faaliyetler ülke ekonomisini canlandırdığı için devlet eğitime önem vererek eğitimi canlandırır.
Kültüre Etkisi: İnsanlar memleketinden başka bir yere göç ettiği için kendi kültürüyle göç ettiği yerdeki kültüre sahip insanlarla kültür alışverişi yaparak zenginleşir.
Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 127-128-129-130. Sayfa Cevapları Anadol Yayıncılık başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Etiket: 5 sınıf sosyal bilgiler ders kitabı cevapları 134,Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Anonim
Abone
Bazı insanlar çok zor şartlar altında evine ekmek götürsede herkes bir işi yapmak zorunda. Madenciyede, fırıncıya da, nakliyeciye de, terziye de ihtiyacımız var.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.