ÜRETİM, DAĞITIM VE TÜKETİM AĞI
Hazırlık Çalışması: Marketten satın aldığımız bir paket makarna hangi aşamalardan geçtikten sonra tüketime hazır hâle gelmektedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Marketten aldığımız makarna önce bir buğdaydı o buğday öğütülüp hamur haline getirilmiştir. Hamuru özel bir şekilde keserek makarna haline getirip pişirirler. Piştikten sonra paketleyip gönderilmesi için tırlara yüklenir. Tırlarda marketlere ulaşıp bunları satışa hazır hale getirir.
Düşünelim Tartışalım
Öğrendiğiniz bilgilerden yararlanarak aşağıdaki soruyu cevaplayınız. Cevaplarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.
• Üretim, dağıtım ve tüketim aşamalarından birinin eksik olması günlük yaşantımızı nasıl etkilerdi?
Cevap: Üretim, dağıtım ve tüketim aşamalarından birisi eksik olursa insanlar ihtiyaç ve isteklerini karşılayamaz. İstediklerini marketlerde bulamazlar. Eğer bu uzun sürerse kıtlık yaşanabilir.
Sıra Sizde
Aşağıda temel ihtiyaçlarımızı karşılamaya yönelik ürünlerin üretim, dağıtım ve tüketim aşamalarından bazıları verilmiştir. Diğer aşamaların nasıl olabileceğini çeşitli kaynaklardan araştırarak tablodaki uygun yerlere yazınız
Salça
Üretim: Domatesler tarladan toplanır. Fabrikalarda işlenerek konserve kutularına konur ve paketlenir.
Dağıtım: Paketlenen konserveler tırlara veya gemilere yüklenerek marketlere ulaştırmak amacıyla yola çıkar.
Tüketim: Markete ulaşan konserveleri insanlar alarak evinde salçalı makarna yapıp tüketebilir.
Pirinç
Üretim: Tarladan toplanan pirinçler işlenerek fabrikalara götürülür ve aynı şekilde fabrikada paketlenir.
Dağıtım: Fabrikalarda paketlenen ürünler araçlarla satış yerlerine ulaştırılır.
Tüketim: Marketlerden alınan pirinçleri insanlar evlerinde pirinç pilavı yaparak tüketebilir.
Yumurta
Üretim: Tavuk yetiştirilen büyük kümeslerden yumurtlar toplanıp paketlenir.
Dağıtım: Üretimin yapıldığı yerden paketler araçlara yüklenerek satış yerlerine gönderilir.
Tüketim: Marketten satın aldığımız yumurtaları omlet yaparak veya haşlayarak tüketebiliriz.
Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 131-132-133-134. Sayfa Cevapları Anadol Yayıncılık başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Zeynep
Abone
Güzel olmuş işime çok yaradı yakın zamanda bir kızlar çetesi oluşturalım mı? Nolur 😉😉😊😊☺☺
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.