Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
2 Ekim 2019, 21:50
İsmail Can İsmail Can
Üye
Konu Sayısı: 31

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 10-11-12-13-14-15. Sayfa Cevapları MEB Yayıncılık

2019-2020 5. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 12-13-14-15. sayfa cevapları Oyuncak

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 10 Ders Kitabı Cevapları

Metnin başlığı ve görselleri size neler çağrıştırıyor?
Cevap: Metnin başlığı ve görselleri bana bir dedenin oyuncaklarla oynamak için heves attığını çağrıştırıyor.

Unutamadığınız bir oyuncağınız var mı? Anlatınız.
Cevap: Unutamadığım bir oyuncak anım var. Bir tane mavi arabam vardı ve onu küçüklüğümden bu yana hep sakladım, arada sırada oynamaya da devam ediyorum. 

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 12 Ders Kitabı Cevapları

1.ETKİNLİK: Aşağıda, metinde geçen bazı kelimeler ve bu kelimelerin anlamları verilmiştir. Anlamlarından hareketle kelimeleri örnekteki gibi bulmacaya yerleştiriniz.

1. Tren vagonlarını çeken, tekerlekli, buharlı, elektrikli, termik motorlu veya sıkıştırılmış havalı makine.
Cevap: Lokomotif

2. Yük ve yolcu taşımakta kullanılan, lokomotifin çektiği demir yolu aracı.
Cevap: Tren

3. Tren, tramvay vb. taşıtlarda tekerleklerin üzerinde hareket ettiği demirden yol.
Cevap: Ray

4. Kurdele, şerit, kumaş vb.nin kelebek şeklinde bağlanmış biçimi.
Cevap: Fiyonk

5. Döndüğünde bir mekanizmayı işleten bir eksene dikey olarak bağlanmış, iki veya ikiden çok kanattan yapılmış alet.
Cevap: Pervane

6. Kaslarda ve özellikle eklemlerde kendini gösteren ağrılı hastalıkların genel ad.
Cevap: Romatizma

7. Topuk kemiği.
Cevap: Aşık

8. Bir şey enlemesine veya boylamasına kesildiğinde ortaya çıkan yüzey.
Cevap: Kesit

9. Sözüm ona, sanki, güya.
Cevap: Sözde

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 13 Ders Kitabı Cevapları

2.ETKİNLİK: Metinde aynı kavram alanına giren sözcükleri aşağıdaki kutucuklara yazınız.
Cevap: Organ – Göz, Burun
Cevap: Oyun – Bebek, Oyuncak
Cevap: Oyuncak – Tren, Ray


3. ETKİNLİK: Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Dede, neden kızının ve torununun evden gitmesine seviniyor?
Cevap: Dede torununun oyuncaklarıyla oynayacağı için seviniyor.

2. Dedenin oyuncaklarla oynarken ara sıra dışarıya bakmasının nedeni nedir?
Cevap: Dedenin oyuncaklarla oynarken ara sıra dışarı bakmasının sebebi kızı ve torunu geliyor mu diye bakıyor. 

3. Sizce, dede neden oyuncaklarla oynamanın yetişkin işi olmadığını düşünmektedir?
Cevap: Çünkü oyuncakların çocukların hakkı olduğunu düşünmektedir.

4. Oyuncaklarla oynarken dedenin her şeyi unutmasının nedeni ne olabilir? Sizin de her şeyi unuttuğunuz anlarınız oluyor mu? Anlatınız.
Cevap: Dedenin her şeyi unutmasının nedeni oyuncaklarla oynarken çok eğlenmesidir. Ben de bisiklet gezerken, basketbol oynarken her şeyi unutuyorum ve çok eğleniyorum.

5. Metindeki dedenin plastikten yapılan kurşun askerleri sevmemesinin nedeni ne olabilir? Sizce oyuncağın malzemesi oyuncağı sevmede etkili midir? Açıklayınız.
Cevap: Dede plastikten yapılan askerleri sevmiyor çünkü onlar plastikten yapılıyor. Eskiden kurşunla yapılan askerler şimdi plastikle yapılıyor. Malzeme oyuncağı sevmede kişiden kişiye değişir ama bence sevmede etkilidir. Çünkü dayanıksız bir malzeme ile yapılan oyuncak her an bozulabilir ama kaliteli malzemeden yapılan oyuncak hemen bozulmaz.

6. Oyuncaklarla oynamak sadece çocukların mı hakkıdır? Neden?
Cevap: Bence sadece çocukların hakkı değildir çünkü büyükler çocukluk zamanında oyuncağı olmamış olabiliyor ve oynayamıyorlar her yaştaki kişiler oyuncaklarla oynarlarsa daha eğlenceli bir ortam olur.

7. Okuduğunuz metnin türü ne olabilir? Bunu metnin hangi özelliklerinden anladınız?
Cevap: Hikaye olabilir. Çünkü yaşanabilecek bir olayı anlatıyor.


4.ETKİNLİK:  Aşağıdaki cümlelerin başına cümlede verilen bilgiler doğruysa (D), yanlışsa (Y) yazınız.

“Bayılıyorum torunlarımın oyuncak trenleri ile oynamaya.” cümlesinde “bayılıyorum” kelimesi gerçek anlamda kullanılmıştır.
Cevap: Yanlış

“Bir keresinde öylesine dalmıştım ki elektrikli trenle oynarken gelişlerini fark edememiştim.” cümlesinde “dalmıştım” kelimesi mecaz anlamda kullanılmıştır.
Cevap: Yanlış

“Yüksekten bir bırakıyorum aşağı, hoop! ”cümlesinde “aşağı” kelimesi gerçek anlamda kullanılmıştır.
Cevap: Doğru

“Dizlerimdeki o acımasız romatizma ağrılarını bile…” cümlesinde “ağrı” kelimesi mecaz anlamda kullanılmıştır.
Cevap: Yanlış

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 14 Ders Kitabı Cevapları

5.ETKİNLİK: a) Aşağıdaki cümlelerde geçen deyimlerin altını çiziniz.

1. Pencereden dışarı bakıyorum, onlar gözden kayboluncaya kadar.
2. Onların evden çıkmalarını bekliyorum, dört gözle bekliyorum.
3. Utancımdan kıpkırmızı olmuştum.
4. Kızım beni yere yatmış, trenle oynarken görünce katıla katıla gülmüş, bana, “Ne o baba, çocukluğa mı özendin?” diye takılmıştı.

b) Yukarıdaki deyimler dışında metinde geçen farklı iki deyim bularak cümle içinde kullanınız.
Cevap:

  • Çikolata yemeye bayılıyorum.
  • 1 yaşına yeni basan bebek tıpış tıpış yürüyordu.

c) Bulduğunuz deyimler cümlenin anlamına nasıl bir katkı sağlamaktadır?
Bulduğum deyimler cümleye hoş bir anlam katıyor ve okuyucuyu biraz düşündürüyor.

6.ETKİNLİK: “Oyuncak” metni ile aşağıdaki metni tür ve biçim bakımından karşılaştırınız.
Cevap:
OYUNCAK:

Tür : Hikaye  
Biçim: Düz yazı

OYUNCAKÇI AMCA:
Tür: Şiir
Biçim: Dörtlük

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 15 Ders Kitabı Cevapları

7.ETKİNLİK Bir oyuncak tasarlasaydınız bu oyuncak nasıl olurdu? Arkadaşlarınıza anlatınız.
Cevap: Bir oyuncak tasarlayacak olsam bu oyuncak biraz renkli olurdu. Küçük bir oyuncak yapardım ve herkese hitap eden bir oyuncak olurdu.

8. ETKİNLİK: Aşağıda verilen boşluğa “oyun ve oyuncak” konulu bir hikâye yazınız.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 15 Ders Kitabı Cevapları

GELECEK DERSE HAZIRLIK
1. Ailenizdeki ya da çevrenizdeki yetişkinlerden çocukluklarında oynadıkları bir oyunu öğreniniz.
Cevap: Eskiden büyüklerimiz yakartop, futbol, voleybol gibi oyunlar oynarlarmış.


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 242-243-244-245. Sayfa Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Etiket: 5 sinif turkçe meb yayinlari, türkçe sayfa 15 5 sınıf
1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (9 oy, ortalama: 5 üzerinden 4,11)
Bekleyin...Loading...

Linkedin'de Paylaş

Yalnızca Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.

Ödevini Sor