Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
29 Ağustos 2019, 13:53
Zahit Zahit
Abone
Konu Sayısı: 31

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 118-119-120-121-122-123. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

2019-2020 5. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 118-119-120-123. sayfa cevapları Bir Dahi İle Konuşmak

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 118 Ders Kitabı Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Bilim insanı olmak ister misiniz? Sebepleriyle açıklayınız.

Cevap : Bilim insanı olmak isterdim. Çünkü bilim insanları hayatımızı kolaylaştıracak bir çok yeni buluşa imza atıyorlar. Bende onlardan birisi olmayı çok isterim.

2. Dünyaya fayda sağlayacak bir buluş yapsaydınız bu ne olurdu? Bu buluşu nasıl yapardınız?

Cevap : Dünyaya fayda sağlayacak bir buluş yapsaydım insanların içindeki kötülük duygusunu yok eden bir alet tasarlardım. Dünyanın budenli kötü bir yer olmasının temek sebebi insanların içindeki kötülük duygusudur.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 120 Ders Kitabı Cevapları

1.ETKİNLİK

Metinde geçen kelimelerden bazıları aşağıya alınmıştır. Bu kelimelerle kelimelerin anlamlarını örnekteki gibi eşleştiriniz. Ardından kelimeleri anlamlarına uygun olacak şekilde birer cümlede kullanınız.

Cevap :

2.ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Oktay Sinanoğlu’nun Türkçeye verdiği önemi metindeki hangi kısımlardan anlıyorsunuz?

Cevap : “Türkçenin korunması da dâhil- ödüller alıyor. İki kere Nobel’e aday gösteriliyor. Bilim dünyasına değerli bilim adamları yetiştiriyor. Bilimsel alanda yaptığı son derece önemli işler dışında hayatını eğitimin Türkçe yapılmasının önemine ve Türk kimliğinin hak ettiği yere gelmesine adıyor” Cümlesinden anlıyorum.

2. Oktay Sinanoğlu niçin “Yale’de Bir Harika Türk”, “Altın Çocuk”, “Bilimin Harika Çocuğu” gibi isimlerle dünyaya tanıtılıyor olabilir?

Cevap : 1962 yılında, henüz 26 yaşındayken -bürokratik işlemler iki yıl sürdüğü için gazetelere 28 yaşında diye geçse de- Yale Üniversitesinde “en genç profesör” unvanını aldığı için olabilir.

3. Oktay Sinanoğlu, yaptığı işleri niçin “ben” yerine “biz” diyerek anlatıyor?

Cevap : Yaptığı bütün icraatları Türk milleti adına yaptığı için.

4. Metne göre Oktay Sinanoğlu pek çok bilim insanını Nobel’e aday göstererek onların ödül almalarını sağlamıştır. Ancak kendisi “Kaç kere Nobel’e
aday gösterildik, belgelerini yolla diyorlar, iki sandık dolusu belge, üşeniyorum, yollamıyorum!” diyerek ödül almayı önemsemiyor. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Cevap : Oktay Sinanoğlu bu hareketiyle önemli olanın bir ödül olmadığını bize göstermektedir. Önemli olan yapılan buluşların insanlığa faydasıdır.

5. Siz de yenilikler ortaya koyan büyük bir bilim insanı olmak istiyor musunuz? Eğer istiyorsanız bu durumda ülkeniz için neler yapardınız?

Cevap : Bende yenilikler ortaya atan büyük bir bilim insanı olmak isterdim. Ülkeme faydalı olabilecek ülkemin tüm diğer yabancı ülkelerde manşet olmasını sağlamak isterdim.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 121 Ders Kitabı Cevapları

3.ETKİNLİK

Aşağıda bazı bilim insanları verilmiştir. Bilime hizmet eden bu insanlardan seçtiğiniz birini tanıtan sunumunuzu yapınız.

Cevap : Kendiniz yapınız.

4.ETKİNLİK

Metni okuyunuz.

– Yukarıdaki metinden yararlanarak bir bilim adamının kendi dilini geliştirmek için neler yapabileceği ile ilgili görüşlerinizi yazınız.

Cevap :Bir bilim adamının kendi dilini geliştirmek için daha çok çalışmak daha çok merak edip daha çok araştırma yapması gerekmektedir. Kendini kişisel olarak geliştiren ömrü boyunca sadece öğrenmeye adanmış bir hayat kendi dilini de kolayca geliştirir.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 122 Ders Kitabı Cevapları

5.ETKİNLİK

a) Aşağıda bazı bilgisayar terimlerinin yabancı dildeki karşılıkları ile Türkçeleri verilmiştir. Bu bilgisayar terimlerinin Türkçe karşılıklarının nasıl türetildiğini arkadaşlarınızla tartışınız. Tartışma sırasında yabancı sözcükler yerine Türkçelerini kullanmaya özen gösteriniz.

Cevap : Bence İngilizce yazılışı ile Türkçe yazılışı arasında pek bir benzerlik yok. Olsa bile belki bir iki harfin yeri değişmiştir.

b) Aşağıda verilen teknolojik aletlere görevlerinden hareketle Türkçe isimler bulunuz. Bulduğunuz isimleri görselin altına yazınız. Sizce verdiğiniz isimler uygun oldu mu? Tartışınız. Tartışma sırasında yabancı sözcükler yerine Türkçelerini kullanmaya özen gösteriniz.

Cevap :

modem : Dağıtıcı
adaptör : Doldurucu
tablet : Tabak Bilgisayar
klavye : Tuşlu Yazıcı
navigasyon : Yön bulucu
joystick : Oyuncu Silahı

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 123 Ders Kitabı Cevapları

6.ETKİNLİK

Ödeviniz için Oktay Sinanoğlu’nun Türkçeye verdiği önemi araştırıyorsunuz. İnternet üzerinden yaptığınız araştırmada karşınıza aşağıdaki forum çıktı. Forumda yer alan metni okuyunuz. Ardından yönergelere göre etkinliği yapınız.

1. Mehmet’in ödevine yardımcı olmak için forumda boş bırakılan kısmı doldurunuz. Baş kısma
fotoğrafınızı yapıştırabilir veya kendi resminizi çizebilirsiniz

Cevap : Bunu kendiniz yapınız

2. Özcan’ın Mehmet’e “Bye Bye Türkçe” adlı kitabı önermesinin sebebi ne olabilir?

Cevap : Oktay Sinanoğlu hakkında araştırma yapan Mehmet’in bu kitapta istediği bilgileri bulabileceğini düşünmüştür.

3. Damla “gov” ve “edu” uzantılı sitelerin güvenilir bilgiler içerdiğini söylüyor. Bu İnternet
uzantıları niçin güvenilir bilgiler içeriyor olabilir?

Cevap : Bu siteler genelde kaliteli ve devlet destekli sitelerdir. İçindeki bilgiler uzman kişilerce yazılmaktadır.


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (6 oy, ortalama: 5 üzerinden 4,17)
Bekleyin...Loading...

Linkedin'de Paylaş

Yalnızca Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.

Ödevini Sor