Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
11 Mayıs 2019, 22:59
Zahit Zahit
Editor
Konu Sayısı: 31

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 124-125-126-127. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

2019-2020 5. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 124-125-126-127. sayfa cevapları Sanki Caminin Bakım Kılavuzu 

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 124 Ders Kitabı Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Çevrenizde ilgi gören ve tarihî değeri olan mimari yapılar var mı? Varsa bunlarla ilgili neler biliyorsunuz?

Cevap : Çevremde Ayasofya camiisi var. Bu cami çok eski zamanalarda Bizanslılar tarafından yapılmıştır. O zamanalr kilise, İstanbul Fethedildikten sonra ise cami olarak kullanılmıştır. Şuan İstanbul’da Müze olarak ziyaretçilerinin ilgisini çekmektedir.

2. Mimar Sinan hakkında neler biliyorsunuz?

Cevap : Mimar Sinan’ın yüzlerce dev esere imza attığını biliyorum. Bunlardan en önemlisi ise Süleymaniye camisidir.

1.ETKİNLİK

Öğretmeniniz size “Sanki Caminin Bakım Kılavuzu” adlı metni dinletirken
anlamını bilmediğiniz kelimeleri not alınız. Daha sonra not aldığınız kelimelerin
anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu sözlük kullanarak kontrol ediniz. Daha sonra kelimeleri cümle içinde kullanınız.

Cevap :

Restorasyon
Tahminim :Bir şeyi yeniden inşa etmek
Anlamı : Yenilemek.
Cümlem : Sultan Ahmet camisinin bir kısmı restarasyonda.

Beton
Tahminim : Ev yapımında kullanılan kurduğunda sertleşen madde.
Anlamı çimentonun kum, çakıl ve uygun oranda su ile karışımı sonucu elde edilen sert, dayanıklı, taş benzeri bir yığışım.
Cümlem : Bu duvarın yapımında 2 ton beton kullanıldı.

2.ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinde geçen bazı cümleler aşağıda verilmiştir. Metni ikinci defa dinlerken boş bırakılan yerleri doldurunuz.

– Büyük ustanın …1543…… yılında yaptığı İstanbul’daki ……Şehzadebaşı……….. Camisi’nin 1990’lı yıllardaki restorasyonunda yaşananlar, tüm dünyayı şoke etti.
– Mimarlar ………Restore…….. konusunda karar veremedi.
– Mimarlar incelemeler sırasında caminin ……Kemerlerinde…………. bir ………Oyuk…. fark etti.
– Mektubun ………………Mimar Sinan.…..tarafından yazıldığı anlaşıldı.
– Mektubun devamında kemerin nasıl onarılacağını anlatan …………Mimar Sinan…………….,
469……. yıl sonrasına da ışık tutmuş oldu.
– Süleymaniye Camisi’ni kurtaran bu mektup şu anda ………TopKapı………… Sarayı’nda saklanıyor.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 125 Ders Kitabı Cevapları

3.ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Mimar Sinan mektubu niçin yazmıştır?
Cevap : Caminin Kemerlerinde ki deliklerin sorun yaratacağını düşündüğü için.

2. Mimar Sinan Şehzadebaşı Camisi için “Çıraklık eserim” diyor. Bunun sebebi nedir?
Cevap : Mimar Sinan Henüz usta değilken bu camiyi yaptığı için çıraklık eserim demiştir.

3. Camiyi restore etmek için bir araya gelen mimarlar restore konusunda niçin karar verememiş olabilirler?,
Cevap : Caminin yapısını bozmadan nasıl yapacaklarla hakkında bir fikir birliği yapamadıkları için.

4. Mimar Sinan’ın geleceğe mektup bırakmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Cevap : Mimar sinan ileride bu eserin onarılması için gizli bir şekilde bu yapıya mektup bırakmıştır. Mimar sinan bu hareketiyle ileri görüşlü birisi olduğunu göstermiştir.

5. Mimar Sinan’ın yerinde siz olsaydınız caminin restorasyonunu sağlamak için başka nasıl bir yol
izlerdiniz?
Cevap : Caminin sorunlu bölgelerini yıkar aynı şekilde inşa ederdim.

4.ETKİNLİK

a) Dinlediğiniz metinden hareketle bir haber metninin niteliklerinden hangileri aşağıda bulunmaktadır? İşaretleyiniz.

b) Dinlediğiniz haber metninden hareketle 5N 1K sorularına cevap veriniz.

Soru ve Cevaplar :

Ne ? : Mimar Sinan Restarasyon yapmayı teklif etti.
Neden ? : Caminin kemerlerinde delikler meydana geldiği için.
Nerede ? : İstanbul- Şehzadebaşı camisinde.
Nasıl ? Caminin içine gizlediği mektup ile.
Ne Zaman ? 1990′ yıllarda.
Kim ? : Mimar Sinan

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 126 Ders Kitabı Cevapları

5.ETKİNLİK

Siz de Mimar Sinan’a cevap olarak bir ileti göndereceğinizi hayal ediniz.

a) İletinizde nelerden bahsederdiniz? Arkadaşlarınızla tartışınız. Öğretmeninizin yönlendirmesi ile
beyin fırtınası yapınız

Cevap : Bu kadar uzun süreli ayakta kalan yapıları nasıl inşa ettiğini sorardım.

b) İletinizi aşağıya e-posta şeklinde yazınız.

Cevap : Paşam Mimar Sinan, Yaptığının neredeyse bütün eserleri kendi gözlerimle gezerek gördüm. Yüz yıllar önce dehanız ile bu şaheser eserleri ortaya koymanız ve halen sapasağlam ayakta olmasını gerçekten kutluyorum. Şimdiki mühendisler bile son teknoloji ile bu kadar sağlam inşalar yapamamaktalar.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 127 Ders Kitabı Cevapları

6.ETKİNLİK

a) Aşağıdaki örneği inceleyiniz. Örnekten hareketle noktalı virgülün niçin kullanıldığını yazınız.

“Mimar Sinan Şehzadebaşı, Süleymaniye, Selimiye Camilerini; Büyük Çekmece, Silivri ve Sokollu
Mehmet Paşa Köprülerini yapmıştır. ”

Cevap : Sıralı örnekleri yazarken farklı örneklere geçtiği için.

b) Noktalı virgülün yukarıdaki görevini örneklendiren iki cümle yazınız.

Cevap : Ahmet için Kalem,silgi, defter ; Elbise ve ayakkabı aldım.
Cevap : Selin bize gelirken ekmek,süt, peynir ; kardeşi osman ve ahmeti de getirmiş.


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 118-119-120-121-122-123. Sayfa Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (15 oy, ortalama: 5 üzerinden 4,27)
Bekleyin...Loading...

Linkedin'de Paylaş

Lütfen konuyu geliştirecek bir mesaj yazınız

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.

Ödevini Sor