Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
8 Mayıs 2019, 3:03
Zahit Zahit
Abone
Konu Sayısı: 31

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 134-135-136-137. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

2019-2020 5. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 134-135-136-137. sayfa cevapları Anadolu Sevgisi

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 134 Ders Kitabı Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Yaşadığınız yerin tarihî ve doğal güzellikleri nelerdir?

Cevap : Yaşadığım yer olan İstanbul’da bir çok tarihi ve doğal güzellik vardır. Tarihi olarak Ayasofya, Sultanahmet camisi, Galata ve kız kuleleridir. Doğal olarak ta şehrin ortasından geçen boğazı vardır.

2. Ülkemizde en çok gezip görmek istediğiniz yerler nerelerdir? Neden?

Cevap : Ülkemizde en çok Karadeniz bölgesini gezip görmek isterim. Çünkü Karadeniz’in yeşil dağları ve güzel manzarası her zaman beni etkilemiştir.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 135 Ders Kitabı Cevapları

1.ETKİNLİK Şiirde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri belirleyerek aşağıdaki yönergeyi uygulayınız.

ANLAMINI BİLMEDİĞİM KELİME : ova
TAHMİNİM : Boş ve düz bir arazi.
SÖZLÜK ANLAMI : daha yüksek yer biçimleriyle çevrelenmiş, çoğunlukla alüvyonla örtülü, akarsuların derine gömülmemiş olduğu, eğimi az, geniş ya da dar olabilen, düz toprak parçası.

ANLAMINI BİLMEDİĞİM KELİME : kerpiç
TAHMİNİM : Taştan ve çamurdan olan evler.
SÖZLÜK ANLAMI : duvar örmek için kullanılmak üzere tahta kalıplara dökülerek güneşte kurutulmuş balçık.

ANLAMINI BİLMEDİĞİM KELİME : Gönül
TAHMİNİM : Kalp, duygu
SÖZLÜK ANLAMI : yürekte olduğu varsayılan nitelik, sevgi, istek, anış, düşünüş gibi duygu kaynağı, kişinin iç dünyası.

2.ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz şiirden hareketle cevaplayınız.

1. Şair, şiirin ilk dörtlüğünde “bilmezsin” diyerek kime sesleniyor olabilir?

Cevap : Şehirde yaşayan insanlara.

2. Şiire göre Anadolu dağlarının özellikleri nelerdir?

Cevap : Boz dumanları çekilince görülmesi gerektiğini, Her haftası bayram, her günü düğün olduğunu, ve yaylalarının çok güzel olduğunu.

3. Şiirin ikinci dörtlüğünde Anadolu’nun hangi yönleri vurgulanmaktadır?

Cevap : Anadolu’nun Kağınlarının yollarda, Yoncalarının dizlerde ve ekinlerinin güzelliğinden bahsetmetkedir.

4. Şiirde geçen “Gönül perdelerinin sökülmesi” sözüyle ne anlatılmak isteniyor?

Cevap : İnsanların içindeki insanlık sevgisinin ortaya çıkmasını göstermektedir.

5. Şair siz olsaydınız metne nasıl bir başlık koyardınız? Niçin?

Cevap : ” Güzel Anadolum ” başlığını koyardım.

3.ETKİNLİK

a) Aşağıdaki kelimelerin anlamlı en küçük parçalarını bulunuz ve örnekteki gibi altlarını çiziniz.

kir-li
deniz-ci
kağnısız
sev-gi
ev-in

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 136 Ders Kitabı Cevapları

b) Aşağıdaki kelimeleri uygun eklerle eşleştirerek tabloyu örnekteki gibi doldurunuz.

c) Kelimelerin anlamları, ek aldıktan sonra değişmiş midir? Örnek vererek açıklayınız.

Cevap : Kelimeler ek aldıktan sonra anlamları değişmiştir. Mesela Gazete kelimesi kendi başına bir haber kaynağıdır. Ama -ci ekini alınca Gazeteci olmuş ve gazete satan kişi manası kazanmıştır.

a) Şiirin size çağrıştırdığı kavramları ve hissettirdiği duyguları dairelerin içine yazınız.

ANADOLU SEVGİSİNİN HİSSETTİRDİĞİ DUYGULAR
– Özlem
– Gurur
– Mutluluk

ANADOLU SEVGİSİNİN ÇAĞRIŞTIRDIĞI KAVRAMLAR

– Köy
– Orman
– Çiftlik
– Hayvanlar

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 137 Ders Kitabı Cevapları

5.ETKİNLİK

“Ülkemizin tarihî ve doğal güzelliklerinin korunması için neler yapılmalıdır?”

Cevap : Ülkemizin tarihi ve doğal güzelliklerini korumak için bir çok gönüllünün çalışması gerekmektedir. Bunun yanı sıra insanları bilinçlendirmeliyiz.

6.ETKİNLİK

“Anadolu, sevgi, dağlar, yayla, ova, deniz, köy ve halk” kelimelerinden en az üçünü kullanarak bir şiir yazınız. Şiirinize uygun bir başlık koyunuz.

Cevap :

ANADOLU DİYARI

Sevgisi pektir, Dağları sıralıdır
Köyleri gez gez bitmez
Ovaları, denizleri hepsi cevher
Yaylasında otur doya doya dinlen.

7.ETKİNLİK

a) Türkiye’nin tanıtımıyla ilgili videoyu izleyiniz. Kendinizi, Türkiye’yi yurt dışında tanıtan biri olarak hayal ediniz ve aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Türkiye’nin tanıtımıyla ilgili neler hazırlarsınız?

Cevap : Türkiye’nin tanıtımı ile ilgili bir çok tarihi eser ve doğal güzelliklerin yer aldığı bir poster hazırlardım.

2. Türkiye’nin en çok hangi özelliğinin yabancılar tarafından bilinmesini isterdiniz? Niçin?

Cevap : En çok tarihi yapılarının bilinmesini isterdim.

3. Yabancıları Türkiye’ye davet etmek için bir slogan üretiniz.

Cevap : “Güzelliğin Cennetine Hoş geldiniz” sloganını kullanırdım.


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 130-131. Sayfa Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (9 oy, ortalama: 5 üzerinden 4,33)
Bekleyin...Loading...

Linkedin'de Paylaş

Yalnızca Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.

Ödevini Sor