Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
8 Mayıs 2019, 2:50
Zahit Zahit
Editor
Konu Sayısı: 31

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 138-139-140-141-142-143-144-145. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

2019-2020 5. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 138-139-140-141-142-143-144-145.. sayfa cevapları  Forsa

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 138 Ders Kitabı Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Evinizden, ailenizden ve yaşadığınız şehirden ayrı kalsanız neler hissedersiniz? Açıklayınız.

Cevap : Evimden ve ailemden uzak kalsam özlem çekerdim. Annemin yemeklerini özlerdim. Çünkü hiç bir yer ailemizin evi gibi olamaz.

2. Ömer Seyfettin’e ait bir hikâyeyi kısaca anlatınız.

Cevap :

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 141 Ders Kitabı Cevapları

1.ETKİNLİK

Metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri belirleyerek aşağıdaki yönergeyi uygulayınız

ANLAMINI BİLMEDİĞİM KELİME : Şehit
TAHMİNİM : Ölen kişinin makamı
SÖZLÜK ANLAMI : kutsal bir ülkü ve inanç, özellikle yurt için savaşırken ölen kimse.

ANLAMINI BİLMEDİĞİM KELİME : Forsa
TAHMİNİM : Bir at türü, cinsi
SÖZLÜK ANLAMI : gemilerde kürek çeken mahkûm ya da tutsak erkek.

ANLAMINI BİLMEDİĞİM KELİME :Sancak
TAHMİNİM : Bayrak çeşidi
SÖZLÜK ANLAMI : genellikle askeri birliklere verilen, üzeri yazı işlemeli, kenarları saçaklı, gönderli bayrak.

2.ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Kara Memiş uyanınca niçin şaşırdı?

Cevap : Kara Memiş yıllardır hayalini kurduğu Türk donanmasının karaya yaklaştığını gördü.

2. Askerler ile Kara Memiş arasında nasıl bir konuşma geçti?

Cevap : Askerler Kara Memiş’e Nereli ve kimlerden olduğunu sorup sohbet etmişlerdir.

3. Askerler, Kara Memiş’i Bey’in yanına niçin götürdüler?

Cevap : Kara Memiş’in Oğlu olduğunu sandıkları için.

4. Kara Memiş’in yerinde siz olsaydınız cenge katılır mıydınız? Neden?

Cevap : Kara Memiş’in yerinde olsaydım cenge katılırdım. Çünkü Kara MEmiş’te bir Türk.

5. “Vatan, al bayrağın dalgalandığı yer değil midir?” sözünden ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.

Cevap : Türk Bayrağının dalgalandığı her yer Türkün var olduğu topraklardır.

6. Daha önce “Forsa” hikâyesine tür ve biçim bakımından benzeyen bir yazı okudunuz mu? Açıklayınız.

Cevap : Evet bu tür yazıları okudum.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 142 Ders Kitabı Cevapları

3.ETKİNLİK

Aşağıdaki bölüme metnin özetini yazınız.

FORSA
Kara Memiş 40 yıla aşkın süredir bu topraklarda esir kalmış bir Türk. yıllardır Türk askerinin bu toprakalra gelip gelip onu kurtarmasını beklemektedir. Ömrünün neredeyse hepsi Türk askerini beklemekle geçmiştir. Bir gün Kara memiş uyur ve rüyasında Türk donanmasının geldiğini görür birden uyanır ve rüyasının gerçek olduğunu görür. Askerlerin yanına gider kendini tanıtır ve onlara sarılarak ağlar, hasret giderir. Kendisinin de eski bir forsa olduğunu söyler bunu askerler kaptanlarına iletir. Kaptan eski forsa Kara Memiş ile tanışmak ister. Çünkü kaptan Kara Memiş’in 40 yıldır görmediği oğludur. Kara Memiş hem 40 yıllık esirlikten kurtulur, hem ailesine kavuşur hem ülkesine döner.

4.ETKİNLİK

Kara Memiş ve Turgut Bey’in kişilik özellikleri ve fiziksel özellikleri nelerdir? Yazınız.

Kara Memiş :

KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ : Sabırlı, özelem dolu bir kişiliğe sahiptir.
FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ : Yaşlı, beyaz saçlı ve yıpranmış.

Turgut Bey :

KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ : Büyüklerine saygılı ve edepli, babasına özlem duyan, ve onu çok seven, mert, başarılı bir komutandır.
FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ :Uzun boylu, genç ve bıyıklıdır

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 143 Ders Kitabı Cevapları

5.ETKİNLİK

Kara Memiş, oğlu Turgut Bey ile beraber cenk ettikten sonra deniz yoluyla Malta Adası’ndan memleketi
Edremit’ e dönecektir. Kendinizi metnin kahramanı Kara Memiş’ in yerine koyunuz. Aşağıdaki haritaya,
memlekete dönebileceğiniz rotayı çiziniz. Daha sonra aşşağıdaki bilgilerden, sorulardan ve hayal gücünüzden hareketle konuyla ilgili bir konuşma planlayınız.

1. O dönemin ulaşım imkânlarını, teknolojisini, doğa şartlarını ve denizde karşılaşabileceğiniz zorlukları düşünerek yolculuğunuzun ne kadar süreceğini planlayınız.

Cevap : O dönem teknoloji gelişmediği için yol çok uzun sürerdi. Tahminimce yaklaşık 3 hafta.

2. Rotanız üzerinde nerelere uğramanız gerekebilir?

Cevap : Rotamıza göre Girit, Midilli, Sakız ve Andros adalarına uğramamız gerekebilirdi.

3. Yolculuk süresince başınıza neler gelebilir?

Cevap : Yolculuk sırasında şiddetli fırtınalar yaşanabilir ve bu da yolculuğu tehlikeli kılardı.

4. Yolculuk esnasında ve memleketinize ulaştığınızda neler hissettiniz?

Cevap : Vatan toprağımızın ne kadar değerli olduğunu anladım.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 144 Ders Kitabı Cevapları

6.ETKİNLİK

Aşağıda “Forsa” hikâyesinin son kısmı verilmiştir. Bundan sonra neler olmuş olabilir? Hayal gücünüzden hareketle hikâyeyi tamamlayınız.

FORSA

Oğlu, “Vurulursun! Vatana hasret gidersin!” diyerek onu gemide bırakmak istedi.
Kara Memiş, o vakit, gençleşmiş bir kaplan gibi doğruldu. Duramıyordu. Kalkan, kılıç istedi.
Sonra geminin arkasında sallanan sancağı göstererek, “Şehit olursam bunu üzerime örtün!
Vatan, al bayrağın dalgalandığı yer değil midir?” dedi. Bu sözleri ile babasını ikna edemeyeceğini anlayan
Karamemiş askerleri iel birlikte düşmana hücum eder. Şehadet şerbetini içmek için yalvaran Karamemiş dillere destan bir cenk ortaya
çıakrmıştır. Baba, oğul mutlulukla vatanlarına geri döner. Tuğrul Beyin yüreği hem babasını bulmanın hem de savaşı kazanmanın mutluluğu ile sevinç doludur.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 145 Ders Kitabı Cevapları

7.ETKİNLİK

Büyük harflerin doğru kullanıldığı sözcük ve sözcük gruplarının numaralarını takip ederek labirentin çıkışına ulaşınız.

1. Kurtuluş Savaşı (D)
2. Zafer meydanı (Y)
3. Türk dil Kurumu (Y)
4. Azerbaycan (D)
5. Ömer seyfettin (Y)
6. Türk (D)
7. İstiklâl caddesi (Y)
8. Fransızca (D)
9. Mestan sokak (Y)
10. Mimar sinan (Y)
11. İstanbul (D)
12. Ahmet bey (Y)
13. Yüzbaşı Mehmet (D)

1 – 4 – 6 – 8 – 11 – 13

GELECEK DERSE HAZIRLIK

1. Tamburi Cemil Bey kimdir? Araştırınız.

Cevap : 1873 yılında İstanbul’da doğmuştur. İlk müzik eğitimini 13 yaşlarındayken abisi Ahmet Bey’den almaya başlamıştır. Başlarda müziğe kanun ve keman ile başlamış olmasına rağmen sonrasında tanbur sazının ustası olmuştur.

2. Sevdiğiniz bir enstrümanı tanıtmak üzere konuşma planlayınız. Konuşmanızı görsellerle destekleyin.

Cevap : Dede Korkut, eski yüzyıllarda Türklerin törelerine, kültürüne hakim bilge bir hikayeciydi.


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 134-135-136-137. Sayfa Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (10 oy, ortalama: 5 üzerinden 4,90)
Bekleyin...Loading...

Linkedin'de Paylaş

Lütfen konuyu geliştirecek bir mesaj yazınız

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.

Ödevini Sor