Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
26 Haziran 2019, 20:12
Zahit Zahit
Abone
Konu Sayısı: 31

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 153-154-155-156. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

2019-2020 5. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 153-154-155-156. sayfa cevapları Dede Korkut- Boğaç Han

( Dinleme / İzleme ) Metni

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 153 Ders Kitabı Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Dede Korkut kimdir? Sizce gerçekten yaşamış mıdır?

Cevap : Dede Korkut Türk töresini ve kültürünü çok iyi bilen bir hikaye anlatıcısıdır. Bence gerçekten yaşamıştır.

2. Dede Korkut hikâyelerinden birini anlatınız.

Cevap : (Diğer İnternet sitelerinden bulup kendiniz cevaplayınız.)

1.ETKİNLİK

Çizgi filmi izlerken kahramanların isimlerini ve özelliklerini aşağıda verilen bölümlere not alınız.

ŞÖKLİ BELİK : Köylere saldıran acımasız bir komutan.
ARUZ BEY : Ailesine sadık, cesur ve kahraman birisi.
ARUZ BEY’İN EŞİ : Ailesine sadık, annelik duygusu ağır basan birisi.
BASAT : Ormanda Aslanlar tarafından büyütülen bir çocuk.
BAYINDIR HAN : Civardaki boyların kralı.
DEDE KORKUT : ihtiyar,yaşlı ve bilge bir kişiliktir. İnsanlar ona hürmet eder ve onu dinler.,
DİRSE HAN : Boğa sahibi güçlü bir adam.
URUZ : İyi bir nişancı olan asker.
BOĞAÇ HAN : Boğa kadar güçlü bir asker.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 154 Ders Kitabı Cevapları

2.ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları izlediğiniz çizgi filmden hareketle cevaplayınız.

1. Obaya gelen atlı nasıl bir haber getirmektedir?
Cevap : Obaya gelen atlı Obaya bir çete ile saldıracaklarını haber verir.

2. Aruz Bey’in kaybolan oğlunun başına neler gelmiştir?
Cevap : Aruz Bey’in oğlunu ormanda aslanlar büyütmüştür. Ve başına bir çok zorluk gelmiştir.

3. Boğaç Han’ın yaşadığı obanın beyi kimdir?
Cevap : Boğaç Han’ın yaşadığı obanın beyi Dirse Han’dır.

4. Dede Korkut; Dirse Han ve Aruz Bey’e nasıl bir öğüt veriyor?
Cevap : Onlara fakirleri doyurup sevindirmelerini istemiş ve bu konularda öğütler vermiştir.

5. On iki yıl sonra obada neler değişmiştir? Kısaca anlatınız.
Cevap : Obada ki herkes büyümüş ve değişmiştir.

6. Dirse Han’ın oğlu nasıl bir kahramanlık yapıyor ve hangi ismi alıyor? Kısaca anlatınız.
Cevap : Dirse Han’ı oğlu güçlü bir boğa ile güreşip onu durdurduğu için boğaç lakabını alıyor.

3.ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde, açık olarak söylenmeyen anlamları bularak örnekteki gibi yazınız.

1. Şökli Belik yine obayı talan etmeye geliyordu.
Cevap : Demek ki Şökli Belik obayı daha önce de talan etmiş.

2. Canını seven kaçsın.
Cevap : Saldırganların ne kadar tehlikeli olduğunu analtmış.

3. Boğaç Han obanın en güçlüsüydü.
Cevap : Obanın en güçlüsü Boğaç Han’dı.

4. Dirse Han da boğayı durduramadı.
Cevap : Boğayı durdurmaya çalışanlar olmuş ama Kimse Boğaç Han kadar güçlü olamadığı için başaramamış.

4.ETKİNLİK

Dede Korkut’un, Boğaç Han’a ad verdiği bölümü okuyunuz. Ad verme geleneği ile ilgili görüşlerinizi ifade ediniz.
Cevap : Bence ad verme güzel bir olay. İnsanlara özellikleri ile ilgili lakap takılıyor.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 155 Ders Kitabı Cevapları

5.ETKİNLİK

a) Aşağıdaki görselleri izlediğiniz çizgi filmden hareketle, oluş sırasına göre numaralandırınız.

Cevap :

 

1. Şökli Belik ve Askerleri obaya saldırmaya gider.
2. Aruz Bey’in oğlunu esir alırlar.
3. Aruz Bey’in oğlunu bir Aslan bulur ve kendi yavrusu gibi büyütür.
4. Dede Korkut, Aruz bey ve Dirse Han’a bu konu için nasihatlar verir.
5. Uruz ve Dirse Han’ın oğlu ok talimi yaparlar.
6. Dirse Han’ın boğasını obada ki kimse durduramaz.
7. Boğaç Han Boğayı durdurur.
8. Dede Korkut boğayı durdurduğu için ona Boğaç Han lakabını takmıştır.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 156 Ders Kitabı Cevapları

6.ETKİNLİK

1. İsim almak için nasıl bir kahramanlık yapardınız?

Cevap : İsim almak için Kartalları eğitmek isterim. Onları vahşi birer asker yapmak isterdim.

2. Bu kahramanlık sonucunda hangi ismi almak isterdiniz?

Cevap : Hür kanat lakabını almak isterdim.

7.ETKİNLİK

Dede Korkut, Dirse Han’ın oğluna isim verdikten sonra olaylar nasıl gelişmiş olabilir? Olayların gelişimine uygun bir son yazınız.

Cevap : Boğaç Han artık obanın en güçlü erkeği olarak bilinir. Bunun üzerine Boğaç Han Obanın güç gerektiren her türlü işini kendi yapar. Bunu gören oba halkı Boğaç Han’ı çok sever. Onu evlendirir ve mutlu bir yuvası olmasını salarlar.


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 146-147-148-149-150-151-152. Sayfa Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Etiket: 5 sınıf türkçd3de
1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (21 oy, ortalama: 5 üzerinden 4,43)
Bekleyin...Loading...

Linkedin'de Paylaş

Yalnızca Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.

Ödevini Sor