Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
11 Eylül 2019, 2:59
İsmail Can İsmail Can
Üye
Konu Sayısı: 31

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 16-17-18-19. Sayfa Cevapları MEB Yayıncılık

2019-2020 5. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 16-17-18-19. sayfa cevapları  ÇOCUKLUK

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 16 Ders Kitabı Cevapları

1. Ailenizdeki ve çevrenizdeki yetişkinlerden öğrendiğiniz oyunu anlatınız.
Cevap: Eskiden annem beştaş oynarmış. Beş tane taşı zemine koyup birtane taşı eline alıyormuş. Sonra eline aldığı taşı havaya atıp diğerlerini almaya başlıyormuş. Hepsini aldığında sonra ikiliye daha sonra üçlüye geçiyormuş.

2. Bir zaman makineniz olsa hangi zamana gitmek isterdiniz? Neden?
Cevap: Bir zaman makinem olsa çocukluğuma geri gitmek isterim çünkü o zamanlarda şimdiye kıyasla daha çok eğleniyordum ve çocuktum hiçbir şeyden haberim yoktu sadece oyun oynamayı bilirdim.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 17 Ders Kitabı Cevapları

1.ETKİNLİK: a) Aşağıdaki dizelerde yer alan altı çizili sözcüklerin metinde hangi anlamda kullanıldığını işaretleyiniz.
Cevap: 
Saymak: Ödemek
Sattı: Bir değer karşılığında bir malı alıcıya vermek.

b) “Saymak” ve “satmak” sözcükleri metinde gerçek anlamda mı mecaz anlamda mı kullanılmıştır? Açıklayınız.
Cevap: Saymak ve satmak kelimeleri metinde mecaz anlamda kullanılarak metine anlam kazandırmıştır.

c) “Saymak” ve “satmak” sözcüklerinin gerçek ve mecaz anlamlarıyla birer cümle yazınız.
Cevap: 
Saymak (Gerçek Anlam): Dolabımda duran kalemleri teker teker saydım.
Saymak (Mecaz Anlam): Pazarcı 2 kilo domatese 10 lira para saydı.
Satmak (Gerçek Anlam): Bu mobilyayı çok pahalıya sattılar.
Satmak (Mecaz Anlam): Yeni arkadaşlar bulunca beni sattı.

2.ETKİNLİK: a) Aşağıdaki dizelerde yer alan altı çizili sözcüklerin metinde hangi anlamda kullanıldığını işaretleyiniz.
Aşağıdaki soruları şiirden hareketle yanıtlayınız.
1. Şair, çocukluğuna nasıl kavuşmuştur?
Cevap: Şair çocukluğunu Affan Dede’den para karşılığı satın alarak kavuşmuştur.

2. Şairin zihnindeki çocuklukta neler vardır?
Cevap: Hiçbir şeyden haberi olmayan, sadece eğlenen birisi aklındadır.

3. Sizce şair çocukluğunu niçin arıyor olabilir?
Cevap: Şair çocukluk döneminde yeterince eğlenememiş olabilir.

4. Şiirin ana duygusu nedir?
Cevap: Çocukluk zamanına olan özlem şiirin ana duygusudur.

5. Hayatınızda geri gelmesini istediğiniz bir zaman var mı? Anlatınız.
Cevap: Hayatımda geri gelmesini istediğim bir zaman var o da çocukluk zamanlarım. O zamanlarda hiçbir şeyden haberim yoktu sadece oyun oynamayı biliyordum ve hiç dert tasam yoktu. O zamanı çok özlüyorum.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 18 Ders Kitabı Cevapları

3.ETKİNLİK: Cahit Sıtkı TARANCI’ya okuduğunuz metnin içeriğinden hareketle üç soru sorunuz.
Cevap: 
1- Neden böyle bir şiir yazdınız?
2- Çocukluğunuzu özlüyor musunuz?
3- Bu şiiri yazmanızdaki asıl amaç nedir?

4.ETKİNLİK: b) Yukarıdaki metinde yer alan sorun nedir? Anlatınız.
Cevap: Metinde yer alan sorun Affan Dede’nin çocuklar tarafından beğenilmemesi ve diğer oyuncakçıdaki oyuncakların çocukların daha çok ilgisini çekmesi. Böylelikle Affan Dede’nin de satışlarının düşmesidir.

1. Çocuklar Affan Dede’nin oyuncaklarını neden beğenmiyorlar? Önceden beğenilen oyuncakların bir zaman sonra beğenilmemesinde neler etkili olabilir?
Cevap: Çocukların Affan Dede’nin oyuncaklarını beğenmemesinin nedeni hem mahalleye yeni bir oyuncakçının açılması ve onda daha ilgi çekici oyuncaklar yapılması hem de oyuncakların artık çocukları sıkması ve renginin solması beğenmemelerinde etkili olmuştur.

2. Siz hangi oyuncaklarla oynamayı seversiniz? Neden?
Cevap: Ben arabalarla oynamayı seviyorum çünkü arabalar ilgimi çekiyor ve arabalarla oynamak hoşuma gidiyor.

3. Sizin oynadığınız oyun ve oyuncaklarla eski oyun ve oyuncaklar arasında ne gibi farklılıklar olabilir?
Cevap: Eskiden oyuncak yapımı sınırlıydı çünkü eskide yaşayan kişiler elleriyle yapıyorlardı ve bir hayli zor oluyordu ama şimdi fabrikalar olduğu için daha kolay yapılıyor ve daha ilgi çekici bir şekilde yapılıyor. Arasındaki farklar bunlar olabilir.

4. Sizce, Affan Dede yeni kuşak çocuklara oyuncak satabilmek için neler yapmalıdır?
Cevap: Bence Affan Dede yeni kuşaktaki çocuklara oyuncak satabilmek için oyuncaklarını renklendirmeli, daha yeni oyuncaklar yapmalı ve çocuklara hitap eden oyuncaklar yapmalıdır.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 19 Ders Kitabı Cevapları

6.ETKİNLİK: Aşağıdaki sözcüklerden hareketle bir şiir yazınız. Şiirinize bir başlık koyunuz.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 19 Ders Kitabı Cevapları

7.ETKİNLİK: Aşağıdaki bölüme sevdiğiniz bir oyunu ya da oyuncağı tanıtan bir yazı yazınız. Ardından tanıttığınız oyunu ya da oyuncağı anlatan bir resim çiziniz.
Cevap: Arabam benim en sevdiğim oyuncağımdır. Mavi renkli üstü açılabilen bir arabadır. Arkasında rüzgarlık vardır ve dört -Resimi kendiniz çiziniz.-


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 10-11-12-13-14-15. Sayfa Cevapları MEB Yayıncılık başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Etiket: Türkçe sayfa 19\dan 60\a kadar cevapları
1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (12 oy, ortalama: 5 üzerinden 4,92)
Bekleyin...Loading...

Linkedin'de Paylaş

Yalnızca Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.

Ödevini Sor