Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
1 Mayıs 2019, 14:22
Zahit Zahit
Abone
Konu Sayısı: 31

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 172-173-174-175-176-177. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

2019-2020 5. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 172-173-174-175-176-177. sayfa cevapları Kitabın Serüveni

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 172 Ders Kitabı Cevapları


1. Kâğıt ne zaman ve kimler tarafından icat edilmiştir?

Cevap : Kağıt milattan Önce 3500 yılında Çinliler tarafından icat edilmiştir.

2. Kâğıdın icadı neden önemlidir? İnsanlık tarihine katkısı nedir?

Cevap : Kağıdın icadı ile insanlar yaşanan olayları daha kaliteli ve sağlıklı şekilde yazıp not etmiş ve tarih sayfalarında yer almasını sağlamıştır.

3. Kâğıt nasıl üretilir? Kısaca anlatınız.

Cevap : kağıt ağacı işleyerek hamur haline getirdikten sonra inceleştirerek üretilir.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 173 Ders Kitabı Cevapları

1.ETKİNLİK

Şiirde geçen aşağıdaki sözcüklerin zıt anlamlılarını verilen boşluklara örnekteki gibi yazınız. Bu sözcükleri birer cümlede kullanınız.

sabah – akşam —> Akşamları kitap okumaktan çok hoşlanırım.
yer – Gök —-> Gökteki bulutlar adeta ağlarcasına bağırıyordu.
bulmak – kaybetmek —-> Annemin bana verdiği kitabı kaybettim.
tatlı – acı —> Ne olursa olsun dost acı söyler.
uzun – kısa —-> Kısa boylu insanlar daha atik olurlar.
dip – uç —-> Bu binanın en uç kısmı çok güzel bir yer.

2.ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz şiirden hareketle cevaplayınız.

1. Okuduğunuz şiirin kahramanı kimdir?

Cevap : Okuduğum şiirin kahramanı Kavak Ağacı’dır.

2. Kahramanın başına neler gelmektedir? Kısaca anlatınız.

Cevap : Kavak Ağacı ilk baş kesiliyor daha sonra işlenerek kağıt haline getirilmektedir.

3. Şiirin son bölümünde geçen “Sıkıntılı da olsa, / Benimle tatlı geçer / En uzun yolculuklar.” dizelerini yorumlayınız.

Cevap : Kitapların insanların sıkıcı geçen vakitlerine çare olduğunu anlatmaktadır.

4. Sizce, ağaç kitaba dönüşmekten memnun mudur? Bunu şiirdeki hangi ifadelerden çıkarıyorsunuz?

Cevap : Ağaç kitaba dönüşmekten fazlasıyla mutludur.
Yine yapraklarım var.
Yükselir yıldızlara,
Beni seven çocuklar. — > ifadesinden çıkardım.

5. Kâğıt israfıyla ilgili neler düşünüyorsunuz? Açıklayınız

Cevap : Kağıt ve her türlü israf insana ve çevremize fazlası ile zarar vermektedir. İsrafı engellemek için insanları bilinçlendirmeliyiz.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 174 Ders Kitabı Cevapları

3.ETKİNLİK

a) Şiirin ana duygusunu belirleyiniz.

Cevap : Şiirin ana duygusu Ağacın kitap olmaktan duyduğu mutluluk.

b) Siz olsaydınız şiire nasıl bir başlık koyardınız? Aşağıdaki boşluklara başlık önerilerinizi yazınız.

Cevap :

-Ağacın hayatı
-Ağaçtan Kitaba
-Ağacın faydaları

4.ETKİNLİK

“Kâğıt nasıl üretilir?” adlı videoyu izlerken aşağıda verilen boşlukları kâğıt yapım aşamalarına göre doldurunuz.

– Selüloz tabakaları ….Fabrikalara….. naklediliyor
– Selüloz ile birlikte tanka ..Klor ve Hidrosülfit.. ekleniyor
– ……Hamur…….. suda eritiliyor
– Kâğıt hamuru işlenirken içine …..Klor…….. ekleniyor.
– Kâğıt hamuru ….30 ….. dakika karıştırılıyor.

– Daha sonra hamur ……..Uzun………… gönderiliyor.
– Basınç ve vakumla kâğıttaki ……Kayıp Oranı.…… düşürülüyo
– Daha sonra hamur ………..İşlenmek Üzere..… gönderiliyor
– ………….Preslerden……… geçen hamur kâğıda dönüşüyor.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 175 Ders Kitabı Cevapları

5.ETKİNLİK

a) Aşağıdaki cümleleri, karşılarındaki söz sanatlarından uygun olanlarıyla eşleştiriniz.

Cevap :

Arı gibi durmadan çalışıyordu —> Benzetme
Yavrusunu kaybeden kedi üzgün üzgün dolaşıyordu. —> Kişileştirme
Buz gibi suyla yüzümü yıkadım. —> Benzetme
Kitaplar arkadaş canlısıdır. —> Kişileştirme
Çiçekler, minik kıza masal anlatıyordu. —> Kişileştirme
Elma gibi kıpkırmızı yanaklarıyla gülücükler saçıyordu. —> Benzetme

b) Şiirdeki benzetme ve kişileştirme sanatlarını örnekteki gibi bulunuz.

Cevap :

– 2. Kıtada yer alan ” O kadar Leventlisin, Fidan gibisin” sözünde -benzetme- vardır.
– 3. Kıtada yer alan “Her dalın bir yay ki zümrüt okundan” sözünde -benzetme- vardır.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 176 Ders Kitabı Cevapları

c) “Kitabın Serüveni” şiirinde benzetme ve kişileştirme sanatlarından hangisi veya hangileri bulunmaktadır? Örnek dizeleri yazınız.

Cevap :

– “Bir sabah testere beni de serdi yere ” cümlesinde kişileştirme vardır.
– ” Şimdi bir kitabım işte, yine yapraklarım var cümlesinde de kişileştirme vardır.

6.ETKİNLİK

“Kitapsız yaşamak; kör, sağır, dilsiz yaşamaktır.” sözünden hareketle bir konuşma planlayınız. Konuşmanızda ama, fakat, ancak ve lakin gibi geçiş ve bağlantı ifadelerini kullanmaya çalışınız.

Cevap :Kitapsız bir hayat, kör ve dilsiz bir insanın hayatına benzer. Lakin Kitap okuyan insanlar dünyaya daha farklı bakar ve hayatını buna göre şekillendirir.

7.ETKİNLİK

Kendinizi şiirdeki kavak ağacının yerine koyarak duygu ve düşüncelerinizi anlatan bir şiir yazınız. Şiirinize uygun bir başlık belirleyiniz.

FAYDAM İNSANLARA

Hizmet için kesildim
Fabrikada işlendim
Çocukları eğitmek için
birer kitaba döndüm.
Böyle daha mutluyum
Çünkü yapraklarım artık
kitaplarda yeşerecek

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 177 Ders Kitabı Cevapları

8.ETKİNLİK

Cevap :

Güzel bir bahar ayında ali ve ali ve ailesi ormanda piknik yapmak için yola çıktılar. Ormana vardıklarında bir grup işçinin ağaçları keserek araçlara yüklediklerini gördüler. Bunu göre Alinin babası işçilerin yanına giderek ağaçların neden kesildiğini sordu. İşçilerin şefi Ali’nin Babasına ; Bu ağaçlar yaşlandı ve işlevini yitirdi bunları fabrikaya götürerek işlenecek ve kağıt haline dönecek. Kesilen ağaçların yerine ise yeni fidanlar ekilecek dedi. Bunu öğrenen Ali’nin babası durumu ailesine anlattı ve pikniklerine devam etmişler.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

1. Karikatür nedir? Özellikleri nelerdir? Araştırınız.

Cevap :Önemli bir sanat türü olan resmin, alt dallarından birisi de karikatürdür. Karikatür, hem komik hem de eleştirel eserler ortaya konulan önemli bir resim çeşididir. Karikatür sanatçılarına karikatürist adı verilir.

2. Sevdiğiniz bir karikatürü getiriniz.

Cevap :


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 164-165-166-167-168-169-170-171. Sayfa Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Etiket: 5 sınıf ingilizce kitabı 171 172 173 174 üncü sayfa, 8 sinif karikatür
1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (37 oy, ortalama: 5 üzerinden 4,41)
Bekleyin...Loading...

Linkedin'de Paylaş

Yalnızca Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.

Ödevini Sor