Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
13 Kasım 2019, 12:28
Zahit Zahit
Abone
Konu Sayısı: 31

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 184-185-186-187-188. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

2019-2020 5. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 184-185-186-187-188. sayfa cevapları KÜÇÜK ŞEYLERİN HİKÂYESİ – Kütüphane (Dinleme/İzleme Metni)

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 184 Ders Kitabı Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Sizce kütüphaneye gitmek bir ihtiyaç mıdır? Neden?

Cevap : Bence kütüphaneye gitmek bir ihtiyaçtır. İnsanların hayatlarını değiştirecek, ve insanlara lazım olan her şey kitaplarda vardır.

2. Kütüphanelerin hangi saatlerde açık olmasını istersiniz?

Cevap : Bence kütüphaneler 7/24 açık olmalıdır. İnsanların istedikleri zaman ulaşabilecekleri vakitlerde de açık olmaları lazım.

3. Araştırma yaptığınız kütüphane hakkında bilgi veriniz.
Cevap : -düzenlenecek-

KÜÇÜK ŞEYLERİN HİKÂYESİ – Kütüphane (Dinleme/İzleme Metni)

1.ETKİNLİK

“Küçük Şeylerin Hikâyesi – Kütüphane” adlı videoyu izlerken aşağıdaki boşlukları doldurunuz.

NOTLARIM
1. Okuyanı için her defasında yeni bir dünyaya açılan bir kapıdır ………..Kitap..……………………..

2. Her biri bambaşka bir dünyaya açılan kitapların buluşma yeri …..Kütüphanelerdir.……………………

3. Kütüphane kitaplarını hafızasına kaydeden kütüphaneciye, Osmanlı’da “……Hafızı Kütüp..………. ……” denirdi.

4. ...İskenderiye Kütüphanesi..……………, döneminin en önemli bilim merkezlerinden biri olmuştur.

5. Türklere ait ilk kütüphane Orta Asya’da ………Uygur Devleti……. zamanında kurulmuştur.

6. Kültürümüzün en kıymetli eserlerinden Dîvânu Lugâti’t-Türk, kütüphaneci ..1910 yılında Ali Emiri... tarafından bulunmuştur.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 185 Ders Kitabı Cevapları

2.ETKİNLİK

İzlediğiniz videoda geçen bazı kelimeler ve bu kelimelerin anlamları aşağıda verilmiştir. Anlamlarından hareketle kelimeleri
örnekteki gibi bulmacaya yerleştiriniz.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 186 Ders Kitabı Cevapları

3.ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları izlediğiniz videodan hareketle cevaplayınız.

1. “Kütüphanelerin toplumsal hafıza merkezi olması” sözünden ne anlıyorsunuz?
Cevap : Kütüphanelerde binlerce yazarın kitabı ve hepsi bir birinden farklı bilgiler olmak üzere bulunmaktadır. Bunların hepsi kaydedilmiş olduğundan dolayı toplumsal hafıza merkezi denmiştir.

2. Hafız-ı Kütüp kimdir? Görevi nedir?
Cevap : Yazılan kitapları ezberleyen ve bu ezberlerini başkalarına öğreten kütüphane görevlileri.

3. İskenderiye Kütüphanesi, neden döneminin en önemli kültür merkezidir?
Cevap : Eski zamanlarda bilgiye bu kadar önem verilmiyordu. İskenderiye kütüphanesi zamanın en büyük ve en kaliteli kitaplarını barındıran kütüphanesi olduğundan dolayı o dönemin en önemli kültür merkeziydi.

4. İskenderiye Kütüphanesi günümüze ulaşmış olsaydı insanoğluna katkıları neler olurdu?
Cevap : İskenderiye kütüphanesinde zamanının en önemli kitaplarını barındıran bir kütüphaneydi. Kütüphane şimdiye kadar ayakta kalsaydı elimizde tarihe dair bir çok bilgi olmuş olacaktı.

5. Sarayda; felsefe, tarih, coğrafya, tıp konularında Arapça, Farsça ve Türkçe eserler hazırlatan, eski Yunanca kitaplar yazdıran Osmanlı padişahı kimdir?
Cevap : Fatih Sultan Mehmet’tir.

4.ETKİNLİK

Kendinizi bir kütüphane görevlisi olarak düşününüz. Kütüphanenize gelen ziyaretçiler için kütüphanenizi tanıtan bir konuşma planlayınız. Konuşma planınızı oluştururken aşağıdaki sorulardan faydalanabilirsiniz.

1. Kütüphanenizin kuruluş tarihi nedir? Kim tarafından yaptırılmıştır? Adını nereden almıştır?
Cevap : Kütüphanemizin kuruluş tarihi 1600 yılına dayanmaktadır. Zamanının padişahı olan 3. Mehmet tarafından yaptırılmıştır. İsmi ise yaptırıcısı olan Mehmet Han Kütüphanesi’dir.

2. Kütüphanenizde kaç kitap var? Kütüphanenizde hangi tür kitaplar bulunmaktadır?
Cevap : Kütüphanemizde 2.500 bine yakın kitap var. Bütün kitap türlerinden bulunmaktadır.

3. Kütüphanenizde kaç kişi görev yapmaktadır?
Cevap : Kütüphanemizde 30 kişi görev almaktadır.

5.ETKİNLİK

Aşağıdaki afiş size neler çağrıştırmaktadır? Afişle ilgili duygu, düşünce ve hayallerinizi anlatan bir yazı yazınız.

Cevap :Kitap okuyan ve okumayan insanların görüp göremeyeceklerini ele almıştır. Afişte de göründüğü gibi kitap okuyan insanların dünyada daha çok şey görüp kazandıklarını ve okumayanların ise bir hiç ile karşı karşıya olduklarını anlatmaktadır.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 187 Ders Kitabı Cevapları

6.ETKİNLİK

Aşağıdaki kütüphane yerleşim planını inceleyiniz. Soruları bu plana göre cevaplayınız.

1. Ödeviniz için İngilizce bir roman okumanız gerekmektedir. Aradığınız kitabı bulabileceğiniz en uygun bölümü yerleşim planı üzerinde daire içine alınız.
Cevap : Yabancı Diller Bölümü.

2. Her ay takip ettiğiniz bir derginin eski sayılarını okumak istiyorsunuz. Aradığınız sayıları bulabilmek için uygun bölümü yerleşim planı üzerinde daire içine alınız.
Cevap : Süreli Yayınlar Bölümü.

3. Kütüphaneden aldığınız kitabın iç kısmında aşağıdaki gibi bir tablo bulunmaktadır. Bu tabloda kitabı ödünç alanların, kitabı aldıkları ve iade ettikleri tarihler gösterilmektedir. Buna göre;

a) Kitabı en uzun süre elinde bulunduran kimdir?
Cevap : Zeynep.

b) Aşağıdaki aylardan hangisinde kitap ay boyunca kütüphanede kalmıştır?

A) Nisan B) Mayıs C) Haziran D) Temmuz

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 188 Ders Kitabı Cevapları

7.ETKİNLİK

Kütüphane kayıt formunu, yönergelerine uygun olarak doldurunuz.
Cevap : Bu formu kendinize göre doldurunuz.


8.ETKİNLİK

Aşağıdaki paragrafta boş bırakılan yerleri uygun noktalama işaretleri ile doldurunuz.

KİTABA HÜRMET

Sırasıyla noktalama işaretleri: (,) (.) (.) (-) (.) (,) (,) (.) (.) (.) (,) (,) (,) (.)


9.ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde büyük harflerin kullanımına dikkat ediniz. Büyük harflerin mdoğru kullanıldığı cümlelerin başına gülümseyen yüz, yanlış kullanıldığı ifadelerin başına üzgün yüz çiziniz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Atların Türk kültüründeki yeri ve önemi konulu bir araştırma yapınız.

Cevap : Türkler, tarihte atları ilk evcilleştiren kavimler arasında yer almışlar ve atları günlük hayatta ve savaşlarda etkin şeklide kullanmışlardır. Türk kültüründe atlara zaman içinde değişik isimler verilmiş, zaman içinde “at”, “yund” ve “göçüt” isimleri ile anılmıştır.


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 172-173-174-175-176-177. Sayfa Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (26 oy, ortalama: 5 üzerinden 4,69)
Bekleyin...Loading...

Linkedin'de Paylaş

Yalnızca Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.

Ödevini Sor