Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
29 Ağustos 2019, 14:00
Zahit Zahit
Abone
Konu Sayısı: 31

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 194-195-196-197-198-199. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

2019-2020 5. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 194-195-196-197-198-199. sayfa cevapları Anadolu’nun Cirit Oyunları

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 194 Ders Kitabı Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. “Atların Türk kültüründeki yeri ve önemi” konulu araştırmanızın sonuçlarını arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap : Eski Türkler bozkırda yaşadıkları için sıcak havada çok fazla kalmamalı bu nedenle hızlı hareket etmeleri gerekirdi. Bu nedenle hızlı bir hayvan olan at sıkça tercih edilmiştir. At ile çok uzun yollar gidilebiliyor ve at sayesinde savaş yapılabiliyordu.

2. “Spor yapmalıyız çünkü…” Yarım bırakılan cümleyi kendi düşüncelerinize göre tamamlayınız.

Cevap : Sağlıklı bir hayat yaşamak her bireyin hakkıdır.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 196 Ders Kitabı Cevapları

1.ETKİNLİK: a) Okuduğunuz metinde geçen bazı kelimeler, harfleri eksik olarak verilmiştir. Sözlük anlamlarından hareketle eksik harfleri örnekteki gibi tamamlayınız.

Sözlük Anlamları

1. Uygulamalı olarak yapılan askerlik eğitimi. —-> Talim
2. Göçebelerin konak yeri.—–> Oba
3. At üzerinde sopa ile oynanan bir tür top oyunu. —–> Polo
4. Uzun saplı, sivri demir uçlu silah.—–> Mızrak
5. Kolaylık ve çabuklukla davranan, atik. —–> Çevik
6. Silah olarak kullanılan ağır topuz. ——> Gürz
7. Binek hayvanları yöneltmeye yarayan kayış.——–> Dizgi
8. Atlı asker. ——> Süvari
9. Silahlardan korunmak için giyilen giysi. ——> Zırh
10. Belli günlerde yapılan, coşku veren, eğlendirici gösterilerin tümü.——> Şenlik

b) Yukarıdaki kelimelerden üçünü seçerek bu kelimelerle birer cümle kurunuz.

Cevap : Askerler zırhlarını giymiş oba’nın meydanında talim yapıyorlardı.

2.ETKİNLİK: a) Okuduğunuz metinde geçen bazı kelimeler, harfleri eksik olarak verilmiştir. Sözlük anlamlarından hareketle eksik harfleri örnekteki gibi tamamlayınız. Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Metnin konusu nedir?

Cevap : Cirit oyunları.

2. Cirit oyununun ortaya çıkışı hakkında bilgi veriniz.
Cevap : Eski zamanlarda aileler aralarında tatlı bir eğlence olması için ucu körertilmiş sopaları birbirlerine mızrak gibi fırlatmışlardır bu şekilde ortaya çıktı.

3. Siz olsaydınız iki oba arasında çıkan anlaşmazlığı nasıl çözerdiniz?
Cevap : Bende bu oyuna benzer bir yol bulurdum.

4. Obanın yaşlıları araya girip sorunu çözmeselerdi neler yaşanabilirdi?
Cevap : İki aile arasında kavga çıkabilir birileri ölebilirdi.

5. Cirit oyununa hangi kuralları eklemek istersiniz?
Cevap : Sivri uçlu sopalar yerine daha az zarar verebilecek bir sopa kullanırdım.

6. Rakibe atılacak ciritler hangi ağaç türlerinden yapılmaktadır?
Cevap : Genellikle meşe ağaçlarından yapılır.

7. İyi bir cirit oyuncusu hangi özelliklere sahip olmalıdır?
Cevap : İyi bir cirit oyuncusu güçlü olmalı, at sürmesini bilmeli ve isabeti iyi olmalıdır.

8. Cirit oyunu ile Türklerin askerî başarıları arasında nasıl bir ilişki olabilir?
Cevap : Cirit oyunu için at sürmek gerekir ve herkes neredeyse at sürmeyi öğrenmeye başladı. Bunun dışında cirit oyunu oynandığı için at üzerinde mızrak atmak savaşlarda daha isabetli ve daha kolay olduğu için askeri alanda başarı sağlanmıştır.

3.ETKİNLİK: Ciritle ilgili aşağıda verilen bilgilerden doğru olanların yanına (D), yanlış olanların yanına (Y) harfi koyunuz.

Cevap :

– Oyuncular, iki metre uzunluğunda sopalar kullanır. ( Y )
– Rakip grupların atları arasında 100-200 metre mesafe bulunur. ( D )
– Rakibin atını vuran oyuncu puan kazanır. ( Y )
– Cirit oyununun amacı rakibin ciridini ele geçirmektir. ( Y )
– Oyuncular, atılan ciritten kaçmak için at üzerinde çeşitli hareketler yaparlar. ( D )
– Rakibe en fazla ciridi isabet ettiren taraf oyunu kazanır. ( D )
– Cirit, atlar olmadan da oynanabilen bir oyundur. ( Y )
– Bugün, yurdumuzun çeşitli bölgelerinde cirit oyunları oynanır. ( D )

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 197 Ders Kitabı Cevapları

4.ETKİNLİK: Dünya Etnospor Konfederasyonu, geleneksel sporlarımızın günümüzde yaşatılması amacıyla Etnospor Festivali düzenlemektedir. Aşağıda festival alanı için hazırlanan harita yer almaktadır. Haritayı inceleyerek soruları cevaplayınız.

1. Siz, bu festivale katılıyor olsaydınız ziyaret edeceğiniz ilk bölüm neresi olurdu? Niçin?
Cevap : Yemek alanı olurdu. Pestivalde dağıtılan yemeklerden yer karnımı doyururdum.

2. Haritada uçak resminin kullanılmasının sebebi ne olabilir?
Cevap : Pestivale ulaşım için sadece uçak yolunun olduğu anlatılmak istenmiştir.

3. Festival alanında eksik olduğunu düşündüğünüz bir bölüm var mı? Alana hangi bölümü eklemek isterdiniz? Niçin?
Cevap : İnsanların konaklayabileceği bir bölüm olması gerektiğini düşünüyorum.

4. Menzil Okçuluğu bölümünden Çarşı Meydanı’na giden en kısa yolu harita üzerinde işaretleyiniz.
Cevap : Bunu kendiniz yapınız.

5. Giriş kapısından en kısa yolu tercih ederek Çarşı Meydanı’na giden birisi aşağıdakilerden hangisini görmüş olamaz?

A) At Meydanı B) Han Çadırı C) Talimhane D) Konser Alanı

Cevap C şıkkıdır.

6. Festivali ziyaret eden bir kişi aşağıdaki spor faaliyetlerinden hangisini görmüş olamaz?

A) okçuluk B) gülle atma C) güreş D) binicilik

Cevap B şıkkıdır.

5.ETKİNLİK:Sınıf arkadaşlarınızın cirit oyunu hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarını düşününüz. Onlara cirit oyununu tanıtan bir konuşma yapınız.

Cevap  : Cirit oyunu at üzerinde oynana ucu köreltilmiş sopaları at üstünde kaçan diğer rakibe atarak oynana bir oyundur.  

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 198 Ders Kitabı Cevapları

Cümlelerdeki yazım yanlışlarını düzelterek verilen boşluklara cümlenin doğru biçimlerini yazınız.

7.ETKİNLİK

Kutucuklarda verilen eklerden uygun olanları aşağıdaki boşluklara yazınız.

– Cirit, Selçuklularla birlik .-te…. Anadolu’ya gelmiştir.
– Biz, aynı soydan, aynı kök ..-ten. gelmiş, iki kardeş obayız.
– Buna öteki dizi ..-den... başka bir atlı karşı çıkar.
– Sopalar; meşe, şimşir, hurma gibi ağaçların dalların .-dan.. kesilir.
– Cirit oyununun Anadolu’ ..-da.. en azından 900 yıllık bir tarihi vardır.
– Kars’..-ta.. ,Erzurum’da düzenlenen şenlik ve yarışmalarda cirit oyunları başta gelir.
– Cirit oyununu, eski Türkler..-de.. bir savaş manevrası sayanlar da vardır.
– Anadolu’nun geleneksel sporu cirit unutulmak ..-tan.. kurtarılmalıdır.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 199 Ders Kitabı Cevapları

8.ETKİNLİK

a) Altı çizili kelime ek aldığında nasıl bir ses değişikliği olmuştur?
Cevap : Altı çizili kelime olan ” Kaynağı ” kelimesinde Ünsüz yumuşaması olmuştur. Kelimenin kökü “Kaynak” ‘ tır. Ek aldığından dolayı ” k ” harfi ” ğ ” harfine dönüşmüş ve yumuşamıştır.

b) “Kaynak” kelimesinde yaşanan ses değişikliğinde kelimenin aldığı ekin bir etkisi olmuş mudur?
Cevap : Evet olmuştur. Kelimenin kökü “Kaynak” ‘ tır. Ek aldığından dolayı ” k ” harfi ” ğ ” harfine dönüşmüş ve yumuşamıştır.

c) Aşağıdaki cümlelerde, aldığı ekten dolayı ses değişimi olan kelimelerin altını çiziniz.

9.ETKİNLİK

Aşağıdaki bölümleri doldurarak sevdiğiniz bir oyunu tanıtınız.

Oyunun Adı : Körebe
Oyuncu Sayısı : en az 2
Oyun Alanı : trafik ve tehlike arz etmeyen her yer.
Oyunun Kuralları : Göze bağlanan kumaşın açılmaması gerekmektedir.
Nasıl Oynanır? : Bir kura ile ebe seçilir ve seçilen ebenin gözü bağlanır. Ebe diğer arkadaşlarını yakalamaya çalışır.


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 190-191. Sayfa Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (11 oy, ortalama: 5 üzerinden 4,64)
Bekleyin...Loading...

Linkedin'de Paylaş

Yalnızca Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.

Ödevini Sor