Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
17 Ocak 2020, 22:51
Furkan Furkan
Yönetici
Konu Sayısı: 1362

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 228-229-230-231-232-233. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

2019-2020 5. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 228-229-230-231-232-233. sayfa cevapları Reçete

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 228 Ders Kitabı Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Doğada vakit geçirmeyi sever misiniz? En son ne zaman doğada vakit geçirdiniz? Anlatınız.
Cevap: Doğada vakit geçirmeyi severim. En son geçen haftasonu doğada vakit geçirdim.

2. Günümüzde doğa ve insan ilişkisi nasıldır? Açıklayınız.
Cevap: Doğa insanın evidir. Günümüzde insan evini pek umursamasa da bazı insanlar var ki doğaya sahip çıkıyor.

3. Teknolojinin doğaya ve insan hayatına etkileri nelerdir?
Cevap: Teknolojiyle birlikte doğayı kirletiyoruz. Ağaçlarımızı, hayvanlarımızı öldürüyoruz. İnsanları hasta yapıyor bu teknoloji.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 230 Ders Kitabı Cevapları

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 229 Ders Kitabı Cevapları

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 231 Ders Kitabı Cevapları

2. ETKİNLİK: Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Mevsimlere göre hazırlıklar nasıl yapılır? Sizin çevrenizde de mevsimlere göre hazırlıklar yapılır mı?
Cevap: Mevsimlere göre hazırlıklar ev temizliği ve alışveriş olarak yapılır. Bizim evde de mevsime göre hazırlık yapılır.

2. Yazara göre metinde, doğada vakit geçirildiği takdirde insanın içindeki tüm dertlerden ve sıkıntılardan kurtulacağı anlatılmaktadır. Yazarın bu düşüncesine katılıyor musunuz? Neden?
Cevap: Yazarın bu düşüncesine katılıyorum çünkü doğada insan sakinleşir ve stresten uzaklaşır böylelikle rahatlar.

3. Yazarın, insanın kendisini yenilemesi için verdiği reçeteyi kısaca anlatınız.
Cevap: Kırlara çıkın, kuzukulağı, yemlik ve madımak toplayıp bunların çorbasını yapıp yememizi istiyor.

4. Metinde geçen “maneviyat gıdaları” sözünü yorumlayınız.
Cevap: İnsanın ruhu aç kalabilir. Bu yemekle doyulacak bir şey değil insanın rahatlamasıyla olacak bir şeydir.

5. Yaşadığınız yerde hangi doğal güzelliklerin olmasını istersiniz? Bu, yaşamınıza ne katar?
Cevap: Yaşadığım yerde şelaleler olmasını isterdim. Şelalelerin altında ağaçlar olmasını isterdim. Bunlar olsaydı oralarda vakit geçirir ve stresten uzaklaşırdık.


3. ETKİNLİK: Aşağıda metinden alınan eş ve zıt anlamlı kelimeler karışık olarak verilmiştir. Kelimeleri karşılarındaki anlamlar ile eşleştiriniz.

(3) doğa
(7) rüzgar
(3) ev
(6) pis
(5) tür
(2) yer
(4) bayat
() yukarı
(1) okul
(3) bahçe

4. ETKİNLİK: Barış Manço’nun “Nane Limon Kabuğu” şarkısını dinleyiniz. Daha sonra aşağıdaki soruları cevaplayınız.

“Nane Limon Kabuğu” şarkısında geçen tarifte neler bulunmaktadır? Yazınız.
Cevap: Şarkıda, bir tutam zencefil otu, biraz tarçın ve limon çiçeği karışımı vermiştir.

“Nane Limon Kabuğu” şarkısıyla “Reçete” metni arasında nasıl bir benzerlik vardır?
Cevap: Nane limon kabuğu şarkısında da Barış Abi bizlere tavisyelerde bulunmuş ve bir reçete çıkarmış, reçete metninde de bize tavsiyelerde bulunulup reçete çıkarılmıştır.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 232 Ders Kitabı Cevapları

5. ETKİNLİK: Yazar, tabiatın baharda yenilenmesi gibi insanın da yenilenmek için bir reçeteye ihtiyacı olduğunu anlatmaktadır. Yazarın bu görüşüne katılıp katılmadığınızı yazarın reçetesinden alıntılar yaparak ve örnekler vererek önce sözlü olarak yorumlayınız. Daha sonra yorumunuzu aşağıdaki bölüme yazınız.

Cevap: Yazarın bu görüşüne katılıyorum insanlar koşuşturmalardan dolayı kendilerine bakamıyor ve hissetmeseler bile ruhları yoruluyor. Bunun için yenilenmesi gerek ve bunun en iyi yolu doğada dolaşmaktır.


6.ETKİNLİK Aşağıdaki cümlelerde koyu yazılan kelimelerdeki ses olaylarını ilgili yerlere yazınız.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 231 Ders Kitabı Cevapları

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 233 Ders Kitabı Cevapları

7.ETKİNLİK Aşağıda serim (giriş) bölümü verilen hikâyeyi tamamlayınız. Hikâyenize uygun bir başlık koymayı unutmayınız.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 233 Ders Kitabı Cevapları

 


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 222-223-224-225-226-227. Sayfa Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Linkedin'de Paylaş

Sadece Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.