Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
17 Ocak 2020, 22:52
Furkan Furkan
Yönetici
Konu Sayısı: 1362

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 234-235-236-237-238-239-240-241. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

2019-2020 5. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 234-235-236-237-238-239-240-241. sayfa cevapları Reçete

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 234 Ders Kitabı Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. En sevdiğiniz yağış türü nedir? Niçin?
Cevap: En sevdiğim yağış kardır. Çünkü kar yağdığı zaman onunla oynayabiliyoruz ve bazen okul tatil oluyor.

2. Yağış türlerinin farklı şekillerde olmasının sebebi ne olabilir?
Cevap: Yağış türleri bölgeden bölgeye soğuk yere göre değişiyor olabilir.

3. Yağış türlerinin oluşumuyla ilgili bildiklerinizi anlatınız.
Cevap: Öncelikle denizlerdeki sular buharlaşarak bulutlara gider ve bulutlar dolunca bulunduğu yerlere su damlacıklarını bırakır.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 237 Ders Kitabı Cevapları

1. ETKİNLİK: Metinde geçen aşağıdaki kelimeleri anlamları ile eşleştiriniz.

(1) Su koymaya yarayan kulplu, emzikli kap.
(3) Bir cismi uzaydan ayıran dış ve yaygın bölüm, satıh, yüz.
(2) Hacmine oranla ağırlığı çok olan, kesif.
(4) Bir şeyin yığılmasıyla oluşturulan küme, tepe.
(2) Isı etkisiyle sıvıların ve bazı katıların dönüştükleri gaz durumu.

2.ETKİNLİK: Metinde geçen aşağıdaki kelimeleri anlamları ile eşleştiriniz.
Aşağıdaki cümlelerde koyu yazılan eş sesli (sesteş) kelimeleri farklı anlama gelecek şekilde birer cümlede kullanınız.

İki ay önceydi.
Dün gece ay hilal olmak üzereydi.

Ben Hazar Denizi’nde bir damla suydum.
Yüzümde çıkan benler rahatsız ediyor.

Sıcak bir yaz günüydü.
Çalışmak için yazmam gerek.

Bak, ben kar olmaya başladım bile.
Ticaretten çok iyi kar elde etti.

Tam pencerenin önünde geçerken bir el uzandı.
Gurbet ellerde harap oldu gitti.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 238 Ders Kitabı Cevapları

3. ETKİNLİK: Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Çocuk, kar tanesiyle nasıl tanışmıştır?
Cevap: Çocuk kar tanesi penceresinin önünde düşerken elini açarak tutmuş ve öyle tanışmıştır.

2. Kar tanesinin yavaş yavaş deniz yüzeyinden ayrılıp yükselmesinin sebebi nedir?
Cevap:  Buharlaştığı için yüzeyden ayrılıp yükselmiştir.

3. Kar tanesi yağmura dönüşemeyeceğini duyunca niçin üzülmektedir?
Cevap: Kar tanesi yağmur damlacığı olup yeryüzüne inmek istediği için üzülmektedir.

4. Sizce metinde hayal ürünü unsurlara yer verilmiş midir? Örnek vererek açıklayınız.
Cevap: Evet verilmiştir. Kar tanesinin konuşması bir hayal ürünüdür.

5. Metinde anlatılan kar tanesinin oluşum aşamaları ile kar tanesinin gerçek oluşum aşamaları arasında benzerlik var mıdır? Anlatınız.
Cevap: Evet bir biriyle benzerlik var. Kar tanesinin tanıttığı gibi sıcaklaşan damlacıklar buharlaşarak bulutlara gider ve bulutlardan kar, yağmur gibi yağışlar olarak yeryüzüne geri inerler.


4. ETKİNLİK: Aşağıdaki görseller kar tanesinin başına gelenleri anlatmaktadır. Görselleri metinden yararlanarak sıraya diziniz.

Cevap: 4-1-5-3-2

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 239 Ders Kitabı Cevapları

5. ETKİNLİK: Aşağıda verilen bölüme metnin özetini yazınız.
Cevap: Kar tanesi  eskiden Hazar Deniz’inde bir damlacıktı. Bu damlacık bir yaz günü çok sıcak olduğu için buharlaşmaya  başlamış ve bulutlara yükselmiş. Bulutlara yükselince kuzey yarım küreye gidip soğuk yerlerde kara dönüşünce çok üzülmüş çünkü o yağmur olmak istiyordu. En sonunda bulut tanecikleri tutamayıp hepsini bırakmış ve penceredeki çocuğun eline düşmüş.


6. ETKİNLİK: Aşağıdaki tabloyu metinden yararlanarak doldurunuz.

Gerçek hayatta karşılaşılabilecek durumlar: Su damlacığının kara dönüşmesi.

Gerçek hayatta karşılaşılamayacak durumlar: Kar tanesinin çocukla konuşması.

5. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 240 Ders Kitabı Cevapları

7.ETKİNLİK: Aşağıda Ankara iline ait 5 günlük hava tahmin raporu verilmiştir. Tabloyu inceleyiniz.

a) Aşağıdaki soruları tabloya göre cevaplayınız.

1. Ailenizle birlikte sıcak ve yağışsız bir günde pikniğe gideceksiniz. Piknik için en uygun gün hangisidir?
Cevap: Piknik için en iyi gün 29 Nisan Cumartesi günüdür.


2. Gün içindeki sıcaklık farkının en az olduğu gün hangisidir?
Cevap: En az olduğu gün 25 Nisan Salı günüdür.


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 228-229-230-231-232-233. Sayfa Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Linkedin'de Paylaş

Sadece Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.