Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
23 Ekim 2019, 19:35
İsmail Can İsmail Can
Üye
Konu Sayısı: 31

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 40-41-42-43-44-45-46-47. Sayfa Cevapları MEB Yayıncılık

2019-2020 5. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 40-41-42-43-44-45-46-47. sayfa cevapları Bilmeyen Var Mı?

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 40 Ders Kitabı Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. İstiklal Marşı’nın hangi bölümlerini ezbere biliyorsunuz? İstiklal Marşı’nı ezberlerken zorlandınız mı?
Cevap? 10 kıtasını da biliyorum. İstiklal Marşı’nı ezberlerken çok zorluk çekmedim, 1-2 saatte tamamını ezberleyebildim.

2. İstiklal Marşı’nı okurken neler hissediyorsunuz?
Cevap: Marşımızı okurken tüylerim diken diken oluyor.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 44 Ders Kitabı Cevapları

1.ETKİNLİK: Aşağıda, metinde geçen bazı kelimeler ve bu kelimelerin anlamları verilmiştir. Anlamlarından hareketle kelimeleri örnekteki gibi bulmacaya yerleştiriniz.

1. Şehitler.
Cevap: Şüheda

2. Yurt, baba ocağı gibi çok sevilen şeylerden ayrılmış olan, uzak kalmış olan.
Cevap: Cüda

3. Sınır boyu.
Cevap: Bent

4. Bağımsızlık.
Cevap: İstiklal

5. Özgür.
Cevap: Hür

6. Utanma duygusu, utanç.
Cevap: Hayâ

7. Geçirmezliği sağlamak için sıkıştırılmış iki yüzey arasına yerleştirilen ince parça.
Cevap: Conta

8. Bir işi yerine getirmek için verilen söz.
Cevap: Vaat

9. Ufuklar
Cevap: Afak

10. Su biriktirmek için akan suyun önüne yapılan set
Cevap: Bent

11. Batı.
Cevap: Garb

12. Başlangıcı belli olmayan zaman, öncesizlik.
Cevap: Ezel

13. Ucu bucağı görünmeyecek kadar geniş, çok geniş.
Cevap: Engin

2.ETKİNLİK: a) Aşağıdaki deyimlerle, deyimlere ait açıklamaları örnekteki gibi eşleştiriniz.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 44 Ders Kitabı Cevapları

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 45 Ders Kitabı Cevapları

3.ETKİNLİK: Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Ali, niçin İstiklal Marşı’nı ezberlemeye çalışıyor?
Cevap: Öğretmeni  ödev olarak verdiği için
Ali İstiklal Marşı’nı ezberlemeye çalışıyor.

2. Kimler İstiklal Marşı’nı ezbere okuyarak Ali’yi şaşırtıyor?
Cevap: Salim Amcası, Mehmet Amcası, babaannesi, annesi, dedesi, babası ve ablası İstiklal Marşı’nı ezbere okuyarak Ali’yi şaşırtıyorlar.

3. Ali, niçin “İstiklal Marşı’nı bilmeyen var mı?” sorusuna “yok!” cevabını veriyor?
Cevap: Ailesindeki herkesin ezbere bildiği için ve artık kendisi de ezberlediği için.

4. Okuduğunuz metinde bazı bölümlerin koyu yazılmasının sebebi ne olabilir?
Cevap: Tüm koyu yazılanların İstiklal Marşı’ndan birer parça olduğu için yazılmıştır.

5. Metnin başlığı ile içeriği uyumlu mudur? Siz olsaydınız metne nasıl bir başlık koyardınız?
Cevap: Bence uyumlu değildir. Ben olsam metne İstiklal Marşı’nı Öğreniyorum koyardım.

6. İstiklal Marşımızı ezbere bilmek niçin önemlidir?
Cevap: Çünkü İstiklal Marşı geçmişte bizler için kan döken şehitlerimiz için yazılmıştır ve bizler de bu marşı korumalı ve gelecek nesillere aktarmalıyız.

7. Mehmet Âkif Ersoy’un “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!” sözünden ne anlıyorsunuz?
Cevap: İstiklal Marşı geçmişte harp zamanı yazılmıştır. Mehmet Akif Ersoy ise bu sözüyle birdaha savaşın çıkmamasını temenni ettiğini anlatmıştır.

4.ETKİNLİK: a) Aşağıdaki cümlelerde geçen eş sesli kelimeleri bularak örnekteki gibi altlarını çiziniz.
Cevap:
Bin değil, milyon parçayım Salim Amca.
Ama daha çok kıta var.
Babaannem örgüsüne ara vermeden tamamladı kıtayı.
Salonu hızla terk edip mutfağa doğru yol aldım.
Ben bir de ablama bakayım.
Karnım ama yemekten önce işimi bitireyim.

b) Siz de içinde eş sesli kelime olan iki cümle kurunuz.
Cevap:
Çarşıya çıkmak için babasından bin lira aldı.
Su soğuk olduğu için yüzemedik.

5.ETKİNLİK: Aşağıdaki cümlelerin ‘‘amaç-sonuç’’ mu, ‘’neden-sonuç’’ mu bildirdiklerini örnekteki gibi yazınız.
Cevap:
– Ferah bir ortamda çalışmak için salona geçtim. ( amaç / sonuç )
– Salim Amca, göz açıp kapayıncaya kadar on kıta şiiri okuyunca şaşırıp kaldım. ( neden / sonuç )
– Annem beni dalgın görünce şaşırdı. ( neden / sonuç )
– Babam banyoda musluğu onarmak için uğraşıyordu. ( amaç / sonuç )
– İstiklal Marşı’nı ezberlemek için çok çalıştım. ( amaç / sonuç )
– Ablam kulaklığı takıp müzik dinlediği için beni duyamadı. ( neden / sonuç )
– Herkesin İstiklal Marşı’nı bildiğini anlayınca pes ettim. ( neden / sonuç )
– Ödevimi yapabilmem için ailem bana destek oldu. ( amaç / sonuç )

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 46 Ders Kitabı Cevapları

6.ETKİNLİK: Hikâye haritasını “Bilmeyen Var mı?” metnine uygun olarak doldurunuz.
Cevap:
KİŞİLER: Salim Amca, Mehmet Amca, babaanne, anne, dede, baba ve abla
YER: Ev, evin önü
ZAMAN: Bir gün
OLAY: Bir öğretmenin Ali ismindeki çocuğa İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını ezberleme ödevi vermesi, Ali’nin ise nasıl yapacağım diye telaşlanması, evdeki herkesin sırayla İstiklal Marşı’nı okuması ve bu sayede İstiklal Marşı’nı ezberlemesi.

7.ETKİNLİK: ‘‘İstiklal Marşı’nın kabulü’’ veya ‘‘Mehmet Âkif Ersoy’un hayatı’’ konulu sunumunuzu yapınız.
Cevap: Kendiniz yapınız.

8.ETKİNLİK: Aşağıdaki görselleri inceleyerek soruları cevaplayınız.
a) İstiklal Marşımız nerelerde okunur?
Cevap: Milli müsabakalarda, törenlerde ve  okullarda İstiklal Marşı’mız okunur.

b) İstiklal Marşımızı okurken nelere dikkat edersiniz?
Cevap: İstiklal Marşı’mızı okurken gülmemeye, düz bir şekilde durup saygılı olmaya dikkat ederim.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 47 Ders Kitabı Cevapları

9.ETKİNLİK: Aşağıda virgülün kullanıldığı yerler ve örnek cümleler verilmiştir. Virgüllerin hangi amaçla kullanıldığını örnekteki gibi eşleştiriniz.
Cevap:
Söylemesi kolay, haydi oku da göreyim!
Cevap: 2

Yok, yok, yok! Dört yıllık öğrencilik hayatımda böyle ödev görmedim.
Cevap: 3

Bilmez miyim oğlum, dedi.
Cevap: 4

Hayır, şimdi olmaz Ali.
Cevap: 5

Hem de tıpkı Salim Amca, Mehmet Amca, babam, dedem, babaannem ve ablam gibi.
Cevap: 1

10.ETKİNLİK Ali, İstiklal Marşı’nı başarılı bir şekilde okuduktan sonra neler yaşanmış olabilir? Hikâyenin devamını yazınız.
Cevap:

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 47 Ders Kitabı Cevapları


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 36-37. Sayfa Cevapları MEB Yayıncılık başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Etiket: 5 Sınıf türkçe ders kitabı 40 Sayfa, 5 sınıf türkçe 42 43 cevapları, 5 sınıf türkçe sayfa 45
1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (9 oy, ortalama: 5 üzerinden 4,78)
Bekleyin...Loading...

Linkedin'de Paylaş

Yalnızca Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.

Ödevini Sor