Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
2 Kasım 2019, 16:04
Enes Enes
Üye
Konu Sayısı: 136

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 60-61-62-63. Sayfa Cevapları MEB Yayıncılık

2019-2020 5. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 60-61-62-63. sayfa cevapları DERSİMİZ ATATÜRK (Dinleme/İzleme Metni)

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 60 Ders Kitabı Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. ‘‘Atatürk ve Milli Mücadele hakkındaki filmler ve kitaplar’’ konulu araştırmanızdan elde ettiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:

Filmler:

  •  Mustafa – Can Dündar (2008)
  • Cumhuriyet – Ziya Öztan (1998)
  • Dersimiz Atatürk – Hamdi Alkan (2010)
  • Veda – Zülfü Livaneli (2010)
  • Son Osmanlı Yandım Ali – Mustafa Şevki Doğan (2007)
  • Osmanlı Cumhuriyeti – Gani Müjde (2008)
  • Sarı Zeybek – Can Dündar (1993)
  • Son Mektup – Özhan Eren (2015)
  • Atatürk’ün Fedaisi Topal Osman – Atilla Akarsu (2013)
  • Çanakkale 1915 – Yeşim Sezgin (2012)

Kitaplar:

  •  Nutuk – Mustafa Kemal Atatürk
  • Atatürk’ü Doğru Anlamak – Sezgin Kızılçeli
  • Atatürk – Modern Türkiye’nin Kurucusu- Andrew Mango
  • Çankaya – Falih Rıfkı Atay
  • Atatürk – Yakup Kadri Karaosmanoğlu
  • Tek Adam – Şevket Süreyya Aydemir
  • Sarı Zeybek – Can Dündar
  • Hangi Atatürk – Attila İlhan
  • Türk Çağdaşlaşması 1919-1938 – Orhan Koloğlu
  • Devrim Tarihi ve Toplum Bilinci Açısından Atatürk – Emre Kongar
  • Ama Hangi Atatürk – Taha Akyol
  • Atatürk – Klaus Kreiser

2. Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatı ile ilgili neler biliyorsunuz?
Cevap: Mustafa 1881’de Selanik’te doğdu. Annesi Zübeyde Hanım, babası Ali Rıza Efendidir. Azimli, İleri görüşlü, Vatan sever ve zor şartlar altında büyümüş devlet adamıdır.


DERSİMİZ ATATÜRK (Dinleme/İzleme Metni)

1.ETKİNLİK: Aşağıdaki soruları bir kez okuyunuz. “Dersimiz Atatürk” filmini izlerken soruların cevaplarını bularak not alınız.

1) Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin bir benzeri hangi şehrimizde bulunmaktadır?
Cevap: Atatürk ün Selanik teki doğduğu evin aynısı Ankara Atatürk Orman Çiftliğinde bulunmaktadır.


2) Atatürk, hayatı boyunca kaç kitap okumuştur?
Cevap: Atatürk yaşamı boyunca 3997 kitap okumuştur.


3) Atatürk, küçük bir çocukken hangi hayvandan korkuyordu?
Cevap: Atatürk küçük bir çocukken farelerden korkardı.


4) UNESCO, hangi yılı tüm dünyada “Atatürk Yılı” olarak ilan etmiştir?
Cevap: 

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 60 Ders Kitabı Cevapları


5) Filmde, gösterdiği çabalar için alkışlanan meslek hangisidir?
Cevap:  Film de gösterdiği çabalar için alkışlanan meslek öğretmenlik tir.


6) Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşında hangi ülkenin yanında yer almıştır?
Cevap: Osmanlı Birinci Dünya savaşında Almanya nın yanında yer almıştır.


7) Atatürk, düşman gemilerini boğazda görünce ne söylüyor?
Cevap: Atatürk düşman gemilerini boğazda görünce ”Geldikleri gibi giderler” demiştir.

2.ETKİNLİK: Aşağıdaki soruları izlediğiniz filmden hareketle cevaplayınız.

1. İzlediğiniz filmin konusu nedir?
Cevap: İzlediğimiz filmin konusu Atatürk ün hayatıdır.


2. Mert, dedesinden hangi konuda yardım istiyor?
Cevap: Mert dedesinden ödevini beraber yapmak için yardım istiyor.


3. Mert’in dedesi, niçin Mert ve arkadaşlarına yardım etmeyi kabul etmiş olabilir?
Cevap: Mert in dedesi Atatürk ü tanımanın bir ödev değil vatandaşlık görevi olduğuna inanmaktadır. Bu neden le yardım etmiştir.


4. Atatürk “Ben, gençken elime geçen iki kuruştan biriyle kitap alırdım.” diyor. Onun bu davranışı ile daha sonra göstermiş olduğu başarılar arasında bir ilişki olabilir mi? Açıklayınız.
Cevap: Atatürk, ben elime geçen iki kuruştan biriyle kitap alırdım diyor. Onun bu davranışı ile başarısının bir ilişkisi olabilir. Atatürk ün başarısı milletine duymuş olduğu derin sevginin yanında bilgeliği ve zekasına bağlıdır. Bilgeliğini de  okuduğu kitaplar sayesinde kazanmıştır.


5. UNESCO’nun 1981 yılını bütün dünyada “Atatürk Yılı” olarak ilan etmesinin sebebi nedir?
Cevap: 

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 60 Ders Kitabı Cevapları


6. Filmin sonundaki şarkıda “Ben seni hiç görmeden sevdim.” ifadesi geçmektedir. Atatürk’ün hiç görülmeden sevilmesinin sebebi nedir?
Cevap:  Atatürk ün hiç görülmeden sevilmesinin nedeni şudur: İnsanları sevmek için illaki onu görmeye gerek yoktur. İnsanları davranışlarıyla ve diğer insanlara yaptığı faydaları fark ederek sevilebilir.


7. Filmde Atatürk ile ilgili olarak “Yapamayacağını söylemiyor, söylediğini yapıyor.“ ifadesi geçmektedir. Atatürk’ün bu davranışını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Cevap: Atatürk ün bu davranışını onun güvenilir olduğu şeklinde değerlendirilebilir.


8. Milletimizin her 10 Kasım sabahı saygı ile hazır olda beklemesinin sebebi nedir?
Cevap: Milletimizin her 10 Kasım da hazır olda beklemesinin nedeni Atatürk ün ölüm yıl dönümünde ona olan saygı sevgimizi göstermektir.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 61 Ders Kitabı Cevapları

3.ETKİNLİK: Aşağıda, sunum öncesi planlama tablosu verilmiştir. Tablodaki boşlukları sunum konusuna göre doldurunuz.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 61 Ders Kitabı Cevapları

4.ETKİNLİK : “Dersimiz Atatürk” filminde geçen aşağıdaki cümlelerden nesnel olanların başına (N), öznel olanların başına (Ö) harfi koyunuz. 
Cevap:

  1. N
  2. N
  3. Ö
  4. Ö
  5. N

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 62 Ders Kitabı Cevapları

5.ETKİNLİK : Amerika’da yaşayan Curtis Lafrance (Körtis Lafrıns) adında 10 yaşında bir çocuk, 28 Ekim 1923’te Atatürk’e duyduğu hayranlığı ifade eden aşağıdaki mektubu gönderir.

a) Curtis LAFRANCE, Türkiye’de olup bitenlere niçin ilgi duyuyor olabilir? Sizin de ilgi duyduğunuz ve görmek isteğiniz bir ülke var mı? Açıklayınız.
Cevap: Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu yaptığı mücadele ilgisini çekmiştir ve bu yüzden ilgi duyuyor olabilir.


b) Atatürk’ün 10 yaşında bir çocuğun mektubuna karşılık vermesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Cevap: Atatürk her zaman çocuklara değer veren birisidir. Bunu 23 nisan ı çocuklara hediye etmesinden anlayabiliriz.


c) Atatürk, niçin Amerikan çocuklarına Türklerle ilgili her duyduklarına inanmamalarını, bilimsel temeli olmayan incelemelere itibar etmemelerini öğütlemiş olabilir?
Cevap: Çünkü Türkiye insanı ile ilgili anlatılanlar ve bilinenler maalesef gerçeği yansıtmamaktadır. Bugünlerde bile Filmlerde Türkiye’nin çöl olduğu ve develerle gezildiği gibi davranışlar yer verilmektedir. Yalnız gerçeği yansıtılmamaktadır.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 63 Ders Kitabı Cevapları

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 62 Ders Kitabı Cevapları


7.ETKİNLİK: Atatürk, 1923 yılında çağdaş Türkiye’nin kuruluşundaki katkıları ile dünyaca ünlü Time (Taym) dergisinin kapağında yer almıştır. Siz de Time dergisinin kapağında yer aldığınızı düşünün. Ülkenize ve insanlığa yaptığınız hangi hizmetle bu derginin kapağında yer almak isterdiniz? Kendi başarınızı anlatan bir yazı yazınız.

Cevap:
5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 63 Ders Kitabı Cevapları


8.ETKİNLİK : Kurtuluş Savaşı ile ilgili kitapların kapaklarını inceleyiniz.

a) Kurtuluş Savaşı ile ilgili bir eser yazsaydınız adını ne koyardınız?
Cevap: Şehitlerin Mirası adını koyardım.

GELECEK DERSE HAZIRLIK
Birlik, beraberlik ve dayanışma konulu atasözlerini araştırınız.

Cevap: 

  1. Birlikten kuvvet doğar
  2. Nerede birlik orada dirlik. 
  3. Bir elin nesi var iki elin sesi var
  4. Adam adama gerek olmasa her biri dağ başında olurdu.

Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 94-95-96-97-98. Sayfa Cevapları MEB Yayıncılık başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (8 oy, ortalama: 5 üzerinden 4,38)
Bekleyin...Loading...

Linkedin'de Paylaş

Yalnızca Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.

Ödevini Sor