Cevap Yaz
16 Mayıs 2022, 16:05 - Zülal Güneş Yazdı

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 175-176-177. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

6.Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 175-176-177. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2021-2022 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerimizin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Ünite Sonu Değerlendirme Soruları konusunun da bulunduğu 6. sınıf fen bilimleri ders kitabı sayfa 175-176-177 cevapları konusunu paylaştık. Eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

 

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 175-176-177. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

6.Sınıf MEB Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı 175-176-177. Sayfa Cevapları Ünite Sonu Değerlendirme Soruları

6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Sayfa 175 Ders Kitabı Cevapları

A. Ses ile ilgili olarak aşağıda verilen soruları cevaplayınız.

1. Sesin bir ortamdan diğerine geçmesini engelleme çalışmalarına ses yalıtımı denir. Ses yalıtımında kullanılması gereken maddelerin özellikleri nasıl olmalıdır?
Cevap: Gözenekli, pürüzlü yüzeyi, yumuşak, boşluklu gibi özellikleri bulunur.


2. Sesin bir enerji türü olduğunu kanıtlayan olaylara örnek veriniz.
Cevap: Patlamalarda camların kırılması, böbrek taşlarının ses dalgalarıyla kırılması.


3. Ses yayılmasından, yansımasından faydalanılarak yapılan teknolojik aletlere üç tane örnek veriniz
Cevap: Ultrason cihazı, hoparlör, kulaklık.


4. Sesin iyi yansıyabilmesi için çarptığı ortamın özellikleri nasıl olmalıdır?
Cevap:

Madde ortamı katı, sıvı ve gaz molekkülleri ile dolu olmalıdır.
Sert ve pürüzsüz yüzey olmalı.


5. Güneş’teki patlamaların sesi Dünya’ya neden ulaşamaz?
Cevap: Ses boşlukta yayılmaz. 


6. Ortam sıcaklığı ile sesin yayılma sürati arasında nasıl bir ilişki vardır? Nedenini
açıklayınız.
Cevap: Sıcaklığı artan bir ortamda sesin yayılma sürati de artar. 


7. Sıcaklıkları aynı olan maddeleri fiziksel hâllerine göre katı, sıvı ve gaz olarak gruplandırınız. Sesin yayılma sürati hangi grupta en fazla, hangi grupta en azdır? Nedenini açıklayınız.
Cevap: Ses en hızlı katı en yavaş gaz ortamda yayılır.


6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Sayfa 176 Ders Kitabı Cevapları

8. Aşağıdaki cümleleri uygun bir açıklama ile tamamlayınız.
Cevap:

a- Bir dağa karşı bağırdığımızda birkaç saniye sonra sesimizi tekrar duyarız. Çünkü; dağa çarpıp yansıyarak bize geri döner.

b- Ses yalıtımı için kullanılan süngerler genellikle piramit şeklinde çıkıntılara sahiptir. Çünkü; pürüzlü, çıkıntılı olan yüzeylerde daha iyi soğurur.

c- Uçakların alçak uçuşu sırasında camlar titreşir. Çünkü; ses bir enerjidir.


B. Aşağıda verilen ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.
Cevap:

1. (D) Sesin yayılması için maddesel ortam gereklidir.

2. (D) Sesin en hızlı yayıldığı maddeler, katılardır.

3. (Y) Sesin bir yüzeye çarpıp geldiği ortama geri dönmesine soğurulma denir.

4. (Y) Madde tanecikleri arasındaki mesafe arttıkça sesin iletim hızı da artar.

5. (D) Ses bilimine akustik denir.

6. (D) Aynı kaynaktan çıkan ses farklı ortamlarda farklı işitilir.


C. Aşağıdaki tabloda verilen olaylar ve ses özelliklerini oklarla eşleştiriniz.
Cevap: 1-c, 2-d, 3-b, 4-a


D. Aşağıdaki soruları okuyunuz ve doğru olan seçeneği işaretleyiniz

1. Ses ile ilgili bir oyun tasarlayan Hira Öğretmen, öğrencilerinden birinin gözlerini kapatıp diğer öğrencileri tek tek konuşturur. Gözleri kapalı olan öğrenci, konuşan arkadaşlarını seslerinden tanımaya çalışır.
Bu oyun ile Hira Öğretmen aşağıdakilerden hangisini açıklamaya çalışmıştır?
Cevap: D) Sesin özelliği, ses kaynağına bağlı olarak değişir.


6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Sayfa 177 Ders Kitabı Cevapları

2. Sesin 20°C’taki farklı ortamlarda yayılma süratleri tabloda verilmiştir. Buna göre K, L ve M ortamları aşağıdakilerden hangisi olabilir?
Cevap: C

3. Tam ortasında saat bulunan aşağıdaki gibi bir düzenek oluşturulur. Öğrenciler şekilde belirtilen konumlara göre düzeneğin etrafına yerleştirilir. Buna göre saat çaldığında saatin sesini en kısa ve en uzun sürede duyan öğrenciler hangileridir?
Cevap: C

4. Merve; elindeki metal kaşık ile mutfaktaki tencereye, yoğurt kovasına, cam bardağa ve fırın tepsisine vurduğunda değişik sesler duyuyor.
Merve’nin bu olaydan çıkaracağı sonuç aşağıdakilerden hangisi olabilir?
Cevap: B) Kaynak değişirse ses de değişir

5. Aşağıdakilerden hangisi sesin özelliklerinden faydalanılarak yapılan uygulamalar-
dan biri değildir?
Cevap: C) Dünya ile Mars arasındaki mesafenin ölçülmesi

6. Sesin bir ortamdaki yayılma sürati aşağıdakilerden hangisine bağlı değildir?
Cevap: A) Ortamın saydamlığı


6.Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları 175-176-177. Sayfa, Ünite Sonu Değerlendirme Soruları 2021-2022 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.