Cevap Yaz
8 Haziran 2022, 14:08 - Zülal Güneş Yazdı

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 41-42-43-44. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2. Kitap

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 41-42-43-44. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde 1. Ünite Değerlendirme konusunun bulunduğu 6. sınıf fen bilimleri ders kitabı sayfa 41-42-43-44 cevapları konusunu paylaştık. 1. Ünite Değerlendirme konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 41-42-43-44. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2. Kitap

6.Sınıf MEB Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı 41-42-43-44. Sayfa Cevapları 2. Kitap 1. Ünite Değerlendirme

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 41 Cevapları MEB Yayınları

A. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sözcüğü/sözcükleri yazınız.
Cevap:

1) Mars ile Jüpiter arasında bulunan, aşınmış kaya ve metal parçalarına Asteroit denir.
2) Isı ve ışık yayan bir Yıldız olarak Güneş örnek verilebilir.
3) Uranüs ve Venüs gezegenleri, kendi ekseni etrafında diğer gezegenlere göre ters yönde döner.
4) İç gezegenler, kayalık yapıdadır. Merkür, Venüs, Dünya ve Mars iç gezegenlerdir.
5) Dış gezegenler, gaz yapıdadır. Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün dış gezegenlerdir.
6) Güneş tutulması sırasında, Ay Yeni ay evresindedir.
7) Ay tutulması sırasında, Güneş ve Ay arasında, Dünya bulunur.


B. Aşağıda verilen terimleri uygun açıklamalar ile eşleştiriniz.
Cevap:

(1) a. Güneş sistemindeki en küçük gök cisimleridir.
(5) b. Dünya, Güneş, Ay ve gezegenler onun içinde yer alır.
(2) c. Yeryüzüne düşen meteor parçalarıdır.
(4) d. Yeryüzüne düşen meteor parçalarının oluşturduğu çukurdur.
(3) e. Dünya yüzeyine çarpmadan atmosferde buharlaşan gök cisimleridir.


C. Aşağıdaki ifadeler doğru ise (D) yanlış ise (Y) harfi yazınız. Yanlış olduğuna inandığınız ifadenin doğrusunu altındaki boşluğa yazınız.
Cevap:

(D) Güneş’e en uzak gezegen Neptün’dür.
(Y) Ay tutulmasında Ay, yeni ay evresindedir.
→Ay tutulması Dolunay evresindedir.
(D) Mars, Kızıl Gezegen olarak bilinir.
(Y) Merkür’ün uydusu vardır. Halkası yoktur.
→ Merkür’ün uydusu  ve halkası yoktur.
(Y) Her ay Güneş tutulması gerçekleşir.
→ Her ay Güneş tutulması gerçekleşmez


D. Aşağıdaki soruların cevabını ilgili alana yazınız.

1) Üzerinde yaşadığımız Dünya’nın diğer gezegenlerden farklı yönleri nelerdir? Kısaca açıklayınız.
Cevap: atmosferi olan, su yer çekimin bulunması. Aynı zamanda canlıların yaşadığı tek gezegendir. 

2) Her gezegenin uydusu var mıdır? Uydusu olan gezegenlerin isimlerini yazınız.
Cevap: Her gezegenin uydusu bulunmamaktadır. Uydusu olan gezegenler; Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün.

3) Dünya’ya yakın olan asteroitler, Dünya üzerindeki yaşamı nasıl etkiler? Bilim insanları, asteroitler üzerine niçin araştırma yapıyor olabilir?
Cevap: Bu astroitler bir patlama sonucunda Dünya’ya zarar verebilirler. Bunu önlemek için araştırma yapmaktadırlar. 


6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 42 Cevapları MEB Yayınları

E. Özelliği verilen gezegenlerin isimlerini yazınız
Cevap:

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 42 Ders Kitabı


F. Güneş tutulması sırasında Ay, Dünya ve Güneş’in konumlarını gösteren bir şekil çiziniz.
Cevap:

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 42 Ders Kitabı


G. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1) Aşağıdakilerden hangisi Ay ve Güneş tutulması arasındaki bir benzerlik değildir?
Cevap: B) İkisi de gündüz gerçekleşen olaylarıdır.

2) Güneş sistemindeki gezegenler Güneş’e yakınlıklarına göre sıralanmaktadır. K gezegeni, Güneş’e Satürn’den daha yakın olan gezegenlerden birini; L gezegeni de Güneş’e Satürn’den daha uzak olan gezegenlerden birini temsil etmektedir.
Buna göre K ve L gezegenleri hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?
Cevap: : D

3) Aşağıda özellikleri verilen gezegen hangisidir?
Cevap: B) Mars

4) Güneş tutulması sürecinde gerçekleşen bazı olaylar numaralandırılarak verilmiştir.
1. Ay, Güneş ışığının bir kısmını engeller.
2. Güneş, Ay ve Dünya aynı doğrultuya gelir.
3. Güneş ile Dünya’nın arasına Ay girer.
4. Ay’ın gölgesi Dünya’nın üzerine düşer.
Bu olayların gerçekleşme sırası aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: C) 3-2-1-4


6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 43 Cevapları MEB Yayınları

5) X Güneş’e en yakın gezegendir.
Y Güneş sisteminin en büyük gezegenidir.
Z Uranüs’ün ikizi gibi bilinen gezegendir.
Yukarıda özellikleri verilen X, Y, Z gezegenleri hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

Cevap: A

6) Tabloya bakarak hangi öğrenci Ay tutulması modeli için besinleri doğru sıralamıştır?
Cevap: C) Ceren

7) Güneş sistemindeki gezegenler ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Cevap: D) Dünya, Güneş ve Ay arasında yer alır.

8) Güneş tutulması ile ilgili verilen aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Cevap: D) Dünya, Güneş ve Ay arasında yer alır.

9) Aşağıda verilen tanımlamalar hangi gök cismi ile ilgilidir?
Cevap:  A

10) Güneş ve Ay tutulması ile ilgili olarak;
I. Güneş ve Ay tutulması, her ay gerçekleşmez.
II. Güneş ve Ay tutulmalarının gerçekleşebilmesi için Güneş, Dünya ve Ay aynı doğrultuda olmalıdır.
III. Güneş ve Ay tutulmasında Ay’ın bulunduğu evre aynıdır.
verilen ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?
Cevap: B) I ve II


6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 44 Cevapları MEB Yayınları

H. Kavram haritasını dolduralım.
Cevap:

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 44 Ders Kitabı

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.