♦ Deniz yatağı, balon, içi boş plastik şişe gibi bazı maddelerin suyun üstünde yüzebilmesinin nedeni ne olabilir?
Cevap: Çünkü yoğunlukları suyun yoğunluğundan küçük ya da eşittir. Suyun kaldırma kuvveti onların suya uyguladıkları kuvvetten büyüktür.
♦ Çok büyük bir yük gemisi denizde yüzebilirken çok küçük bir taş parçasının dibe batmasının nedeni ne olabilir?
Cevap: Cisimlerin yoğunlukları birbirinden farklı olduğu için su da farklı konumlarda dururlar.
♦ “Demir, pamuktan daha yoğun bir maddedir.” cümlesinden ne anlıyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki noktalı alana yazınız.
Cevap: Aynı hacimde pamuk ve demir alındığında demirin kütlesinin pamuğun kütlesinden fazla olduğunu anlarım.
♦ Yandaki fotoğrafta yer alan tahtadan ve süngerden yapılmış cisimlerin hacimleri birbirine eşittir. Sizce hangisinin kütlesi daha büyük olabilir? Neden? Düşüncelerinizi aşağıdaki noktalı alana yazınız.
Cevap: Hangisinin yoğunluğu büyükse onun kütlesi daha büyüktür. Tahtanın kütlesi pamuğun kütlesine göre fazladır. Çünkü tahta tanecikli yapısında pamuktan daha fazla tanecik bulundurur.
Deney Yapalım – Sorular
1. Farklı boyuttaki tahtaların kütle / hacim oranı için ne söyleyebilirsiniz?
Cevap: Farklı boyutlarda olsalar bile oran birbirine eşittir. d= m/v işlemi uygulandığında aynı sonucu verir. Madde değişmedikçe yoğunluğu değişmez.
♦ Deneyinizde farklı boyutlardaki tahta parçaları için kütle / hacim oranını belirlediğinizi hatırlayınız. Bu oranın sabit olduğunu gözlemlemiş olmalısınız. Bir maddenin yoğunluğunu nasıl belirleriz?
Cevap: d = m/v (Yoğunluk= (Kütle/Hacim)) formülünü kullanarak buluruz.
Deney Yapalım – Sorular
1. Boyutları aynı olan geometrik şekilli cisimlerin yoğunlukları için ne söyleyebilirsiniz?
Cevap: Yoğunluğun formülünü (d=m/v) kullanırım.
Çalışma Zamanı 2
Dikdörtgenler prizması ve küp şeklinde olan düzgün geometrik şekle sahip cisimlerin yoğunluklarını hesaplamayı öğrendiniz. Peki, düzgün şekli olmayan katı maddelerin hacimlerini nasıl hesaplarsınız?
Cevap: 128 g olan cisim için yoğunluk;
d= 128/64 = 2 g/cm³
64 g olan cisim için yoğunluk;
d= 64/64 = 1 g/cm³
Gri olan küpün yoğunluğu diğer küpten fazladır.
Yandaki resimde yer alan taş parçalarının yoğunluklarını nasıl hesaplayabilirsiniz? Önerilerinizi aşağıdaki noktalı alana yazınız.
Cevap: Ayrı ayrı kütlelerini ve hacimlerini hesaplayıp formülden gidebiliriz ama buna gerek yoktur. Taşın kütlesini hesaplarız. Su dolu kabın içine taşı attığımızda kaptan dışarı taşan su miktarı bize taşın hacmini verir. Buradan da kütle/hacim yaparak yoğunluklarını buluruz.
Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı 121-122. Sayfa Cevapları Sevgi Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
nehır bulut
Abone
cok güzel harika herkese tavsiye ederim bunun sayesınde dersten 100 aldım bence herkes denemelı kotulere bakmayın onların dersı farklıdır da ondan oyle derler ama bu cevap tam derse gore valla yapana ellerine saglık insallah cennete uzun omur yatar insallah amin
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.