Anasayfa Kitap Cevapları
Cevap Yaz
27 Nisan 2021, 14:14
Gülsüm Gülsüm
Üye
Konu Sayısı: 446

6. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı 177-178. Sayfa Cevapları Sevgi Yayınları

6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı 177-178. Sayfa Cevapları Konu Değerlendirme 2

6. Sınıf Fen Bilimleri Sevgi Yayınları Sayfa 177 Ders Kitabı Cevapları 

A. Aşağıdaki cümleleri, verilen sözcük çiftlerinin içindeki uygun kelimeyi seçerek tamamlayınız.
yansıma / titreşim katılara / gazlara madde / enerji hızlı / yavaş
Cevap:

1. Şiddetli bir gök gürültüsünün camları titreştirmesi sesin bir ..ENERJİ.. türü olduğunu ve hareket enerjisine dönüştüğünü gösterir.

2. Gök gürültüsünün şimşek çaktıktan sonra duyulması, sesin ışıktan daha ..YAVAŞ.. yayıldığını gösterir.

3. Ses, ..TİTREŞİM.. sonucu oluşur.

4. Ses, sıvılarda ..KATILARA.. göre daha yavaş yayılır.


B. Aşağıdaki soruların cevaplarını boşluklara yazınız.
1. Uzayda geçen bilim kurgu filmlerinde uzakta gerçekleşen bir patlamayı aynı anda görür ve duyarız.

Burada yapılan iki bilimsel hata nedir? Açıklayınız.
Cevap: Birinci hata, sesin boşlukta yayılmaması; ikinci hata, ışığın ve sesin aynı anda görülüp duyulmaması.


2. Bazı opera sanatçıları şarkı söylerken çıkardıkları sesle cam bardakları çatlatabilmektedir. Bu olayı nasıl açıklarsınız?
Cevap: Ses bir enerji türüdür. Burada da ses enerjisi hareket enerjisine dönüşmektedir.


3. Ses boşlukta yayılmaz. Neden?
Cevap: Ses yayılabilmek için maddesel bir ortama ihtiyaç duyar.


4. Sesin bir tür enerji olduğunu nasıl kanıtlarsınız?
Cevap: Etrafındaki nesneleri titreştirmesinden anlayabiliriz.


5. Işık ve sesin süratini karşılaştırabileceğiniz, günlük yaşantınızda fark ettiğiniz bir örnek veriniz?
Cevap: Havai fişek örnek verilebilir. Çünkü havai fişek patladığında önce ışığını görürüz ve daha sonra sesini duyarız.


6. Bir çiftçi, tarlasını telle çevirmek için tarlasının etrafına demir kazıklar çakıyor. Tarlanın eve uzaklığı 340 m’dir. Babasını evden izleyen çocuk, çekicin sesini babası çekici kazığa vurunca mı yoksa daha sonra mı duyar? Neden?
Cevap: Işığın sürati sesin süratinden fazladır. Bu yüzden önce çekicin vurduğunu görür daha sonra sesini duyar.


7. Selin ve Cihan denizde yüzerlerken 300 m ileriden yarış yapan deniz motorları geçiyor. Bu sırada suyun dibine dalan Selin’in kafası suyun içinde, Cihan’nın kafası ise suyun üzerindedir. Selin ve Cihan deniz motorlarının seslerini aynı mı yoksa farklı mı duyarlar? Neden?
Cevap: Sesin suda ve havada farklı hızlarda yayılmasından dolayı sesleri farklı duyarlar.

6. Sınıf Fen Bilimleri Sevgi Yayınları Sayfa 178 Ders Kitabı Cevapları 

C. Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları yanıtlayınız.
Cevap:

  1. C
  2. C
  3. C
  4. D
  5. B

Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı 171-172-173-174-175-176. Sayfa Cevapları Sevgi Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Linkedin'de Paylaş

Sadece Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.