Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
17 Nisan 2021, 19:01
Selin Selin
Üye
Konu Sayısı: 269

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı 287-288-289-290-291-292. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları

2020-2021 6. Sınıf Öğün Yayınları Matematik Ders Kitabı 287-288-289-290-291-292. sayfa cevapları 5. Ünite Değerlendirme

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Öğün Yayınları Sayfa 287 Ders Kitabı Cevapları

1. Sorunun Cevabı: C) Açı, BAC sembolü ile gösterilebilir.

2. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanın başına “D”, yanlış olanın başına “Y” yazınız.
Cevap:

(D) Ölçüleri eşit olan açılara eş açılar denir.
(Y) Ölçüsü 97º olan açıya eş olan açının ölçüsü en az 98º olmalıdır.
(Y) İki açı eş ise toplamları her zaman 90º dir.
(Y) Eş açıların ölçülerinin eşit olmasına gerek yoktur.
(D) ABC açısının ölçüsü 132º ise bu açıya eş olan KLM açısının ölçüsü de 132º dir.

3. Sorunun Cevabı: A)

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Öğün Yayınları Sayfa 288 Ders Kitabı Cevapları

4. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanın başına “D”, yanlış olanın başına “Y” yazınız.
Cevap:

(D) Komşu bütünler iki açı bir doğru açı oluşturur.
(Y) Ölçüleri toplamı 90° olan iki açıya bütünler açılar denir.
(Y) 118° lik açının bütünleri 72° dir.
(Y) Bir dar açının tümleri bir geniş açıdır.
(D) 90° lik açının bütünleri de 90° dir.

5. Tümler açısının ölçüsü 55° olan açının bütünlerinin ölçüsü aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap:

90° – 55° = 35°
180° – 35° = 145°

6. Birinin ölçüsü diğerinin 4 katı olan komşu bütünler iki açı çiziniz.
Cevap:

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Öğün Yayınları Sayfa 288 Ders Kitabı Cevapları

7. Sorunun Cevabı: C) 130° lik açının bütünleri 70° dir

8. Yandaki şekilde s (AOC) = 90° dir. ABO ’nın ölçüsü BOC ’nın ölçüsünün 2 katı ise AOB kaç derecedir?
Cevap: 

BOC = x°
AOB = 2x°

2x + x = 90
x = 30°

9. Sorunun Cevabı: D) s (BOC) = 60°

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Öğün Yayınları Sayfa 289 Ders Kitabı Cevapları

10. Yandaki şekilde verilenlere göre x kaç derecedir?
Cevap:

67 + x = 90
x = 23°

11. Yandaki şekilde verilenlere göre x’in bütünlerini bulunuz.
Cevap:

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Öğün Yayınları Sayfa 289 Ders Kitabı Cevapları

12. Yandaki şekilde ABCD bir kare ise verilenlere göre a kaç derecedir?
Cevap:

83º + 90º + a = 173º
a = 7º

13. Aşağıda verilen paralelkenarların yüksekliklerini gönye kullanarak çiziniz.
Cevap:

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Öğün Yayınları Sayfa 289 Ders Kitabı Cevapları (2)

14. Yandaki KLMN paralelkenarının alanı 28 cm² dir. NH = 4 cm olduğuna göre KL ’nu bulunuz
Cevap: 

KL x 4 = 28
KL = 7 cm

15. Yanda verilen PRST paralelkenarında TH ⊥ PR, TU ⊥ SR dır. PR = 8 cm, TH = 5 cm, SR = 4 cm ise TU ‘nu bulunuz.
Cevap:

8 x 5 = 40 cm²
4 x TU = 40
TU = 10 cm

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Öğün Yayınları Sayfa 290 Ders Kitabı Cevapları

16. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanın başına “D”, yanlış olanın başına “Y” yazınız.
Cevap:

(D)
Karenin tüm kenar uzunlukları ve tüm açılarının ölçüleri birbirine eşittir.
(D) Paralelkenarın karşılıklı kenar uzunlukları birbirine eşittir.
(Y) Dikdörtgenin köşegen uzunlukları farklıdır.
(D) Kare ve dikdörtgen, paralelkenarın özel durumlarıdır.
(Y) Kare, paralelkenarın tüm özelliklerini taşır.

17. Paralelkenar şeklindeki okul bahçesinde, okul kapısı bahçenin uzun kenarının üzerindedir. Okul kapısının, bahçenin diğer uzun kenarına olan dik uzaklığı 80 m’dir. Bahçenin uzun kenarı 120 m olduğuna göre bahçenin alanının kaç dm2 olduğunu bulunuz.
Cevap:

120 x 80 = 9600 m²
9600 m² = 960000 dm²

18. Aşağıda verilen üçgenlerin yüksekliklerini gönye kullanarak çiziniz.
Cevap:

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Öğün Yayınları Sayfa 290 Ders Kitabı Cevapları

19. Yanda verilen ABC üçgeninde BH ⊥ AC dır. AC = 7 cm ve BH 8 cm olduğuna göre A(ABC) ‘nı bulunuz.
Cevap:

7 x 8/ 2 = 28 cm²

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Öğün Yayınları Sayfa 291 Ders Kitabı Cevapları

20. Nesrin Hanım’ın bahçesinin şekli ve boyutları yanda veriliyor. Pembe boyalı bölüme domates ekmek isteyen Nesrin Hanım’ın kaç cm2 lik alana domates ekileceğini bulunuz.
Cevap:

Tüm alan:
85 x 40 = 3400 m²

85 x 40 / 2 = 1700 m²
3400 – 1700 = 1700 m²

1700 m² = 17 000 000 cm²

21. Yanda verilen ABCD karesi ile KLM dik üçgeninin alanları birbirine eşittir. AB 6 = m ve KM = 8 cm olduğuna göre KL kaç cm’dir?
Cevap:

6 x 6 = 36 cm²
8 x KL / 2 = 36
KL = 9 cm

22. Aşağıda verilen alanlarla alan ölçme birimlerini eşleştiriniz.
Cevap:

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Öğün Yayınları Sayfa 291 Ders Kitabı Cevapları

23. Aşağıdaki noktalı yerleri tamamlayınız.
Cevap:

a) 0,18 km2 = 180 000 m2

b) 50 000 mm2 = 0,05 m2

c) 43 cm2 = 4300 mm2

ç) 7 m2 = 7 000 000 mm2

24. Aşağıdaki noktalı yerleri tamamlayınız
Cevap:

a) 5 ha = 50 daa

b) 8 dönüm = 80 a

c) 8,7 ha = 870 a

ç) 85 daa = 850 a

d) 12 daa = 12 000 m2

e) 500 m2 = 5 a

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Öğün Yayınları Sayfa 292 Ders Kitabı Cevapları

25. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanın başına “D”, yanlış olanın başına “Y” yazınız.
Cevap:

(Y)
Ar bir uzunluk ölçüsü birimdir.
(Y) Arazi ölçülerinden en büyük olan dekardır.
(D) 1 ar, 100 m2 ye eşittir.
(Y) Arazi ölçüleri alan ölçülerine çevrilemez.

26. Mert, geometrik şekilleri kullanarak bir ok şekli yapıyor. Verilen ölçülere göre Mert’in yaptığı ok şeklinin alanı kaç mm2 dir?
Cevap:

10 x 10 / 2 = 50 cm²
50 x 2 = 100 cm² → Yeşil alan

4 x 4 = 16 cm² → Mor alan

3 x 4 / 2 = 6 cm²
6 x 2 = 12 cm² → Mavi alan

7 x 4 = 28 cm² → Turuncu alan

100 + 16 + 12 + 28 = 156 cm²
156 cm² = 15 600 mm²

27. 6 dönümlük bir tarlanın 2 dekarlık kısmına domates, 250 m2 lik kısmına fasulye, 30 ar’lık kısmına da salatalık ekiliyor. Tarlanın ekilmeyen alanı kaç ar’dır?
Cevap: 

6 dönüm = 6000 m²
2 dekar = 2000 m²
30 ar = 3000 m²

2000 + 250 + 3000 = 5250 m²
6000 – 5250 = 750 m²
750 m² = 7,5 ar

28. Mehmet Bey, su kanallarının kapaklarını açıp kapatarak komşularının tarlalarını sulamalarına yardım ediyor. Mehmet Bey, alanı 2 dönüm olan tarlaya 2 saat, alanı 0,5 hektar olan tarlaya 5 saat ve alanı 30 ar olan tarlaya da 3 saat su gönderiyor. Buna göre Mehmet Bey, 10 saatte kaç m2 lik alanı sulamıştır?
Cevap:

2 dönüm = 2000 m²
0,5 hektar = 5000 m²
30 ar = 3000 m²

2000 + 5000 + 3000 = 10000 m²


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Matematik Ders Kitabı 259-260. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Linkedin'de Paylaş

Sadece Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.