Anasayfa Kitap Cevapları
Cevap Yaz
13 Haziran 2021, 13:53
Gülsüm Gülsüm
Üye
Konu Sayısı: 446

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 110-111-112-113-114-115. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayınları

6. Sınıf Ekoyay Yayınları Türkçe Ders Kitabı 110-111-112-113-114-115. Sayfa Cevapları Sevgiyle

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 110 Ders Kitabı Cevapları

Hazırlık Çalışmaları
1. “Sevgi” kavramı zihninizde hangi çağrışımları yapıyor?
Cevap: Sevgi kavramı zihnimizde iyiliği ve güzel huyu çağrışım yaptırıyor.


2. Saygılı insan nasıl davranır? Örnekler veriniz.
Cevap: Saygılı insan; başkalarının özel hayatına karışmaz. Hitap ederken dikkatli olur ve karşıdakinin özgürlük haklarına girip girmediğini kontrol eder. Mesela farklı tarzda giyinmiş birisinin fikirlerine saygı duyup o insanı o şekilde kabul etmek ve bakışlarımızla ya da sözlerimizle o insanı rahatsız etmemek gibi.


3. Sevgisiz bir dünya düşünülebilir mi? Niçin?
Cevap: Sevgisiz bir dünya düşünülemez. Çünkü sevgisiz insanın acıma duygusu olmaz. Bu yüzden savaşlar hiç bitmez ve yok oluşa doğru ilerlenir.


4. “Sevgi” ve “saygı” kavramlarıyla ilgili bulduğunuz atasözlerini ve özlü sözleri paylaşınız.
Cevap: 

  1. Alçak uçan yüce konar, yüce uçan alçak konar.(Saygı-Atasözü)
  2. Tuz ekmek hakkını bilmeyen kör olur.(Saygı-Atasözü)
  3. Ulular köprü olsa, basıp geçme.(Saygı-Atasözü)
  4. Sev seni seveni hak ile yeksan ile, sevme seni sevmeyeni Mısır’a sultan ise.(Sevgi-Atasözü)

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 111 Ders Kitabı Cevapları

2.ETKİNLİK: Okuduğunuz şiirle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Şiirin ilk dörtlüğünde hangi nesne ve varlıklara sevgi ve saygıyla bakmamız isteniyor?
Cevap: Şiirin ilk dörtlüğünde dünyaya, ekmeğe, suya, eşe, çocuğa, konu komşuya sevgi ve saygıyla bakmamız isteniyor.


2. Yediğimiz ekmeğe saygıyla bakmak nasıl olur?
Cevap: Ekmeği israf etmeden tüketerek saygıyla bakmış oluruz.


3. İçilen suya sevgiyle bakmaktan ne anlıyorsunuz?
Cevap: Suyun değerini bilip israf etmeden saygıyla bakmış oluruz.


4. Konu komşuya sevgi ve saygıyla nasıl bakılır? Günlük hayattan örnekler veriniz.
Cevap: Komşumuzu gördüğümüzde gülümseyerek “kolay gelsin” ya da “günaydın” diyerek onlara selam vermemiz onlara sevgi ve saygıyla bakmış oluruz.


5. Şiirin ikinci dörtlüğünde hangi işlerden söz ediliyor?
Cevap: Şiirin ikinci dörtlüğünde ağaç dikimi, ekin biçimi, yemek yeme ve çalışmadan söz ediliyor.


6. Her işe saygıyla ve sevgiyle başlamak ne demektir?
Cevap: Yaptığımız işi benimseyerek ve o işi yapan kişilere saygı duyarak yapmamız demektir.


7. Şiirin son bölümünde “Sevgiyle dolmalı insan, saygıyla” dizesinde şair ne anlatmak istiyor?
Cevap: Ne yapıyorsa insanlar birbirine sevgi ve saygıyla yapması gerektiği anlatılmak isteniyor.


8. Şiirin son bölümünde hangi eylemler sıralanıyor?
Cevap: Şiirin son bölümünde türkü söylemek, saz çalmak, gülmek, oynamak, çiçek koklamak, dost kucaklamak gibi eylemler sıralanıyor.


9. Şiirin bölümlerine dikkat edildiğinde şairin şöyle sıralama yaptığı görülüyor:
1. Sevgiyle ve saygıyla bakmalı
2. Saygıyla ve sevgiyle başlamalı
3. Sevgiyle ve saygıyla dolmalı

Bu sıralama bize ne anlatıyor? Şair böyle yaparak neyi vurgulamak istemiştir?
Cevap: Şair bu dizelerde sevgi ve saygı ile yaşamak gerektiğini ön yargılardan kurtulmak gerektiğini vurgulamak istemiştir.


10. Şiirin ana duygusu nedir?
Cevap: Saygı ve Sevgi


3.ETKİNLİK: Okuduğunuz şiir için farklı başlıklar belirleyiniz. Belirlediğiniz başlıklar şiirin içeriğiyle hangi yönden ilişkilidir? Yazınız.
Cevap: “Sevginin ve Saygının Gücü” ya da “Sevgili ve Saygılı Ol”
Bu başlıkları seçmemin nedeni şiirde sürekli sevgi ve saygının öneminden bahsedilmesidir. Sevgisiz dünya olmayacağından ve birbirimize saygı duymadan anlaşamayacağımız şiirde de belirtilmiştir. Bunlar sevgi ve saygının  gücünü belirttiği için bu başlığı verdim.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 112-113-114-115 Ders Kitabı Cevapları

4.ETKİNLİK: Yukarıdaki özlü sözden hareketle “saygının toplum hayatında yeri ve önemi” hakkında bir konuşma yapınız. Konuşmanızda ama, fakat, lakin, ancak, bununla birlikte ve buna rağmen ifadelerini kullanmaya özen gösteriniz.
Cevap: Saygının Toplum Hayatında yeri
Saygı, kelimesini kökünden yola çıkacak olursak bir insanı saymaktan yani oradaki varlığını bilmek ve değer vermek gerektiği ifadesi anlaşılmaktadır. İnsanları görmezden gelmeden aynı zamanda onlara ön yargı ile davranmaktan kaçınmamız gerektiği toplumun yazısız kurallarındandır. Benim özgürlüğüm bir başkasını rahatsız ettiği yerde biter. Bunu bilerek yaşamalıyız. Kendi rahatımız için başka insanların rahatını bozmaya hakkımız yoktur. Her birey saygı ve sevgi görmeyi hak eder. Saygı ve sevgi görmesi gerek olup olmadığına biz karar veremeyiz. Hepimize ön yargıdan uzak saygılı ve anlayışlı bir yaşam diliyorum.


5.ETKİNLİK: Aşağıdaki kısa hikâyeyi okuyunuz. Bu metnin yazarı siz olsaydınız hikâyeyi nasıl yazardınız? Metni kendi cümlelerinizle yeniden oluşturunuz.
Cevap:
Hikayemin Taslağı
Hikayemde anlatacağım olay:
Sahipsiz köpeğin karşılıksız sevgisi

Hikayemin zamanı: Çocukluğumda
Hikayemin geçtiği yer:
Sokakta
Hikayemdeki kişiler:
Komşunun oğlu, sahiplendiğim köpek ve ben

Hikayemin Serim Bölümünde Anlatacaklarım: Yağmurlu bir günde kapının önüne havlayan bir köpek sesi duydum. Önce ne yapacağımı şaşırdım ama hemen annemden de yardım alarak köpeği sıcak bir odaya getirdik. Bir veteriner hekim çağırıp ne durumda olduğunu öğrendik. Uzun süre yağmurda kaldığı için üşütmüştü. Onun iyileşmesi için her şeyi yapmıştık. 
Hikayemin Düğüm Bölümünde Anlatacaklarım:
Annem o köpeğin komşunun küçük oğlunun olduğunu sahiplendiğini ve onu döverek bu gün sokağa attığını söyledi. Çok üzülmüştüm. Veteriner hekimle görüştüğümüzde çok iyi bakmışsınız ama lütfen sokağa bırakmayın. Çünkü bu köpek ev köpeği dedi. Ne yapacağımızı şaşırdık. Komşuya tekrar vermeyi düşünsek de vicdanımız el vermedi.
Hikayemin Sonuç Bölümünde Anlatacaklarım: Bizde bahçede beslemeye karar verdik ama komşunun oğlu orada da köpeğe rahat vermiyordu. Bizim zor zamanlarımızda her zaman bize yardım eden bir köpek olmuştu ve sevgimizin karşılığını bize sadık kalarak veriyordu. Bir gün komşunun oğlu oradan geçerken gasp ediliyordu. Köpeğimiz bahçeden fırlayıp hırsızları havlayarak kovaladı. Komşunun oğlu işte o zaman fark etti. Sevginin ve yardımın karşılığı olmazdı. Birisine kötülük dahi etsen o iyiyse karşılığında yine iyilik yapacaktır.


Gelecek Derse Hazırlık

Azim, kararlılık ve ümitsizliğe kapılmamayla ilgili atasözleri ve özlü sözler bulunuz.
Cevap:

  1. Er olan ekmeğini taştan çıkarır.
  2. Akarsu çukurunu kendi kazar.
  3. Azimli fare duvarı deler.

Azim, kararlılık ve ümitsizliğe kapılmamayla ilgili bir afiş hazırlayınız.
Cevap:
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 112-113-114-115 Ders Kitabı Cevapları


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 116-117-118-119-120-121-122. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Sadece Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.