Anasayfa Kitap Cevapları
Cevap Yaz
25 Mart 2021, 9:18
Gülsüm Gülsüm
Üye
Konu Sayısı: 446

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 165-166-167-168-169-170. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayınları

6. Sınıf Ekoyay Yayınları Türkçe Ders Kitabı 165-166-167-168-169-170. Sayfa Cevapları Nineme Ninni

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 165 Ders Kitabı Cevapları

Hazırlık Çalışmaları

1. Aile bizim için niçin önemlidir?
Cevap: Bizim için önemlidir. Çünkü aile, bizi küçüklükten itibaren koruyup kollar ve bizim temel ihtiyaçlarımızı karşılar. En önemli sebep ise bize her zaman doğru yolu gösterirler.


2. Büyüklerimiz bizim için değerli midir? Niçin?
Cevap: Evet, çünkü onların tecrübesi ile bizler de bilinçleniriz ve tecrübelerinden dersler çıkarırız. 


3. “Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir.” hadisi şerifini açıklayınız.
Cevap: Müslüman olmak için gerekli şartlardan biri de küçüklere merhamet ile yaklaşıp büyüklere saygı duymaktır.


4. Büyüklere saygı gösterilmeyen bir toplumda yaşamak ister miydiniz?
Cevap: Büyüklere saygı gösterilmeyen bir toplumda yaşamak istemezdim. Çünkü o toplumun iletişim açısından sıkıntıları olduğunu gösterir.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 166 Ders Kitabı Cevapları

1. ETKİNLİK: Okuduğunuz şiirdeki anlamını bilmediğiniz kelimelerle ilgili boşlukları doldurunuz. Kelimelerin anlamlarıyla ilgili tahminlerinizi Tahminim kısmına “X” işareti koyarak belirleyiniz.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 166 Ders Kitabı Cevapları


2. ETKİNLİK: Okuduğunuz şiirin ana duygusunu nedir? Aşağıya yazınız.
Cevap: Yaşlılara olan hürmet ve sevgi.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 167 Ders Kitabı Cevapları

3. ETKİNLİK: Başlıkları verilmemiş aşağıdaki şiirlerden hangileri “Nineme Ninni” metninin konusuyla benzerlik göstermektedir? İşaretleyiniz.
Cevap:
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 167 Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 168 Ders Kitabı Cevapları

4. ETKİNLİK: Okuduğunuz şiirle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Ninenin başındaki yaşmak hangi yönüyle, neye benzetilmiştir?
Cevap: Ninenin başındaki yaşmak, beyaz oluşu ile dolunayı sarmalayan buluta benzetilmiştir.


2. Şiirde nine anlatılırken çeşitli benzetmeler yapılmıştır. Bunlardan hangisi ya da hangileri hoşunuza gitti?
Cevap: Şiirde ninenin kokusunu leylağa benzetilmesi hoşuma gitti.


3. Nine hangi acıları yaşamıştır? Bu, şiirin hangi dörtlüğünde anlatılmaktadır?
Cevap: Şiirin üçüncü ve dördüncü dörtlüklerin de evlat acısı yaşadığı anlatılmıştır.


4. Şiirde anlatılan nine, hangi tarihî olaylara tanıklık etmiştir?
Cevap: Şiirde anlatılan nine, Yemen Savaş’ına tanıklık etmiştir.


5. Şiirin yazıldığı zamanda nine hayatta mıdır? Bunu nereden anlayabiliriz?
Cevap: Şiirin altıncı dörtlüğünde ki ifadeye göre hayattadır.


6. Şiiri yazan siz olsaydınız ninenizi nelere benzetirdiniz? Niçin?
Cevap: Ninemi kahvaltıya benzetirdim. Çünkü hafif bir öğün ve o ninem de o öğün gibi hafif ve naif bir insandır.


7. Bu şiir için başka nasıl bir başlık konabilir?
Cevap: Ninemin Hikayeleri


5. ETKİNLİK: Şiirle ilgili aşağıya bir soru da siz yazınız. Sorunuzu bir arkadaşınıza sorunuz.
Cevap: Ninemin seccadesinin deseni nasıldır?


6. ETKİNLİK: a. “Nineme Ninni” şiirinin şekil özellikleriyle ilgili kim yanlış bir açıklama yapmıştır? Doğrusunu bırakılan boşluklara yazınız.
Cevap:
Yanlış açıklamam yapan: Tarık
Doğrusu: Şiirin altıncı dörtlüğünde redif olmayıp dize sonlarında “ek” sesleri kafiye olarak kullanılmıştır.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 169 Ders Kitabı Cevapları

b. Aşağıdaki dörtlüklerin kafiye ve rediflerini sıra arkadaşınızla birlikte bulup bırakılan boşluklara yazınız.
Cevap:
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 169 Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 170 Ders Kitabı Cevapları

8. ETKİNLİK: Büyüklerinizden birine sevginizi ifade etmek için iki dörtlükten oluşan bir şiir yazınız.
Cevap:
Erken ayrıldın aramızdan.
Anıları topluyorum parçalardan.
Arkanda bıraktıklarından,
Seni arıyorum halam.

Kardeşim dediğin insanlardan
Bekliyorum seni saymalarından.
Yadigarlarına bakıyorum uzaklardan.

Seni özlüyorum halam.


Gelecek Derse Hazırlık

• Ülkemizin doğal güzelliklerini, kültürel zenginliğini anlatan resim ve fotoğraflar getiriniz.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 170 Ders Kitabı Cevapları


• Türkiye’mizi anlatan şiirler bulunuz. Hoşunuza giden bir şiiri ezberleyiniz.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 170 Ders Kitabı Cevapları 2.resiö


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 153-154-155-156-157-158-159-160-161-162-163-164. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Linkedin'de Paylaş

Sadece Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.