Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
4 Nisan 2020, 21:25
Selin Selin
Üye
Konu Sayısı: 186

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 171-172-173-174. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayınları

2019-2020 6. Sınıf Ekoyay Yayınları Türkçe Ders Kitabı 171-172-173-174. sayfa cevapları Öğretmenimin Mektubu

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 171 Ders Kitabı Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Yurt kelimesinin anlamı nedir?
Cevap: Bir kişinin üzerinde doğup büyüdüğü yer, toprak parçasıdır.

2. Anadolu denince aklınıza neler geliyor?
Cevap: Yurt, vatan kelimelerini çağrıştırıyor.

3. Yurdumuzun tarihî ve doğal güzellikleri hakkında neler biliyorsunuz?
Cevap: Yurdumuzda görülmesi gereken birçok tarihi ve doğal güzellik vardır. Bunlardan bazıları Efes Antik Kenti, Kapadokya, Nemrut Dağı’dır.


1. Etkinlik: “Öğretmenimizin Mektubu” nu dinlerken aşağıdaki tabloyu doldurunuz.
Cevap: 

Yer Adları: Sarıköy, Söğüt Yaylası, Konya, İstanbul, Erzurum, Maraş, Bursa, Rize, Çukurova, Gemlik, İzmir, Amasya, Akdeniz, Ege, Karadeniz, Marmara, Boğaziçi.

Kişi Adları: Yunus Emre, Osman Gazi, Mevlana, Fatih Sultan Mehmet Han, Nene Hatun, Sütçü İmam, Nasrettin Hoca, Hz. Süleyman.

Tarihler: 1071 yılı, 1453 yılı.

Tarihî Olaylar: Kurtuluş Savaşı.


2. Etkinlik: Dinlediğiniz metinde geçen bazı kelimeler ve bu kelimelerin anlamları aşağıda verilmiştir. Bu kelimeler dinlediğiniz metinde hangi anlamda kullanılmıştır? İşaretleyiniz. Gerekirse metni tekrar dinleyiniz.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 171 Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 172 Ders Kitabı Cevapları

3. Etkinlik: Dinlediğiniz metnin konusunu ve ana fikrini aşağıya yazınız.
Cevap:

Konu: Yurdumuzun sayısız güzellikleri.

Ana fikir: Metinde bahsedilen güzelliklere sahip çıkmalıyız, değer vermeliyiz.

4. Etkinlik: Dinlediğiniz metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. “Biz bu topraklara sevgi çiçeklerini açtırmaya gelmişiz.” sözüyle ne anlatılmak istenmiştir?
Cevap: Bu sözde Anadolu topraklarında iyi, mutlu ve sevgi dolu yaşamaya geldiğimizden söz etmiştir.

2. “Bin yetmiş bir yılından beri Anadolu’da bayram var, düğün var her gün.” cümlesiyle hangi tarihî olay anımsatılmak istenmiştir? Bu olayın önemi nedir?
Cevap: Bin yetmiş bir yılında Malazgirt Savaşı olmuştur. Bu savaşla birlikte Türkler, Anadolu’ya giriş yapmıştır. Bu yüzden bizim için önemlidir.

3. Yazarın metinde Yunus Emre’den söz etmesinin nedeni ne olabilir?
Cevap: Yunus Emre’nin yazdığı eserlerin sevgiyle ilişkili olmasından dolayı metinde söz edilmiş olabilir. 

4. Metinde sözü edilen diğer Türk büyükleri kimlerdir? Bu kişilerin hangi özellikleri ön plana çıkarılmıştır?
Cevap: Osman Gazi, Mevlana, Fatih Sultan Mehmet Han, Nene Hatun, Sütçü İmam, Nasrettin Hoca, Hz. Süleyman metinde söz edilmiştir. Bu Türk büyüklerinin vatana karşı olan sevgileri ön plana çıkarılmıştır.

5. Metinde hangi illerimiz ve bölgelerimiz, hangi özellikleriyle yer almıştır?
Cevap: Sarıköy, Söğüt Yaylası, Konya, İstanbul, Erzurum, Maraş, Bursa, Rize, Çukurova, Gemlik, İzmir, Amasya, Akdeniz, Ege, Karadeniz, Marmara, Boğaziçi; tarihi ve doğal güzellikleriyle yer almıştır.

6. Metnin yazarı siz olsaydınız yurdumuzun hangi özelliklerinden, hangi değerlerinden söz ederdiniz? Niçin?
Cevap: Yazar ben olsaydım yurdumuzun bahsedilen güzellikleri yanında kültüründen de bahsederdim. Sebebi ise kültürümüz bizim kim olduğumuzu yansıtır ve bizi özgün yapan asıl şey ise budur.

7. Yazarın bayrak, vatan ve İstiklal Marşı’mızla ilgili düşünceleri nelerdir?
Cevap: Yazar; bayrağın her daim dalgalanmasını, vatanın ve bayrağın bir olduğunu ve her zaman yaşatılması gerektiğinden bahsetmiştir.

8. Metinde bir tutarsızlık olduğunu düşünüyor musunuz?
Cevap: Hayır. Düşünmüyorum. 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 173 Ders Kitabı Cevapları

6. Etkinlik: Aşağıdaki metni dikkatle okuyunuz. Metin, İtalyan yazar Edmondo de Amicis’in (Edmondo de Amiçis) Çocuk Kalbi romanından alınmıştır. Bu metin, romanın kahramanı Enrico’ya (Enriko) babasının yazdığı bir mektuptur.

Mektubu kendi cümlelerinizle Türkiye’mize uyarlayarak yeniden yazınız. Yazınızı zenginleştirmek için atasözleri, deyimler ve özdeyişler kullanınız. Mektubunuzu e-posta olarak öğretmeninize ya da arkadaşlarınıza gönderiniz, sosyal medyada paylaşınız.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 174 Ders Kitabı Cevapları

  Oğlum, ülkemizin vatanını seven, ona sahip çıkan gençlere ihtiyacı var. Bu gençlerden biri de sensin. Bu yüzden vatanına gözü gibi bakmalısın. Türkiye bizim için çok kıymetli. Onun uğruna birçok askerimiz can verdi. Hep iyi olsun diye canlarını hiç düşünmediler. Bizim yapmamız gereken yurdumuzu ayakta tutmak ve her daim yanında olmaktır. Oğlum sana düşen görev tam olarak bu. Ülkemize sevgiyle, şefkatle bakman gerekiyor. 

Seni seviyorum.
Baban.


GELECEK DERSE HAZIRLIK

Coğrafi keşifler hakkında bilgi toplayınız.
Cevap: Avrupalılar denizlere açılarak yeni yerler keşfetmişlerdir. Avrupa’nın, 15. yüzyılın sonunda başlayıp 16. yüzyıl boyunca devam ettirdiği yeni yerler bulma çabalarına denir. 

Ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşu hakkında araştırma yapınız.
Cevap: Ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşu Apollo 11’dir. Neil Armstrong ve Buzz Aldrin 20 Temmuz 1969 günü bu uzay uçuşunda Ay yüzeyine iniş yapan ilk insanlar olmuşlardır. Neil Armstrong, Ay’a ilk basan kişi olmuştur. Uçuşta yer alan bir diğer kişi ise Michael Collins’tir.


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 165-166-167-168-169-170. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Linkedin'de Paylaş

Sadece Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.