Cevap Yaz
16 Mayıs 2022, 11:15 - Sena Yazdı

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 178-179-180-181. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2. Kitap

6.Sınıf Türkçe Ders Kitabı 178-179-180-181. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerimizin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Okumak Metni Cevapları konusunun da bulunduğu 6. sınıf türkçe ders kitabı sayfa 178-179-180-181 cevapları konusunu paylaştık. Eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlar bölümünden yazarak bildirebilirsiniz.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 178-179-180-181. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2. Kitap

6.Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 178-179-180-181. Sayfa Cevapları Okumak

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 178 MEB Yayınları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Hasan Âli Yücel ile ilgili edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınıza aktarınız.
Cevap: Hasan Âli Yücel 17 Aralık 1897 de dünyaya gelmiş Türk felsefe öğretmeni, eski millî eğitim bakanı, Köy Enstitüleri’nin kurucusudur. Tek çocuk olarak geniş bir aile ortamında büyümüştür. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünü okumuştur. Öğretimini bitirdiğinde tayin edilemediğinden özel bir okulda ücretli öğretmenlik yapmıştır. Askerlik arkadaşı Necati’nin kız kardeşi ile evlenir. Çok geçmeden  İzmir Erkek Muallim Mektebi’ne atanır. 1933-1935 yıllarında Milli Eğitim Bakanlığı Orta Eğitim Genel Müdürlüğü yapmıştır. Köy endüstrilerini kurarak eğitimi ve bilimi Türk köylerine ulaştırmıştır.


2. Okumanın insan hayatına etkisi nedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Okumak insanın yaşayış tarzını, hayata bakış açısını, olaylar karşısında vereceği tepkiyi, hayal gücünü, genel kültürünü, duygu ve düşüncelerimizi olumlu yönde etkilemektedir.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 179 MEB Yayınları

1. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinden yola çıkarak aşağıda verilen kelimelerin sözlük anlamlarını bulunuz ve kelimeleri birer cümlede kullanınız.
Cevap:

Mahluk: Yaratık.
Cümlem: Her mahlukun kendine özgü özellikleri vardır.


Alem: Evren.
Cümlem: Alemlerin rabbi Allah’tır.


Mütareke: Ateşkes.
Cümlem: Mütareke yıllarında İstanbul’da düşman askerleri de bulunuştur.


Cemiyet: Toplum, topluluk, dernek.
Cümlem: Öyle bir cemiyet kurmuşuz ki her şeye çözüm buluyor.


Manevi: Duyularla sezilen şey.
Cümlem: Bu kolyenin manevi değeri çok büyüktür.


2. ETKİNLİK

Metinden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Sizce yazarın arkadaşı neden okumaktan başka bir şeyden zevk almıyor olabilir?
Cevap: Diğer aktivitelerden aynı tadı, zevki ve huzuru alamadığından olabilir.


2. Yazarın, kitaptan bir dost gibi bahsettiğini hangi cümlelerinden anlıyorsunuz?
Cevap: ”Dalgınlığa vurmadan okunan güzel bir kitaptan sonra, tıpkı çok sevdiğimiz bir arkadaşla konuşmaktan aldığımız tadı duyarız.” Cümlesiyle anlıyorum.


3. Sizce sürgün edilen insanlar kitapsızlığı neden yiyecek ve içeceksiz kalmak kadar acı bulmuşlardır?
Cevap: Çünkü kitap okumanın zevkine varmışlardır. Kitaplar onların dostu olmuştur. Bu yüzden kitapsızlığı yiyecek ve içeceksiz kalmak kadar acı bulmuşlardır.


4. Yazar, okumanın tadını almamış insanları kimlere benzetiyor? Yazarın bu düşüncesine katılıp katılmadığınızı nedenleriyle açıklayınız.
Cevap: Issız bir alemde, yapayalnız yaşayan mahkumlara benzetiyor. Yazarın bu düşüncesine katılıyorum. Çünkü ancak kitaplar bir dostun güvenini, varlığını, sohbetinin yerini doldurabilirler. Ve bu tadı aldığında bırakmak istemezsin.


5. Size göre kitap gerçekten bir dost mudur? Kitap okurken hissettiklerinizden yola çıkarak düşüncelerinizi açıklayınız.
Cevap: Bana göre kitaplar bir dosttur. Çünkü kitaplar dostlarım gibi beni dinler, anlar, kimi zaman sohbet eder, can sıkıntımı giderir ve kimi zamanda derdime derman olur. 


3. ETKİNLİK

Metnin konusunu boş bırakılan yere yazınız.
Cevap: Kitapların dostluğu, yeri ve önemi.


4. ETKİNLİK

Metinde geçen öznel ve nesnel ifadeleri tespit ederek yazınız.
Cevap:

Yalnızlıkta, dost ve arkadaş yokluğunun yerini ancak kitap tutabilir. (Öznel)
Yazık okumaya alışmamış, onun tadını almamış olanlara. (Öznel)

Onlar, ıssız bir âlemde, yapayalnız yaşayan mahkûmlardır. (Öznel)


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 180 MEB Yayınları

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki grafikte bazı şehirlerdeki kütüphane sayıları verilmiştir. Verilen bilgilerden yola çıkarak soruları yanıtlayınız. (Veriler 2016 yılına aittir.)

Grafiğe göre hangi şehirlerdeki kütüphane sayısı eşittir?
Cevap: Antalya-Diyarbakır-Bursa’da 17’şer, Eskişehir-Van’da 11’şer, Erzurum-Ordu’da 22’şer kütüphane vardır.


Grafikten seçeceğiniz üç şehrin kütüphane sayılarını inceleyerek karşılaştırınız.
Cevap: Ankara’da 42 Kütüphane var ve en çok kütüphanesi olan şehirdir. Hakkari’de 4 kütüphane vardır ve en az kütüphanesi olan şehirdir. İzmir’de 38 kütüphane vardır ve ikinci en fazla kütüphanesi olan şehirdir.


Grafiği incelediğinizde kütüphane sayılarını yeterli buluyor musunuz? Nedenleriyle açıklayınız.
Cevap: Kütüphane sayılarını yeterli bulmuyorum. Çünkü büyük şehirlerde bile çok az sayıda kütüphane vardır. Sayıları arttırılarak her mahallede birer kütüphane açılmalıdır. Böylelikle daha gelişmiş bir topluma sahip olabiliriz.


Yaşadığınız yerde kütüphane var mı? Daha önce kütüphaneye gittiyseniz gözlemlerinizi yazınız.
Cevap: Yaşadığım yerde kütüphane var. Kütüphanede bolca kitap bulunuyordu. İstediğim bütün kitaplara ulaşabilmiştim. Bilgisayar imkanı da vardı. Ödevlerimi oradan yapabiliyordum. 


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 181 MEB Yayınları

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili kelimelerin türlerini bularak ait oldukları bölüme yerleştiriniz.
Cevap:

Sıfat: Bir – eski – bu – manevi – başka.


Zamir: Benim – onları – ona – biz – onlar.


7. ETKİNLİK

Okuma oranının yüksek olduğu toplumların özellikleri nelerdir? Düşüncelerinizi yazınız.
Cevap: Okuma oranının yüksek olduğu ülkeler daha gelişmiş, insanları düşünce ve duygularını daha anlaşılır ve rahat iletir, özgüvenli, hayal güçleri gelişmiş, daha huzurlu, mutlu ve sorunlar karşısında daha kolay çözüm üretebilen insanlardan oluşuyor.


GELECEK DERSE HAZIRLIK

Kendinize bir okuma planı oluşturunuz.
Cevap: Hafta içleri 20’şer sayfa kitap okuyup, hafta sonları bu sayıyı 50’şey sayfaya çıkararak bir düzen oluşturabilirsiniz. Mesela;
Pazartesi→ 20

Salı→ 20
Çarşamba→ 20
Perşembe→ 20
Cuma→ 20
Cumartesi→ 50
Pazar→ 50
Böylelikle haftada 200 sayfa kitap okuyarak, haftada bir kitap bitirebiliriz.


6.Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 178-179-180-181. Sayfa, Okumak Metni Cevapları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlar bölümünden yazarak bildirebilirsiniz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.