Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
26 Eylül 2019, 20:57
İsmail Can İsmail Can
Üye
Konu Sayısı: 31

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 18-19-20-21-22-23-24-25. Sayfa Cevapları MEB Yayıncılık

2019-2020 6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 18-19-20-21-22-23-24-25. sayfa cevapları Arıyorum

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 18 Ders Kitabı Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Karamanoğlu Mehmet Bey ile ilgili yaptığınız araştırma sonucunda edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Kendiniz araştırdığınız bilgileri sununuz.

2. Günlük hayatınızda karşılaştığınız iş yeri adları ve tabelalardaki yabancı kelimelerin kullanımıyla ilgili ne düşünüyorsunuz? Örneklerle açıklayınız.
Cevap: Bu durum beni oldukça üzüyor. Çünkü kendi dilimiz varken başka bir milletin dilini kullanmak bana saçma geliyor. Örneğin “Mahmut Hair Style” diye bir tabelaya gözüm çarptı. Bunun yerine “Mahmut Kuaför” denilebilirdi.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 20 Ders Kitabı Cevapları

1. Etkinlik: Aşağıdaki kelimeleri anlamlarıyla örnekteki gibi eşleştiriniz.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 20 Ders Kitabı Cevapları

2. Etkinlik: Aşağıdaki deyimlerin anlamlarını, atasözleri ve deyimler sözlüğünden araştırınız. Bu deyimleri cümlelerdeki boşluklara uygun biçimde yerleştiriniz.
Cevap:
1- Dizini dövmek istemiyorsan tedbirli olmalısın.
2- Çocuk, odasındaki tüm oyuncakları talan etmişti.
3-Düzensiz beslendiği için sağlığı bozulmuştu.
4- Okuyup iyi yerlere gelmeleri için çalışkan çocuklara koltuk çıkmalıyız.
5- Birdenbire nutku tutuldu ve bütün gayretlerine rağmen konuşamadı.

3. Etkinlik: Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Şair, Karamanoğlu Mehmet Bey’i niçin aramaktadır?
Cevap: Güzel Türkçemize tekrârdan sahip çıkılmasını istediği için olabilir.

2. Karamanoğlu Mehmet Bey yayınladığı fermanla ne yapılmasını istemektedir?
Cevap: Divanlarda, dergâhlarda, bargâhlarda, meclislerde, meydanlarda Türkçeden başka dil konuşulmamasını istemiştir.

3. Şiirde, dilimize yabancı dillerden girmiş bazı kelimeler kullanılmıştır. Bu kelimeler hangileridir? Bu kelimelerin Türkçe karşılıklarını bularak söyleyiniz.
Cevap:
Demo: Tanıtım
Bilboard: İlan tahtası
Skorboard: Sayı tabelası
Brifing: Bilgi alışı
Deklarasyon: Bildirge
Hobby: Uğraş
Diskjokey: Radyo sunucusu
Firstlady: Hanım ağa
Store: Dükkan
Spiker: Sunucu
Showmen: Gösteri adamı
Market: Bakkal
Damping: Ucuzluk
Welcome: Hoş geldiniz
Goodbye: Güle güle
Bodyguard: Koruma
Prestij: Saygınlık
Center: merkez
Plaza: İş merkezi

4. Şiirde geçen yabancı kelimeleri günlük hayatınızda kullanıyor musunuz? Örneklendiriniz.
Cevap: Evet bu yabancı kelimelerin bazılarını günlük hayatımda kullanıyorum. Örneğin koruma yerine bodyguard diyorum veya bakkal yerine market diyorum.

5. Sizce dilimizde kullanılan yabancı kelimelerin artış sebebi ne olabilir? Açıklayınız.
Cevap: Yabancı kelimelerin biz Türklere daha çekici geldiği için olabilir.

6. Dilimizde yabancı dillere ait kelimeler hızla artarsa bunun ne tür sonuçları olabilir? Örneklerle anlatınız.
Cevap: Dilimizde yabancı dillere ait kelimeler hızla artarsa dilimiz zamanla kaybolma tehlikesine girebilir. Örneğin bakkal yerine market dersek bu olaylar zaman geçtikçe ilerler ve kendi dilimizi unutup başka dilleri kullanmaya başlayabiliriz.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 21 Ders Kitabı Cevapları

4. Etkinlik A) Yabancı dillerden dilimize giren kelimelerin bazıları aşağıda verilmiştir. Bu kelimelerin Türkçe karşılıklarını, okuduğunuz metinden bulunuz. Bulduğunuz Türkçe kelimeleri kullanarak hikâye edici bir metin yazınız.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 21 Ders Kitabı Cevapları

B) Dilimizde kullanılan yabancı kelimelerin Türkçe karşılıklarını TDK’nin internet sayfasında bulabilirsiniz.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 23 Ders Kitabı Cevapları

6. Etkinlik: Aşağıdaki kütüphane üyelik formunu doldurunuz.
Cevap: Kendi bilgilerinize göre doldurunuz.

7. Etkinlik: “Arıyorum” şiirinden hareketle oluşturacağınız öznel ve nesnel cümleleri örnekteki gibi aşağıya yazınız.
Cevap:
1- Yabancı kelimeler Türkçemizi kirletmektedir. (Öznel)
2- Türkçe kelimeler yerine yabancı kelimeler dükkanların tabelalarında kullanılabiliyor. (Nesnel)
3- Türkçe en güzel diller arasındadır. (Öznel)

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 24 Ders Kitabı Cevapları

8. Etkinlik: Aşağıdaki hikâye unsurlarını kullanarak hikâye edici bir metin yazınız.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 24 Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 25 Ders Kitabı Cevapları

9. Etkinlik B) Yukarıdaki şiir ana dili sevgisini anlatmaktadır. Bu şiirden hareketle ana dili sevgisini anlatan bir şiir yazınız. Şiirinize başlık koymayı unutmayınız.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 25 Ders Kitabı Cevapları


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 12-13-14-15-16-17. Sayfa Cevapları MEB Yayıncılık başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Etiket: 6 sınıf türkçe kitabı sayfa 20 21, 6 sınıf turkce sayfa 21 22 cevapları
1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (8 oy, ortalama: 5 üzerinden 4,88)
Bekleyin...Loading...

Linkedin'de Paylaş

Yalnızca Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.

Ödevini Sor