Anasayfa Kitap Cevapları
Cevap Yaz
22 Haziran 2021, 11:52
Selin Selin
Üye
Konu Sayısı: 285

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 215-216-217-218. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayınları

6. Sınıf Ekoyay Yayınları Türkçe Ders Kitabı 215-216-217-218. Sayfa Cevapları Çocuk ve Resim

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 215 Ders Kitabı Cevapları

1. Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını karşılarına yazınız. Anlamlarını bilmediklerinizin anlamlarını tahmin ediniz, Türkçe sözlükten anlamlarını bulunuz.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 215 Ders Kitabı Cevapları

2. Okuduğunuz şiirle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız. 

1. Çocuğun yaptığı resimde neler vardır?
Cevap: Resimde mor dağlar, güneş, kuşlar, toprak, papatyalar, dere, çimenler, ağaçlar vardır. 

2. Şiirde hangi renkler, hangi kavramlarla özdeşleştirilmiştir?
Cevap: Asil beyaz, barışın gökçek mavisi.

3. Şiirde anlatılan resim sizde nasıl bir duygu uyandırdı?
Cevap: Mutluluk ve huzur.

4. Şiirin hangi bölümünde resim yapan çocuğa seslenilmektedir?
Cevap: Şiirin son bölümünde çocuğa seslenilmiştir.

5. Şiirin üçüncü bölümünde çocuk neye benzetilmiştir?
Cevap: Yağmura benzetilmiştir.

6. Şiirde kafiye ve redif kullanılmış mıdır? Gösteriniz.
Cevap:

canım çocuk
hünerli çocuk

7. Çocuktan istenilen nedir? Niçin böyle bir şey istenmiştir?
Cevap: Çocuktan kirli dünyanın temizlenmesi isteniyor. Çünkü çocuğun çizdikleri huzur ve mutluluk uyandırmaktadır.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 216 Ders Kitabı Cevapları

3. Okuduğunuz şiirin konusunu ve ana duygusunu aşağıya yazınız.
Cevap:

Konu: Çocuğun resimde huzur dolu bir dünya yaratması.

Ana duygu: Huzur.

4. Aşağıya şiirin içeriğine uygun iki farklı başlık yazınız.
Cevap:

  1. Kirli Dünya
  2. Bir Çocuk Resim Yapıyor

5. Okuduğunuz şiirdeki basit, türemiş ve birleşik kelimeleri kutucuklara yazınız.
Cevap:

Basit Kelimeler: asil, yeşil, mavi, sarı, resim, çocuk, ağaç.

Birleşik Kelimeler: ebemkuşağı.

Türemiş Kelimeler: sonsuzluk, hünerli.

6. Aşağıdaki resimlerin sizde hangi duyguları uyandırdığını ifade ediniz. Konuşmanızda resim sanatıyla ilgili topladığınız bilgilerden hareketle resim terimlerini anlamlarına uygun şekilde kullanmaya özen gösteriniz.
Cevap:

Her iki resimde bende huzur duygusunu uyandırdı. İlk resimde denizin ön planda olması çok hoş ve ilgi çekici. İkinci resimde ağaçların, çimenlerin olması o ortamın daha sevilesi olmasını sağlıyor. 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 217 Ders Kitabı Cevapları

7. Aşağıda ünlü ressamlarımızdan Turgut Zaim’in “Yaylada Yörükler” adlı tablosu yer almaktadır. Bu tabloda anlatılanlardan hareketle hikâye edici bir metin yazınız. Metninizi aşağıdaki taslağa göre oluşturunuz. Metninizde anlattıklarınızla resmin uyumlu olmasına dikkat ediniz. Metninizi yazarken yazım kılavuzu kullanınız.

Metnimin Taslağı

Konusu: Çocukların kaybolması.

Kişileri: Zehra, Ayşe ve çocuklar.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 218 Ders Kitabı Cevapları

Olayların geçtiği yer ve zaman: Yayla.

Anlatacağım olaylar (kısaca): Bir şeyler atıştırmaları, çocukların kaybolması, çocukların bulunması ve güzel masallar anlatılması.

Serim bölümünde anlatacaklarım: Keçilerin otlaması, mısır ve meyvelerin yenilmesi, çocukların oyun oynamaya başlaması.

Düğüm bölümünde anlatacaklarım: Çocukların kaybolması, Zehra ve Ayşe’nin çocukları araması.

Çözüm bölümünde anlatacaklarım: Çocukların bulunması ve masallar anlatılması.

 

Güzel bir gündü. Zehra ve Ayşe çocuklarıyla birlikte keçileri otlatmaya gittiler. Yanlarında mısır ve bazı meyveler getirmişlerdi. Keçiler otlarken onlar da bir şeyler atıştırmaya başladılar. Daha sonra çocuklar oyun oynamaya gitti.

Uzun bir sürenin ardından çocuklar gözden kayboldu. Zehra ve Ayşe çocukları aramaya başladılar. Ama nafile. Onları bir türlü bulamadılar. Keçilerin yanına dönmeye karar verdiler. 

Gittiklerinde çocukların keçilerin yayında olduğu gördüler. Zehra ve Ayşe çocuklarına sıkı sıkı sarıldı. Çocuklar da çok korkmuşlar. Zehra çocukların gözyaşlarını sildi ve onlara güzel masallar anlatmaya başladı.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Sinema tarihi hakkında kısa bir araştırma yapınız. Elde ettiğiniz bilgileri not ediniz.
Cevap: 

1891’de Edison’un şirketinin Kinetoscope’un bir prototipini göstermesi sinema tarihinin ilkidir. Lumiere kardeşlerin çektiği film sinema tarihinin ilk filmi olarak kabul edilmiştir. 1892 yılında Lumiere kardeşler, Kinetoscope’tan esinlenerek sinematografın patentini almışlardır. 


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 210-211-212. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Linkedin'de Paylaş

Sadece Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.