Forum Sınıf Cevap Yaz
5 Kasım 2021, 14:07 - Sena Yazdı

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 40-41-42-43. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2. Kitap

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 40-41-42-43. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2. Kitap 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerimizin en çok ihtiyaç duyduğu ve okulda en çok zorlandığı kitaplar arasında bulunan 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 40-41-42 ve 43’teki Ders Kitabı Cevaplarını paylaştık. Eksik veya hatalı kısımları bizlere Yorumlar bölümünden yazarak bildirebilirsiniz. 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 40-41-42-43. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2. Kitap konusu içerisinde Bu Vatan Kimin başlıklı konuların cevaplarını paylaştık. Yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın.


UYARIDİKKAT!!! UYARI!!
Eğer aşağıdaki resim ile elinizdeki Ders Kitabı kapakları uyuşmuyorsa yanlış kitaptasınız. Diğer 6. Sınıf Türkçe kitabına ulaşmak için tıklayın!

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları 2. Kitap


6.Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 40-41-42-43. Sayfa Cevapları Bu Vatan Kimin?

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 40 MEB Yayınları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Kurtuluş Savaşı ile ilgili getirdiğiniz görselleri kullanarak bir duvar gazetesi oluşturunuz.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 40 MEB Yayınları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 41 MEB Yayınları

1. ETKİNLİK

Aşağıda, metinde geçen bazı kelimelerin anlamları verilmiştir. Metindeki anlamlarından hareketle kelimeleri bulmacaya yerleştiriniz.

1. Taşkınlık göstermek, coşmak, kükremek.⇒ Şahlanmak
2. İslam dinini korumak ve yaymak amacıyla yapılan kutsal savaş.⇒ Gaza
3. Düşman.⇒ Hasım
4. Kahraman, yiğit.⇒ Er
5. Çok, daha çok.⇒ Ziyade
6. Pembe veya erguvan tonlarıyla karışık koyu kırmızı renkte değerli taş.⇒ Yakut
7. Sınır.⇒ Hudut
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 41 MEB Yayınları


2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz şiirden hareketle yanıtlayınız.

1. Şiirin ilk dörtlüğünde “Bu vatan toprağın kara bağrında / Sıradağlar gibi duranlarındır.” dizelerinde şair kimleri sıradağlara benzetmiştir?
Cevap: Savaşan askerleri sıradağlara benzetmiştir.


2. Şair, vatanı tanımlarken hangi somut nesneleri kullanmıştır? Açıklayınız.
Cevap: Irmakları, dağları, taşları ve toprağı kullanmıştır.


3. Sizce vatanı için ardına bakmadan yollara düşen kişiler neleri feda etmiştir?
Cevap: Ailelerini, evlatlarını, işini, malını mülkünü, dostlarını feda etmişlerdir.


4. Şair, dördüncü dörtlükte erlerin kara toprağa girmesiyle gül bahçesine girmesini neden eş değer kılmıştır? Açıklayınız.
Cevap: Çünkü dinimizce de vatan uğruna ölenlerin şehit olup cennete girecekleri müjdelenmiştir. Vatan için ölmek onlara gül bahçesi gibi gelmektedir.


5. ”Sencileyin hasmı rüyada değil / Topun namlusundan görenlerindir.” dizelerinde şair kendini kimlerle hangi yönden karşılaştırır?
Cevap: Vatan uğruna ölen askerlerle kendini karşılaştırmaktadır.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 42 MEB Yayınları

3. ETKİNLİK

Şiirin temasını ve ana duygusunu belirleyiniz.

Teması: Vatan
Ana Duygusu: Vatana duyulan sevgi


4. ETKİNLİK

a) “Dağ“ kelimesine eklenen -lar eki eklendiği kelimenin anlamını mı, sayısını mı değiştirmiştir? Açıklayınız.
Cevap: Gelen -lar eki kelimenin sayısını değiştirmiştir. Çoğul anlamı katmıştır.


b) Aşağıdaki dizelerde altı çizili kelimelerin köklerini ve eklerini örnekteki gibi ayırınız.
Cevap:
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 42 MEB Yayınları


c) -ler (çoğul eki) ve -in (ilgi eki) çekim eklerinin kullanıldığı iki cümle kurunuz.
Cevap: 
Babaannemler akşam bize yemeğe gelecekler.
Arkadaşlarla sinemaya gittik.


5. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki dizelerin sizde uyandırdığı duyguları arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Bu dizeler beni vatanım ve milletimle gururlandırıyor. Vatanıma ve milletime olan sevgimi çoğaltıyor.


b) Yukarıdaki mısraların verdiği ana duyguyu desteklemek için yakın tarihimizden örnekler veriniz.
Cevap: 2016’nın 15 Temmuz gecesi yapılan darbe girişimini milletçe durdurmamız, canımız pahasına yollara dökülerek vatanımızı korumamızı örnek verebiliriz. 


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 43 MEB Yayınları

6. ETKİNLİK

b) Aşağıdaki boşluğa Mehmetçik Vakfına destek amacıyla düzenlenecek kermes için bir davetiye hazırlayınız.
Cevap:

Sayın Misafirler,
Okulumuz tarafından Mehmetçik Vakfına destek amacıyla düzenlenen kermese katılmanızı rica ederiz.

Tarih: 20.11.2021
Saat: 13:00
Yer: Cumhuriyet Ortaokulu


GELECEK DERSE HAZIRLIK

1. Atatürk’ün askerî kişiliği ile ilgili bilgi toplayınız. Araştırmanızda “edu” ve “gov” uzantılı siteleri kullanınız.
Cevap: Atatürk mesleğinden dolayı bir savaş adamı olsa da hiçbir zaman savaşı sevmemiş ve barışçıl olmuştur. Milletinin ve diğer ulusların mutluluğunu isteyen  adil ve merhametli bir önder olmuştur.


2. Atatürk’ün silah arkadaşları ile ilgili görsel ve bilgi toplayarak derse hazırlıklı geliniz.
Cevap:

– MUSTAFA CANTEKİN
– MUSTAFA NECATİ 
– MUZAFFER KILIÇ
– MÜFİT ÖZDEŞ
– YUNUS NADİ ABALIOĞLU
– KILIÇ ALİ
– KAZIM ÖZALP
– İSMET İNÖNÜ

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 43 MEB Yayınları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 40-41-42-43. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 40-41-42-43 konusu içerisinde tespit ettiğiniz eksik veya hatalı kısımları bizlere Yorumlar bölümünden yazabilirsiniz. Konu hakkında diğer değerlendirmelerinizi de bize yorumlar kısmından yazabilirsiniz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

] }

Linkedin'de Paylaş

Yorum Yazmak İster Misiniz.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.