Anasayfa Kitap Cevapları
Cevap Yaz
24 Nisan 2021, 13:09
Gülsüm Gülsüm
Üye
Konu Sayısı: 446

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 51-52-53-54-54-55-56. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayınları

6. Sınıf Ekoyay Yayınları Türkçe Ders Kitabı 51-52-53-54-54-55-56. Sayfa Cevapları Çanakkale

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 51 Ders Kitabı Cevapları

Hazırlık Çalışmaları

1. “Çanakkale” sözcüğünün zihninizde yaptığı çağrışımları söyleyiniz.
Cevap: Milli duygular, milli birlik beraberlik, vatan sevgisi, açlık, vatanı için canını feda eden halk.


2. “Çanakkale’den Kurtuluşa” adlı belgeselden aldığınız notları arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: ((Bu etkinlik öğrenci tarafından yapılması gerekmektedir.))

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 52 Ders Kitabı Cevapları

1.Etkinlik

a. Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını metindeki bağlamlarından yola çıkarak tahmin ediniz. Tahminlerinizi “x” işareti koyarak belirleyiniz.
Cevap:
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 52 Ders Kitabı Cevapları


b. Okuduğunuz şiirde geçen “öğün” kelimesi, günümüzde “övün” şeklinde kullanılmaktadır.Bu, Türkçenin dönemsel söyleyiş özelliklerinden biridir. Türkçede yazarken gösterilen “ğ” sesi, söylerken tam olarak çıkarılamaz. Bu yüzden “ğ” zamanla “v” ye dönüşmüştür. Bu, “döğüşmek” kelimesinde de görülür. Siz de böyle ses değişmesine uğramış sözcüklere örnekler veriniz.
Cevap: oğmak=>ovmak, döğmek=>dövmek, söğmek=>sövmek, göğermek=>gövermek

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 53 Ders Kitabı Cevapları

Şiirde geçen “üştüğü” kelimesi halk ağzında kullanılır. Şairin bu kelimeyi kullanmasının nedeni ne olabilir?
Cevap: Uyumu sağlamak için yazmış olabilir.


“Çanakkale” şiirinin 1939’da yayımlandığı göz önüne alındığında o yıllardaki yazım ve noktalama kuralları ile günümüzdekiler arasında farklılıklar olmasının sebebi sizce nedir?
Cevap: Çünkü Türkiye devleti kurulmadan önce Osmanlıca kullanılıyordu.Devletimiz kurulduktan sonra yeni alfabeye geçildi. 


3.Etkinlik: Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Türk milletinin Çanakkale’de birçok milletin ordusuyla savaşmak zorunda kaldığı hangi dizelerde dile getirilmektedir?

Cevap:
Başına yüz milletin birden üştüğü yersin!
Kaç bayrağın tutuşup yere düştüğü yersin!
Yüz milletle yüzyüze ilk görüştüğü yersin!


2. Düşman ordusunun gücünün bizim ordumuzun gücünden fazla olduğu hangi dizelerde anlatılmaktadır?
Cevap:

Sen savaşa girince mızrakla, okla, yayla,
Karşına çıktı düşman çelikten bir alayla.
Sen topun donanmayla, tüfeğin bataryayla


3. Çanakkale Savaşları’na çok genç yaştaki insanlarımızın katıldığı hangi dizelerde ifade edilmektedir?
Cevap: Nice tüysüz yiğitler yılmadı cenk devinden


4. Şair, Çanakkale Savaşları’nı niçin bir destana benzetmektedir?
Cevap: Üstünden bir mazi geçtiği yer olarak gördüğü için.


5. Şaire göre Çanakkale niçin övünmelidir?
Cevap: Düşmana düğün ettirmediği yani onu mutlu etmediği için övünmesi gerektiğini söylüyor.


6. Şiirde abartma yapılmış mıdır? Yapıldıysa hangi dizelerde yapılmıştır?
Cevap: Evet yapılmıştır.
Toprağından fazladır sende yatan adamlar,
Irmağın kanla çağlar, yağmurun kanlı damlar,


7. Şiirin ana duygusu nedir?
Cevap: Çanakkale’deki mücadele ruhu , şiirin ana duygusudur.


8. Milletimizin Çanakkale’de yaptığı mücadele ile 15 Temmuz’da yaptığı mücadele arasında benzerlikler var mıdır? Açıklayınız.
Cevap: Hiç bir benzerlik yoktur.Çanakkale savaşı dış güçlere karşı vatan toprağını savunmak için verilen kutsal bir mücadele iken 15 Temmuz ülkenin siyasi sebeplerinden kaynaklanan karışıklıktır.


9. Şiiri siz yazmış olsaydınız bu şiire nasıl bir başlık koyardınız? Niçin?
Cevap: Kanlı Mücadele

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 54 Ders Kitabı Cevapları

4.Etkinlik: Aşağıda “Çanakkale” şiirinin ilk iki dörtlüğündeki kafiyeler kırmızıya, redifler ise maviye boyanmıştır. Siz de şiirin diğer dörtlüklerindeki kafiye ve redifleri örneklerdeki gibi gösteriniz.
Cevap:
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 54 Ders Kitabı Cevapları


5.Etkinlik: Okuduğunuz şiirle ilgili arkadaşlarınıza sormak üzere bir soru yazınız.
Cevap: Halkın bu mücadelede yaşadığı duyguları hissedebildiniz mi?


6.Etkinlik

Okuduğunuz şiirden alınmış aşağıdaki kelimelerde hangi hâl eklerinin olduğunu ve bu eklerin işlevlerini yazınız.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 54 Ders Kitabı Cevapları 2.resim

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 56 Ders Kitabı Cevapları

Gelecek Derse Hazırlık
Tekâlifimilliye Emirleri hakkında araştırma yapınız.
Cevap: Sakarya Meydan Muharebesi öncesi hem savaşa hazırlanmak hem de ordunun ihtiyacını karşılamak için Başkomutan Mustafa Kemal’in yasama hakkına dayanarak yayımladığı 10 emre denir.


İmece nedir? Büyüklerinize sorunuz.
Cevap: Ailelerin sırayla birbirine salça yapmak,ekşi yapmak gibi işlerde iş yükünü azaltmak için birbirine yardım ettiği sosyal bir faaliyettir.


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 41-42-43-44-45-46-47-48-49-50. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Sadece Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.