Forum Sınıf Cevap Yaz
21 Aralık 2021, 15:26 - Sena Yazdı

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 60-61-62-63. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2. Kitap

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 60-61-62-63. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2. Kitap 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı konusu içerisinde 6. Sınıf öğrencilerimizin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 60-61-62 ve 63’teki Ders Kitabı Cevaplarını paylaştık. Eksik veya hatalı kısımları bizlere Yorumlar bölümünden yazarak bildirebilirsiniz. 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 60-61-62-63. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2. Kitap konusu içerisinde 120 başlıklı dinleme ve izleme metninin etkinliklerini cevapladık.

6.Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 60-61-62-63. Sayfa Cevapları 120 (Dinleme / İzleme Metni)

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60 MEB Yayınları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. ”Sarıkamış Harekâtı” konulu araştırmanızdan edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: 22 Aralık1914 – Ocak 19151’de Dünya Savaşı’nın en önemli girişimlerinden biridir. Osmanlı İmparatorluğu ve Rus İmparatorluğu arasında gerçekleşmiştir. Osmanlı İmparatorluğunun askeri hataları dolayısıyla kaybedilmiştir.


2. Vatanseverliğin sizin için ne anlama geldiğini arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Vatanseverlik benim için, vatanını sevmek, saygı duymak, korumak, savunmak, gelişmesi maddi ve manevi geleceği için çabalamak demektir.


1. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları “120“ filmini izlemeden önce okuyunuz. “120” filmini izlerken soruların yanıtlarını bularak not alınız.

1. Olaylar hangi yılda ve nerede başlamıştır?
Cevap: 1914 yılında, Sarıkamış’ta başlamıştır.


2. Komutana kimden telgraf gelmiştir? Tümenin neden hududa nakil olması gerekmektedir?
Cevap: Komutana Erzurum 3. Ordu’dan telgraf gelmiştir. Rusların taarruz etmesine karşılık olarak tümenin hududa nakil olması gerekmektedir.


3. Erzurum Valisi Van’dan hangi istekte bulunmuştur? Vali Bey bu istek karşısında ne karar vermiştir?
Cevap: Erzurum Valisi Van’dan cephane isteğinde bulunmuş ve Van Valisi bu isteği kabul etmiştir.


4. Filmde kaç yaşındaki çocuklara görev düşmüştür?
Cevap: Filmde 12 yaşından başlayarak 17 yaşına kadar olan çocuklara görev verilmiştir.


5. Çocuklar bu görevi yerine getirirken hangi tehlikelerle karşı karşıya kalmıştır?
Cevap: Çocuklar dondurucu soğuk, çete saldırıları, kar yağışı gibi sorunlar ile karşılaşmıştır.


6. Çocuklardan kaçı evine dönebilmiştir?
Cevap: Çocuklardan 40 kadarı eve dönebilmiştir.


2. ETKİNLİK

Aldığınız notlardan da yararlanarak izlediğiniz filmi kısaca özetleyiniz.
Cevap:

1. Dünya Savaşı yıllarında Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu arasında çıkan Sarıkamış Savaşı’nda Osmanlı’nın cephesinin azalması ile Erzurum Valiliği Van’dan Cephe ister. Cephe talebini kabul eden Van Valiliği cepheye gönderecek yetişkin kalmadığından 12-17 yaş aralığında ki 120 çocuğu Başlarında Musa Çavuş ve bir kaç asker ile yollar. Yolun 80 km. sini  tamamladıktan sonra yoğun kar yağışına dayanamayan birçok çocuk donarak hayatını kaybeder. Geriye kalan yaklaşık 40 çocuk tedaviye alınsa da 18’i daha şehit düşer.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 61 MEB Yayınları

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları izlediğiniz filmden hareketle yanıtlayınız.

1. Tümen kumandanı çocuklar için nasıl bir yaz eğlencesi düzenlemiştir?
Cevap: Çocuklara tüfekle atış eğitimi düzenlemiştir.


2. Vali Bey’in sözlerinden sonra kimler hangi önerilerde bulunmuştur? Vali Bey bu önerilere ne tepki vermiştir?
Cevap: Okul müdürü kendilerinin götürmesini söylese de  Vali bey, sayı olarak az olduklarından cephanelerin boşa gideceklerini söyleyerek reddeder. Doktor bey ise mektepte olan çocukların götürmesini söyler ama Vali Bey buna da karşı çıkar.


3. Vali Bey’e sunulan önerilerin dışında siz nasıl bir öneride bulunurdunuz?
Cevap: Ben de Doktor Bey gibi çocukların götürmesini söylerdim. Çünkü köyde yaşayan cepheye gidecek yetişkin ve genç kalmamıştı bu yüzden cepheye gidebilecek en dayanıklı yaş aralığı o çocuklar vardı.


4. Cephaneyi götürmek üzere yola çıkan 120 çocuk neye göre seçilmiştir?
Cevap: Gönüllü çocuklardan seçilmiştir.


5. Seferberlik ilan edilmesiyle çocukların cephaneyi taşıması arasında nasıl bir ilişki olabilir?
Cevap: Seferberlik ilanı ile tüm gençler cepheye gittiğinden geride sadece kadınlar, yaşlılar ve çocuklar kalmıştır. Bu sebepten dolayı cephaneleri ancak çocuklar götürebilirdi. 


6. Daha önce Türkiye haritasında yerlerini incelediğiniz illeri hatırlayınız. Çocukların gittiği yolu düşünürsek çocuklar bu görevi hangi duygularla üstlenmiş olabilir?
Cevap: Çocuklar bu görevi vatan sevgisi ve düşmanı topraklarından atma arzusuyla üstlenmiş olabilirler.


4. ETKİNLİK

İzlediğiniz filmin konusunu yazınız.
Cevap: Vatanı için 120 çocuğun cepheye cephane taşırken bir çoğunun hayatını kaybetmesi.


5. ETKİNLİK

Filmden alınan ekran görüntüsünden hareketle konuşmacının sözlü olmayan mesajlarını belirleyerek yazınız.
Cevap: Cepheye giden çocukların çoğunun vefat ettiği haberini duyan ailelerin hüznü ve çaresizliğinin karesidir.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 62 MEB Yayınları

6. ETKİNLİK

İzlediğiniz filmde sizi en çok etkileyen bölüm ya da sahne hangisidir? Niçin? Arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Beni en çok etkileyen cepheye giden çocukların dayanamayıp teker teker donarak hayatlarını kaybettikleri sahneydi. Vatanı için gönüllü olup canı pahasına bu yola çıkan çocukların hüznünü ve gururunu yaşattı.


7. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki cümlelerde noktalı yerlere uygun hâl eklerini getiriniz. Eklerin kattığı anlama uygun
olarak sözcükleri uygun boşluklara yerleştiriniz.
Cevap:
• Cephane taşıyan çocuklara okul müdürü tavsiyelerde bulundu.
• 93 Harbi’ni dedem
den öğrendik.
• Savaşı çok yakınımızda hiç hissetmedik.
• Millî Mücadele’de şehit olan askerleri minnetle andık.
• Benim yeğen Erzurum’dan geldi.
• Bir gün nasıl olsa askere gidecekler.
• Bütün amacım onları biraz daha erken hazırlamak.
• Nur içinde yatsınlar.
6.-Sinif-Turkce-Ders-Kitabi-Sayfa-62-Cevaplari-MEB-Yayinlari


b) Aşağıdaki tabloda verilen kelimelere uygun ekleri getiriniz.
Cevap:
6.-Sinif-Turkce-Ders-Kitabi-Sayfa-62-Cevaplari-MEB-Yayinlari-1


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 63 MEB Yayınları

8. ETKİNLİK

Vatanı için tüm zorlukları göze alan filmdeki 120 çocuğa duygularınızı anlatan bir yazı yazınız. Yazınızı aşağıda verilen taslağa göre planlayınız.
Cevap:

Yazı Taslağım


Konu: Vatanı için 120 çocuğun cepheye cephane taşırken bir çoğunun hayatını kaybetmesi.


Ana Fikir: Vatan sevgisi, yürekleri cesaretlendirip ölüm korkusunu bile göz ardı ettirir.


Giriş: Savaşın nerde kimle yapıldığı ve cepheye gidecek olan çocukların seçilmesi


Gelişme: Çocukların cepheye varana kadar verdikleri mücadele


Sonuç: Bu uğurda vefat eden çocuklara olan gurumuz ve minnetimiz.

1. Dünya Savaşı yıllarında Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu arasında çıkan Sarıkamış Savaşı’nda Osmanlı’nın cephesi azalır.

Cephenin azalması ile Erzurum valiliği Van’dan Cephe ister. Cephe talebini kabul eden Van valiliği cepheye gönderecek yetişkin kalmadığından gönüllü olan 12-17 yaş aralığında ki 120 çocuğu Başlarında Musa Çavuş ve bir kaç asker ile yollar. Yolun 80 km. sini  tamamladıktan sonra yoğun kar yağışına dayanamayan birçok çocuk donarak hayatını kaybeder. Geriye kalan yaklaşık 40 çocuk tedaviye alınsa da 18’i daha şehit düşer.

Bu uğurda gözünü kırpmadan canını hiçe sayan vatanı için bu zorlu yolları gönüllülükle giden çocuklara çok şey borçluyuz. Bu vatan o küçük yüreklerin bizlere emanetidir. Bizlerde aynı cesaret ve sevgi ile bu vatanı gelecek nesillere taşımalıyız.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Büyüklerinizden, küçükken oynadıkları oyunlar hakkında bilgi alınız. Aldığınız bilgileri not ediniz.
Cevap: Büyüklerim küçükken beştaş, çelik çomak, körebe, ip atlama, çizgi gibi oyunlar oynarmış.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 60-61-62-63. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2. Kitap

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60-61-62-63 120 Dinleme/İzleme Metni konusu içerisinde eksik veya hatalı bir durum ile karşılaşmanız halinde bunu bizlere Yorumlar bölümünden yazarak bildirin.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

] }

Linkedin'de Paylaş

Yorum Yazmak İster Misiniz.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.