Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
25 Mart 2021, 21:16
Selin Selin
Üye
Konu Sayısı: 276

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 74-75-76-77-78-79-81-82. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayınları

2020-2021 6. Sınıf Ekoyay Yayınları Türkçe Ders Kitabı 74-75-76-77-78-79-80-81-82. sayfa cevapları UÇURTMA

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 74 Ders Kitabı Cevapları

Hazırlık Çalışması

1. “Uçurtma uçurmak” denince aklınıza neler geliyor?
Cevap: İlk olarak aklıma özgürlük geliyor. Çünkü uçurtmalar istedikleri yere kadar gidemezler. Sonra aklıma mutluluk ve eğlence geliyor.


2. Uçurtma uçururken kendinizi nasıl hissediyorsunuz?
Cevap: Çok mutlu hissediyorum. Çünkü uçurtma uçurmak eğlenceli.


3. Sizce uçurtmanın bir çocuk için önemi nedir?
Cevap: Çocuklar oyuncaklarına çok değer verirler. Bu yüzden uçurtma da onlar için değerlidir. Ona bir zarar gelmesini asla istemezler.


4. Aşağıdaki metnin görsellerine ve başlığına göz atınız. Sizce bu metnin konusu nedir?Tahmin ediniz.
Cevap: Metnin konusu çocuğun uçurtmaya olan merakı olabilir.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 76 Ders Kitabı Cevapları

2.Etkinlik: Okuduğunuz metnin konusunu ve ana duygusunu aşağıya yazınız.
Cevap:

Konu: Uçurtmanın ve çocuğun uçma sevgisi
Ana duygu: Uçmaya karşı olan mutluluk


3.Etkinlik: Aşağıya okuduğunuz metnin içeriğine uygun iki başlık yazınız.
Cevap:
1. Uçma Sevgisi
2. Uçurtma ile Arkadaşlık


4.Etkinlik: Okuduğunuz metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Metinde “arkadaşım” diye kime seslenilmektedir?
Cevap: Uçurtmayı uçuran kişiye sesleniyor.


2. Metinde “sıkıca tut” ifadesinin tekrar edilmesinin sebebi nedir?
Cevap: Okuyucuda duyguyu daha yoğun hissettirebilmek için kullanılmış olabilir.


3. “Ben senin ulaşmak istediğin gökyüzüyüm” sözleriyle anlatılmak istenen nedir?
Cevap: Çocuklar uçmak isterler, gökyüzüne gitmek isterler. Bu anlatılmak istenmiştir.


4. Metinde hangi nesne, nelere benzetilmiştir?
Cevap: Uçurtma çıtaya, gülümseyen yüze, gökyüzüne benzetilmiştir.


5. Metnin sizde uyandırdığı duygular nelerdir?
Cevap: Sevgi ve mutluluk duyguları uyandırdı.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 78 Ders Kitabı Cevapları

 Dünyanın ve ülkemizin birçok yerinde uçurtma festivallerinin düzenlenmesinin nedeni ne olabilir?
Cevap: Çünkü uçurtma uçurmak insanları mutlu eder. Bu yüzden birçok yerde düzenleniyor olabilir.


Haber metinlerindeki ifadelerden yola çıkarak uçurtma uçurma ile ilgili neler söylenebilir?
Cevap: Uçurtma uçurmak insanlara mutluluk ve huzur veriyor. Uçurtma uçururken insanlar eğleniyorlar ve güzel vakit geçiriyorlar.


Okuduğunuz haber metinlerinde seçilen görsellerle haber metinlerinin içeriği arasında uyum var mıdır?
Cevap: Uyum vardır.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 79 Ders Kitabı Cevapları

6.Etkilik:

a. Aşağıdaki cümleleri koyu yazılmış ifadelere dikkat ederek okuyunuz.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 79 Ders Kitabı Cevapları
Koyu yazılmış ifadeleri çıkarırsak cümle ya da paragrafların anlamında nasıl bir değişiklik olur? Bu ifadeler cümlelerin ve paragrafın oluşumunda anlama nasıl bir katkı sağlamıştır?
Cevap: İki ifadeyi birbirinden ayırmamıza yardımcı olurlar. İlk ifadede olumlu bir şeyden bahsederken ikinci ifade olumsuz bir şeyden bahsederiz. Bunların arasına konur.


b. Siz de noktalı yerlere, verilen geçiş ve bağlantı ifadelerini kullanarak cümleler ya da paragraflar yazınız.
Cevap:
Okula gidecektim ama hasta olduğum için gidemedim.
Kitap alacaktım fakat istediğimi bulamadım.
Oyun oynayacaksın ancak ödevler bittikten sonra.
Arkadaşımla buluşacaktım lakin işi çıktığından buluşamadık.
Derslerimize çalışmalıyız bununla birlikte kitap da okumayı ihmal etmemeliyiz.
Çok ödevi vardı buna rağmen bana yardımcı oldu.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 80 Ders Kitabı Cevapları

c. Okuduğunuz metinde bu geçiş ve bağlantı ifadelerinden hangisi kullanılmıştır?
Cevap: Ama kullanılmıştır.


7.Etkinlik: Kendinizi büyüklerinizin yerine koyarak çocukluğunuzda eğlenmek için neler yaptığınızı, uçurtmayı nasıl uçurduğunuzu, uçurtma savaşı yapıp yapmadığınızı vb. anlatınız. Konuşmanın içeriği için büyüklerinizle yaptığınız görüşmelerde tuttuğunuz notlardan yararlanınız. Konuşmanızda beden dilinizi etkili kullanmaya, dedeniz ya da nineniz gibi konuşmaya dikkat ediniz. Konuşmanız sırasında “ama, fakat, ancak, lakin, buna rağmen ve bununla birlikte” gibi geçiş ve bağlantı ifadelerini kullanmaya özen gösteriniz.
Cevap: Eskiden daha farklı oyunlarımız vardı. Mesela çelik çomak gibi. Uçurtma yapmayı da severdik fakat o zamanlarda hazır uçurtmalar olmadığı için kendimiz yapardık. Uçurtma uçurmak ve yapmak çok büyük bir eğlenceydi bizim için ancak şimdi hazır olduğu için pek de eğlenceli olmuyor.

8.Etkinlik:
a. Aşağıda altıgen uçurtmanın yapım aşamalarının görselleri verilmiştir. Bu aşamalar için görsellerin yanına açıklamalar yazınız.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 80 Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 81 Ders Kitabı Cevapları


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 80 Ders Kitabı Cevapları
b. Uçurtma nasıl uçurulur? Günlük hayatınızdaki tecrübelerden ve okuduğunuz metindeki bilgilerden yararlanarak maddeler hâlinde yazınız.
Cevap:
İlk olarak uçurtma çıtalardan tutularak havaya kaldırılmalıdır. Uçurtma rüzgarın karşısına doğru tutulmalıdır.
Uçurtma ile uçuran kişi arasında 20-25 metre kadar mesafe olmalıdır.
Uçurtmayı tutan kişi uçurtmayı bırakır ve uçuran kiki ipi çekmeye başlar.
Böylece uçurtma uçmuş olur.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları Sayfa 82 Ders Kitabı Cevapları

9.Etkinlik: Aşağıdaki şiiri okuyunuz. Uçurtmayla ilgili bir şiir de siz yazınız. Şiiriniz için bir resim yapınız. Okuduğunuz şiirde şair, noktalama işaretlerini çok az kullanmıştır. Bu, şairin kendine has söyleyiş özelliğidir. Siz yazdığınız şiirde yazım kurallarına uymaya ve noktalama işaretlerini doğru kullanmaya özen gösteriniz.
Cevap:

UÇURTMA

Çocuklarımız neleri sevmiyorlar ki.
Uçurtmayı seviyorlar söz gelişi,
Bir havalandı mı uçurtmaları
Daha da güzelleşiyorlar.

Maviliklerde gözleri
Özgürlüğü yaşıyorlar,
Uçurtmalarla birlikte.

Koparıp da iplerini hele
Bir kurtuldular mı ellerinden,
Öylesine seviniyorlar ki,
Gidiş o gidiş, bile bile…


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 114-115-116-117. Sayfa Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Linkedin'de Paylaş

Sadece Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.