7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 52-54-56-57-58-59-60-62-63. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı konusunda 7. Sınıf öğrencilerimizin ihtiyaç duyabilecekleri 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 52-54-56-57-58-59-60-62 ve 63’teki Ders Kitabı Cevaplarını paylaştık. Eksik, hatalı veya yanlış olduğunu düşündüğünüz kısımları bizlere Yorumlar bölümünden yazarak bildirebilirsiniz. 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 52-54-56-57-58-59-60-62-63. Sayfa Cevapları MEB Yayınları konusunda İnsanı Yaşat Ki Devlet Yaşasın başlıklı konuları işledik.
UYARI! – DİKKAT!
KİTAP RESMİ DOĞRU DEĞİLSE BU BAĞLANTIYA TIKLAYARAK DOĞRU KİTABA ULAŞIN!
İçindekiler
2. İNSANI YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN
Osmanlı Devleti, bünyesindeki farklı din, millet, mezhep ve kültüre sahip insan topluluklarını uzun yıllar bir arada yönetmeyi nasıl başarmış olabilir? Tartışınız.
Cevap: Osmanlı Devleti hoşgörü politikası uygulayarak bu kadar farklı insanı bir arada tutmayı başarmış olabilir. İnsanları renginden, dilinden dolayı ayırt etmemiş ve herkesi kendi halkı olarak kabul etmiştir.
Şeyh Edebali’nin nasihatlerinde askeri, siyasi ve ekonomi konuları yerine insan unsuru üzerinde durduğunu görüyoruz. Bunun sebebi ne olabilir? “İnsanı yaşatmak” ifadesi ile neyi anlatmak istemiştir? Tartışınız.
Cevap: Bunun sebebi Şeyh Edebali bir asker veya siyaset adamı değil, halktan bir insan, derviş olduğu için olabilir. Ayrıca Şeyh Edebali insanları doğru şekilde yönetmeyi askeri ve siyasi emellerden dahada ön planda tutmuştur.
Eski Türklerde “yiğit, cesur” insanlara “alp” denilirdi. Anadolu’ya gelince bu insanlara “alp-eren” denilmesinin sebebi ne olabilir? Tartışınız.
Cevap: İsimlerine eren isminin gelmesinin sebebi bu insanların hem alp hemde din işleriyle uğraşan ilim insanları olmasından kaynaklı olabilir.
Aşağıdaki görselleri dikkatle inceleyiniz. Görsellerde yer alan yapı ve araçların yapılış amacı nedir? Tartışınız.
Cevap: Bu yapı ve araçlar askeri amaçlarla yapılmıştır.
Aşağıda İstanbul’un fethinin Türk ve dünya tarihi açısından sonuçları verilmiştir. Hangisinin Türk, hangisinin dünya tarihi açısından önemli olduğunu örnekteki gibi işaretleyiniz.
Yukarıdaki iki örnek olayı dikkate alarak Osmanlı Devleti’nin istimâlet politikasının ilk aşamasında nasıl bir yol izlediğini aşağıya yazınız.
Cevap: Osmanlı Devleti hangi milletten ve hangi devletten olursa olsun her insanı kendi halkı olarak kabul edip buna göre muamele gösteriyordu. İnsanların malına, ırzına sahip çıkıp koruyordu.
Yavuz Sultan Selim’in kendisini Hâdimü’l Harameyn olarak nitelendirilmesini Osmanlı devlet adamlarının yönetim anlayışı açısından değerlendiriniz.
Cevap: Hadimü’l Haremeyn olarak ünvan kazanan Yavuz Sultan Selim, Osmanlı Devleti’nin hilafet ile yönetildiğini gösterir. Mekke ve Medine’ye sahip olan insanlar direkt olarak halife olmuş olur.
Osmanlı Devleti bir yerin fethinden hemen sonra şehre “kadı” atardı. Yeni fethedilen toprakların sorumluluğunun kadıya verilmesinin sebebi ne olabilir? Tartışınız.
Cevap: Bu bölgelerin İslamlaştırılmasını ve adaletin hızlıca tecelli edebilmesi için kadı hızlıca atanırdı.
Bu konuda öğrendiklerinizden faydalanıp aşağıdaki kavramları en az bir kez kullanarak kısa bir metin yazınız.
Cevap: Osmanlı Devleti gerek kuruluşundan itibaren göstermiş olduğu istimalet politikası ve millet sistemi ile gerek gaza ve cihat anlayışı ile kuruluşunu hızlandırmıştır. Kuruluşundan sonra izlemiş olduğu fetih siyaesi ve uyguladığı millet sistemi ile özellikle Balkanları adil yönetim anlayışı ile yönetmiştir.
Aşağıda bazı özellikleri ile yaptığı faaliyetler verilen kişi veya kavramları boşluklara yazınız.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.