Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
14 Kasım 2019, 21:02
Furkan Furkan
Yönetici
Konu Sayısı: 1248

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 16-17-18-19-20-21-22. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

2019-2020 7. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 16-17-18-19-20-21-22. sayfa cevapları MUNİSE

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 16 Ders Kitabı Cevapları

DERSE HAZIRLIK

1. İlkokuldaki bir anınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: İlkokul 1. sınıfta ilk günümde yalnız anne ve babamdan uzak yalnız kaldığım için korkmuştum ve ağlamıştım ama sonra alıştım.

2. Reşat Nuri Güntekin’in “Çalıkuşu” romanının konusu ile ilgili neler biliyorsunuz?
Cevap: Reşat Nuri Güntekin Çalıkuşu romanında bir subay kızı olan Feride ile kuzeni Kamuran arasında yaşanan engellenmeye çalışan ve dinmeyen bir aşkı anlatıyor.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 19 Ders Kitabı Cevapları

ETKİNLİKLER

1. ETKİNLİK: Aşağıda, metinde geçen ve anlamları verilen kelimeleri ipuçlarından ve metnin bağlamından hareketle bulunuz. Kelimelerin geçtiği cümleleri sınıfta söyleyiniz.

h_ v _ _ _s : havadis
m_ d _ e _ : müddet
f_ _ _ la : fanila
a_a : ana
m_ _n_t : minnet
v_r_n : viran
m_n_s : munis
s_f_l : sefil
_k_s : akis


2. ETKİNLİK: Okuduğunuz metindeki deyimleri bulup anlamlarını karşılarına yazınız.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 19 Ders Kitabı Cevapları


3. ETKİNLİK: Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. O gün Feride Öğretmen için neden en acı ve en dertli gündü?
Cevap: O gün öğrencilerinden Munise kendini camdan bahçeye atmış ve kaybolmuştu.


2. O gece Feride Öğretmen’in “sefil ve karanlık” oda olarak tanımladığı evi birdenbire nasıl “munis ve mesut” bir ev hâline geldi? Açıklayınız.
Cevap: Bir çocuğun minnet ve sevgi dolu bakışları ayrıca iyilik yapmanın önemini anlamasıyla o hale geldi.


3. Doğduğu günden beri o köyde yaşayan ve köy halkını tanıyan Munise yardım için neden yeni tanıdığı Feride Öğretmen’i seçmiştir?
Cevap: Köy halkına ve ailesine geri dönüp aynı sıkıntıları çekeceğini biliyordu. Öğretmenin ise onu iyi şekilde koruyup kollayacağını bildiği için Feride Öğretmen’i seçmiştir.


4. Feride Öğretmen’i ve Munise’yi birbirine yaklaştıran sebepler nelerdir?
Cevap: Feride Öğretmen ve Munise sevgi dolu iki insandır. Baskı ve karanlığı değil, aydınlık ve rahatlığı istiyor ve zulme baş eğmiyorlardı.


5. İnsanların yaşadıklarını anlamada, empati yapmanın önemi nedir?
Cevap: Empati çok önemlidir. Karşımızdaki kişinin neler hissetiğini, yaptıklarını ne için yaptığını ve ne duygular içerisinde gerçekleştirdiğini anlamak önemlidir.


6. Çevrenizde yardıma ihtiyacı olan insanlar için neler yapabilirsiniz?
Cevap: Çevremizde yardıma ihtiyacı olan insanlar için ailemizden ve belediyeden yardım istiyebiliriz. Bu yardıma ihtiyacı olan kişilere komşularımız ve belediye tarafından maddi-manevi destek yapılabilir.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 20 Ders Kitabı Cevapları

4. ETKİNLİK: Okuduğunuz metinle ilgili iki soru yazıp bu soruları arkadaşlarınıza sorunuz.
Cevap:

  • Munise Öğretmen’e değilde size gelseydi ne yapardınız?
  • Munise’nin yerinde olsaydınız başka nereye saklanırdınız?

5. ETKİNLİK: Okuduğunuz metindeki hikâye unsurlarını belirleyiniz.

Yer: Zeyniler Köyü
Kişiler: Feride Öğretmen, Munise, Yaşlı Kadın, Köylüler
Olay Örgüsü: Aile baskısından kaçıp saklanan Munise’nin bir süre saklanıp daha sonra Feride Öğretmen’e sığınıp yardım istemesi.
Zaman: Kış
Konu: Anne ve babasını çok küçük yaşta kaybeden Munise’nin köyde gördüğü zorlukları ve Zeyniler Köyünde öğretmenlik yapan Feride’nin hayatını konu alıyor.


6. ETKİNLİK: Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

a) Okuduğunuz metinde geçen benzetme cümlelerini örnekteki gibi yazınız.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 20 Ders Kitabı Cevapları


b) Siz de iki benzetme cümlesi yazınız.
Cevap:

  • Okulun geniş bahçesinde çita gibi koşuyordu.
  • Sınıfta aslan kral gibi haykırıp öğrencileri susturdu.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 21 Ders Kitabı Cevapları

7. ETKİNLİK: (…)
Cevap: (7. Etkinliği kendiniz yapmalısınız.)


8. ETKİNLİK: Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

a) Aşağıdaki parçada koyu yazılmış fiilleri (eylemleri) parçanın anlam bütünlüğüne dikkat ederek tamamlayınız.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 21 Ders Kitabı Cevapları


b) Eylemler tamamlandıktan sonra metinde ne gibi değişiklikler olmuştur? Yazınız.
Cevap: Eylemler tamamlandıktan sonra metinde anlam bütünlüğü sağlanmış oldu. Metinde verilmek istenen mesaj anlaşılmış ve daha kaliteli bir içeriğe sahip olmuştur.


9. ETKİNLİK: Aşağıdaki eylemlerin aldıkları çekim eklerini örnekteki gibi ilgili satırlara yazınız.

uğrayacak ==> -acak
uyusa ==> -sa
bulun ==> -un
ağlıyor ==> -yor
___________________________

yapalım ==> -ım
söylememiş ==> -miş
olmalı ==> -malı
korkar ==> -ar

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 22 Ders Kitabı Cevapları

10. ETKİNLİK: Mevlânâ’nın aşağıdaki sözlerini okuyup üzerinde düşününüz. Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Mevlana bu sözünde açık bir şekilde zaten istenen mesajı vermiş. Bizden cömertlik ve yardımı bolca yapmamızı; şefkat ve merhamette de aynı şekilde kendimize sınır koymadan fazlasıyla göstermemizi istiyor.


11. ETKİNLİK: Okuduğunuz “Munise” adlı metni konu bütünlüğü oluşturacak şekilde tamamlayınız.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayıncılık Sayfa 22 Ders Kitabı Cevapları


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 10-11-12-13-14-15. Sayfa Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Etiket: türkçe ders kitabı cevapları 7 sınıf 16 17 sayfa
1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (5 oy, ortalama: 5 üzerinden 4,80)
Bekleyin...Loading...

Linkedin'de Paylaş

Yalnızca Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.

Ödevini Sor