Cevap Yaz
1 Haziran 2022, 18:14 - Sena Yazdı

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 244-245-246-247. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2. Kitap

7.Sınıf Türkçe Ders Kitabı 244-245-246-247. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Kırkpınar’a Adını Veren Kırk Yiğit Metni Cevapları konusunun da bulunduğu 7. sınıf türkçe ders kitabı sayfa 244-245-246-247 cevapları konusunu paylaştık. Kırkpınar’a Adını Veren Kırk Yiğit Metni içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 244-245-246-247. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2. Kitap

7.Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 244-245-246-247.Sayfa Cevapları Kırkpınar’a Adını Veren Kırk Yiğit

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 244 Ders Kitabı Cevapları

DERSE HAZIRLIK

1. “Kırkpınar Yağlı Güreşleri” ile ilgili bildiklerinizi anlatınız.
Cevap: Geleneksel Kırkpınar Yağlı Güreşleri haziran ayının sonunda Edirne Sarayiçi’de düzenlenir. Müsabakalar er meydanında yapılarak üç gün sürer. Üç gün boyunca güreşen pehlivanlardan her kategorinin birincisi, ikincisi ve üçüncüsü seçilir. 


2. “Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali” kültürel ve toplumsal hayatımıza ne tür katkı sağlar? Tartışınız.
Cevap: Yağlı güreş kültürümüzü yaşatmamıza, devamlılığının sağlanmasına ve yabancı ülkelere tanıtılmasın katkı sağlar.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 245 Ders Kitabı Cevapları

2. ETKİNLİK:

Dinlediğiniz metinle ilgili görüşlerinizi sebepleriyle birlikte yazınız.
Cevap: Metinde güreş yaparak ölen kahramanların yaşatılması için her yıl düzenli olarak müsabakaların yapılması güzel ve kıymetlidir.


3. ETKİNLİK:

Dinlediğiniz metinde geçen aşağıdaki altı çizili kelime ve kelime gruplarının anlamlarını tahmin ederek yazınız. Daha sonra tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.
Cevap:
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 245 Ders Kitabı Cevapları


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 246 Ders Kitabı Cevapları

4. ETKİNLİK:

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Metne göre “Kırkpınar” adı nasıl doğmuştur?
Cevap: Kırk kahramanın güreşerek ölmeleri ve gömülecekleri yerlerden kırk pınarın fışkırması ile doğmuştur.


2. Kırk yiğidin hatırasını yaşatmak için neler yapılmıştır?
Cevap: Yaklaşık olarak 650 yıldır dünyanın farklı yerlerinden güreşçiler toplanarak güreş etkinlikleri yapılmaktadır.


3. Yaşadığınız çevrede adını efsanelerden alan bir yer var mıdır?
Cevap: Evet vardır. İstanbul’un surlarının melekler tarafından yapıldığına inanılır.


4. Metinde güreşlerdeki “er meydanı, yenişememe, sonuna kadar devam etme” anlatımı ile günümüz spor karşılaşmalarındaki “sportmenlik” kavramını karşılaştırınız.
Cevap: Sportmenlik yapılan sporun her şeyini bilmek saygı ile çalışmaktır. Sporcular güçlü ve kuvvetli kişiler olduğundan karşılaşmaların yapıldığı yerlere er meydanları denmektedir. Bazen sporcular arasında galibiyet ve mağlubiyet gerçekleşmez ve buna da yenişememe denir. Buna rağmen sportmen bir kişi girdiği karşılaşmayı bırakmaz ve gittiği yere kadar devam ettirir.


5. Sırtı yere gelmeyen cihan pehlivanlarının yetişmesi ile efsane amacına ulaşmış mıdır?
Cevap: Evet ulaşmıştır.


6. Bir mekânda yüzlerce yıl bir geleneğin sürdürülmesinin önemi neler olabilir?
Cevap: Kültürlerin, gelenek ve göreneklerin devamlılığı sağlanır ve yıllar geçse de kuşaktan kuşağa aktarılır.


5. ETKİNLİK:

Dinlediğiniz metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.
Cevap:

Konu: Kırkpınar adını nasıl aldığı.
Ana fikir: Kültürlerin kuşaktan kuşağa aktarmak için geleneklerin sürdürülmesi gerektiği.


6. ETKİNLİK:

Dinlediğiniz metnin tutarlılığını değerlendirmek amacıyla aşağıda verilen soruları cevaplayınız.

a) Dinlediğiniz metindeki cümleler birbirleriyle bağlantılı mı? Sebebiyle birlikte yazınız.
Cevap: Cümleler birbirleriyle bağlantılıdır. Çünkü anlatım oluş sırsına göre yapılmıştır.


b) Dinlediğiniz metnin olay örgüsünde anlamsal ve mantıksal bir eksiklik hissettiniz mi? Sebebiyle birlikte yazınız.
Cevap: Evet hissetim. Kırk yiğidin aç, susuz, yorgunluk ve sıcak bilmeden günlerce güreşmesi ve bu sebeple ölmeleri, gömülecekleri yerlerin kırkında da pınar fışkırması mantıksal eksikliktir.


c) Metindeki olayların gelişimi ve sonucu bir bütünlük içinde aktarılmış mıdır? Sebebiyle birlikte yazınız.
Cevap: Olayların nerede, nasıl, kimlerle ve ne zaman geçtiği ayrıntısı ile anlatıldığı için bir bütün içinde aktarılmıştır.


d) Sorulara verdiğiniz cevaplara göre metnin tutarlılığı ile ilgili ulaştığınız sonucu yazınız.
Cevap: Anlatılanlar birbirleri ile bağlantılı olduğundan dolayı tutarlıdır.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 247 Ders Kitabı Cevapları

7. ETKİNLİK:

Aşağıdaki cümlelerde yer alan fiilleri inceleyiniz. Fiilleri tablodaki uygun yerlere yerleştiriniz.
Cevap:

Basit Fiiller ⇒ güreştiler, sürdü, dinlendiler, geldi, çıktı.
Türemiş Fiiller ⇒ sergileniyordu, yapılır, görüştü.
Birleşik Fiiller ⇒ gözüne girdi, meşhur olmuştur, fışkırıvermiş, davet etti.


8. ETKİNLİK:

Bir haber muhabiri olduğunuzu hayal ediniz. Yapmış olduğunuz araştırma ve dinlediğiniz metinden yola çıkarak canlı yayında “Kırkpınar Yağlı Güreşleri” hakkında bilgilendirici bir konuşma yapınız.
Cevap: Her yıl aksatılmadan düzenlenen ata sporumuz olan Kırkpınar yağlı güreşleri bu yılda düzenlenmesi için etkinlikler düzenlenmektedir. Atalarımızdan kalan bu sporu yaşatmak için dünyanın farklı yerlerinden pehlivanlar güreşmeye gelmekteler. Bu ata sporumuz günden güne rağbet görmekte ve tanınmaktadır.


9. ETKİNLİK:

Dinlediğiniz metni özetleyiniz.
Cevap: Kırk yiğit Edirne’nin batısında bulunan bir çayırlıkta günlerce güneş, açlık, susuzluk ve yorgunluk demeden güreşmiş ve sonunda ölmüşlerdir. Ölüleri ile karşılaşan bir bilge onları gömmek için kırk mezar kazmış ve kırkında da pınar fışkırdığını görmüştür. Kırkpınar yağlı güreşlerinin ismi buradan gelmektedir. Yaklaşık olarak 650 yıldır Kırkpınar yağlı güreş etkinlikleri düzenlenmektedir ve dünyanın dört bir yanından güreşmek için pehlivanlar gelir.


7.Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 244-245-246-247. Sayfa, Kırkpınar’a Adını Veren Kırk Yiğit Metni Cevapları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.