DÜŞÜNELİM
Doğru ve güvenilir olmak ne demektir? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Kişinin her bakımdan doğru olması yani her daim doğrunun yanında olmak ve doğruları söylemek demektir. Güvenilir olmak ise zamanla karşındakinin güvenini kazanıp onun sana sır vermesi, eşyasını emanet etmesi gibi şeylerdir.
ETKİNLİK
Yukarıdaki hadisi, iman-ahlak ilişkisi açısından arkadaşlarınızla yorumlayınız.
Cevap: Eğer bir kişinin imanı çok iyiyse, ahlak açısından da en iyisi odur. Yani ahlakın iyi olması imandan geçmektedir. İman olmadan ahlak olmaz. Bu yüzden ahlaklı olmak için imanlı da olmalıyız.
ETKİNLİK
Yukarıdaki hadisi doğru ve güvenilir bir kişide bulunması gereken özellikler açısından arkadaşlarınızla değerlendiriniz.
Cevap: “Doğru ve güvenilir olan birinde bu özellikler bulunmaz. O her zaman doğru söyler, yalan söylemekten kaçınır. Sözünü hep tutar ve emanete gözü gibi bakar, başına bir şey gelmesini engeller.
ETKİNLİK
Çevremizdeki insanların güvenini kaybetmemek için nelere özen göstermek gerekir? Arkadaşlarınızla belirleyerek değerlendiriniz.
Cevap: Verdikleri emanete sahip çıkmalıyız. Eğer sır verdiyse onu tutmalıyız. Yalan söylememeliyiz, hep doğruları söylemeliyiz.
ETKİNLİK
Doğruluk ve güvenilirliğin bireysel ve toplumsal yararları nelerdir? Arkadaşlarınızla belirleyerek değerlendiriniz.
Cevap: Doğru ve güvenilir olunca toplumda sözün geçer, insanlar seni sever ve saygı gösterir. Bireysel olarak da kişi hep iyilik yapar ve imanı güçlü olur.
2. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Merhametli ve Affedici Oluşu
Düşünelim
Halk arasında kullanılan “merhametli insan”, “vicdanlı insan”, “insanlıktan çıkmış” ve “taş kalpli” gibi ifadeler hangi özellikteki kişiler için kullanılır? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: “merhametli insan” ve “vicdanlı insan” gibi ifadeler merhamet sahibi kişiler için kullanılırken, “insanlıktan çıkmış” ve “taş kalpli” gibi ifadeler merhametsiz ve affedici olmayan kişiler için kullanılır.
ETKİNLİK
Siz de Allah’ın (c.c.) insanlara merhametini gösteren örnekler bularak arkadaşlarınızla değerlendiriniz.
Cevap: Allah’ın bize karşı olan sevgi ve merhametinden dolayı insanlara birçok nimet göndermiştir. İyi ve rahat yaşamamız için bunları yapmıştır. Bu da Allah’ın bize karşı olan sevgi ve merhametini gösterir.
ETKİNLİK
Yukarıdaki ayetleri Hz. Peygamber’in (s.a.v.) Mekkelilere karşı tutumu ile nasıl ilişkilendiriyorsunuz? Arkadaşlarınızla değerlendiriniz.
Cevap: Hz. Peygamber Mekkelilere karşı her zaman iyi olmuştur. Onların nefret ve kinlere karşı hep iyilikle karşılık vermiştir. Bu sayede Mekkeliler de İslam’ı kabul etmiştir.
ETKİNLİK
Hz. Muhammed (s.a.v.) gibi merhametli, hoşgörülü ve affedici olabilmek için nelere özen göstermeliyiz? Arkadaşlarınızla değerlendiriniz.
Cevap: Kötülüğe kötülükle karşılık vermemeliyiz. Hep iyiliğin yanında olmalıyız. Zaten içimizde iyilik olduğunda merhametli, affedici ve hoşgörülü oluruz.
3. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) İstişareye Önem Vermesi
Düşünelim
“Danışan dağlar aşmış, danışmayan düz yolda şaşmış.” atasözü ile verilmek istenen mesaj nedir?Arkadaşlarınızla konuşunuz.
Cevap: Kişinin bir konuyu etrafındakilerle danışması onun bu konuda iyi olmasını sağlar. Fakat danışmazsa onun için pek iyi olmaz. Bu atasözünde verilmek istenen mesaj budur.
ETKİNLİK
Hz. Peygamber’in (s.a.v.) gerektiğinde istişare yapması toplumu nasıl etkilemiş olabilir? Arkadaşlarınızla değerlendiriniz.
Cevap: İnsanlar kendilerini mutlu hissetmişlerdir ve şaşırmışlardır. Çünkü Peygamberimiz gibi birinin bile istişare yapması onları farklı hissettirmiştir. Hz. Peygamber toplumu bu yönden etkilemiştir.
ETKİNLİK
Yukarıdaki hadisi, istişarenin önemi açısından arkadaşlarınızla yorumlayınız.
Cevap: İşler hep danışma ile yürütülmelidir. Böyle olursa her şey daha iyi olur. Danışılmadan yapılan bir iş, danışılarak yapılandan daha kötü olur.
ETKİNLİK
Önemli bir iş yaparken veya karar alırken hiç istişare yaptınız mı? Yapmadıysanız niçin yapmadınız? Sonuçları nasıl oldu? Yaptıysanız bu istişarenin size sağladığı yararlar neler oldu? Arkadaşlarınızla paylaşıp değerlendiriniz.
Cevap: Tabii ki istişare yaptım. Çünkü istişare önemli. Eğer istişare yapmasaydım hata yapabilirdim fakat istişare yaptığımdan dolayı her şey yolunda gitti ve hata yapmadım.
Bir önceki yazımız olan 8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Kitabı 108-109-110-111. Sayfa Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.