Anasayfa Kitap Cevapları
Cevap Yaz
25 Ekim 2020, 12:26
Gülsüm Gülsüm
Üye
Konu Sayısı: 446

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 32-33-34-35-36. Sayfa Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

8. Sınıf MEB Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı 32-33–34-35-36. Sayfa Cevapları 1. ÜNİTE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

8. Sınıf Fen Bilimleri SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 32 Ders Kitabı Cevapları

A. Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.

1) Dolanma düzlemi nedir? Açıklayınız.
Cevap: Bir cisme göre o cisim etrafında hareket eden cismin alanı demektir.


2) Mevsimlerin oluşma nedenleri nelerdir? Belirtiniz.
Cevap: Dünya’nın Güneş etrafında ve kendi ekseni etrafında dönmesinden kaynaklı mevsimler oluşur.


3) Eksen eğikliğinin sonuçları nelerdir? Belirtiniz.
Cevap: Mevsimlerin oluşması, bir noktaya vuran güneş ışığının açısının sürekli değişmesi, aydınlanma süresinin değişmesi ,gece ve gündüz sürelerinin uzayıp kısalması, dönenceler ve kutup dairelerinin oluşması gibi sonuçları vardır.


4) Dünya’nın hareketleri ve bu hareketlerin sonucunda oluşan değişiklikler nelerdir? Açıklayınız.
Cevap: Dünya kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru dönüşünü 24 saattte tamamlar.Bu hareketin sonucunda gece ve gündüz oluşur.


5) Günlük değişen hava olayları nelerdir? Belirtiniz.
Cevap: Yağış,rüzgar,nem, sıcaklık.


6) Rüzgâr nasıl oluşur? Açıklayınız.
Cevap: Hava akımının alçak basınçla yüksek basınç arasında yer değiştirmesiyle oluşur.


7) İklim ve hava olayları arasındaki farkı açıklayınız.
Cevap:İklim, o bölgenin hangi mevsimlerde genellikle hangi hava durumunda olduğunu belirtirken hava olayları günlük değişen hava durumudur.


8) Meteorolojinin günlük yaşama etkilerini kısaca açıklayınız.
Cevap: Meteoroloji sayesinde sabah evden çıkarken güneşli olan bir havanın öğleden sonra yağışlı olabileceğini öğrenip ona göre günlük kıyafetlerimizi giyer ve yanımıza gerekli malzemeleri alırız.Bu sayede hava olaylarından dolayı mağdur olmayız.


9) İklim bilimi ve iklim bilimci kavramlarını kısaca açıklayınız.
Cevap: İklim bilimi diğer adıyla klimatoloji, atmosfer için meydana gelen hava olaylarını ve yeryüzündeki iklim tiplerini inceleyen bilim dalıdır.
İklim bilimci ise bu bilim dalı ile uğraşan kişidir.Diğer adı, klimatologtur.


10) Küresel iklim değişikliğinin nedenleri nelerdir? Açıklayınız.
Cevap: 

B. Aşağıda çerçeve içerisinde bazı ifadeler verilmiştir. Bu ifadelerden uygun olanları kullanarak cümlelerde boş bırakılan yerleri doldurunuz.

8. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Sayfa 32 Ders Kitabı Cevapları

Cevap: 

1) Dünya’nın dönme ekseni 23 derece 27 dakika… bir açı ile eğik durmaktadır.
2) Mevsimlerin oluşumunun nedenlerinden biri de eksen eğikliği… dir.
3) …21 Aralık… tarihinde Güneş ışınları, Güney yarım küre yüzeyine daha fazla ısı enerjisi aktarır.
4) Dünya’nın, yıllık hareketini yaparken izlediği yol …………elips…………………… şeklindedir.
5) Havanın yapısında oksijen…, …karbondioksit… ve azot… gibi gazlar bulunur.
6) Yatay yönlü hava hareketlerine rüzgar… denir.
7) Ülkemizde görülen iklimlerden biri de Karadeniz… iklimidir.
8) Havanın yapısında bulunan ve ….güneş ışığını… tutan gazlardan biri de metan gazıdır.
9) Sera etkisine neden olan gazların sebep olduğu küresel sıcaklık artışı, küresel iklim değişikliği…. olarak adlandırılır.
10) Sera gazlarının atmosferdeki miktarının artmasına fosil yakıt… kullanımı neden olur.

8. Sınıf Fen Bilimleri SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 33-34-35-36 Ders Kitabı Cevapları

C. Aşağıdaki bilgiler doğru ise yay ayraç içine “D”, yanlış ise “Y” yazınız.
Cevap: 

1)  (..D..) Ekvator düzlemi ile Dünya’nın dolanma düzlemi çakışık değildir.
2)  (..Y..) Güneş ışınları yıl içerisinde sadece bir yarım küreye dik olarak düşer.
3)  (..D..) Güneş ışınlarının düşme açısı, yeryüzüne aktarılan ısı enerjisini etkiler.
4)  (..Y..) Gece ve gündüz sürelerinde farklılık yaşanması, dolanma düzleminin uzunluğundan kaynaklanmaktadır.
5)  (..D..) Atmosferdeki su buharı miktarına, nem adı verilir.
6)  (..D..) Günlük sıcaklık farkları, rüzgârların oluşum sebeplerindendir.
7)  (..Y..) Hava olayları, günlük hayatı her zaman olumsuz etkiler.
8)  (..Y..) İklim; dar bir bölgede, uzun sürede değişen ortalama hava koşullarıdır.
9)  (..D..) İçilebilir su kaynaklarının azalması, küresel iklim değişikliğinin sonuçlarındandır.
10) (..Y..) Küresel iklim değişikliği, gelişmekte olan ülkeleri ilgilendiren bir durumdur.


Ç. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.
Cevap: 

1. Sorunun Cevabı: B Şıkkıdır.
2. Sorunun Cevabı: D Şıkkıdır.
3. Sorunun Cevabı: C Şıkkıdır.
4. Sorunun Cevabı: A Şıkkıdır.
5. Sorunun Cevabı: B Şıkkıdır.
6. Sorunun Cevabı: B Şıkkıdır.
7. Sorunun Cevabı: D Şıkkıdır.
8. Sorunun Cevabı: D Şıkkıdır.
9. Sorunun Cevabı: D Şıkkıdır.
10. Sorunun Cevabı: B Şıkkıdır.
11. Sorunun Cevabı: B Şıkkıdır.
12. Sorunun Cevabı: C Şıkkıdır.
13. Sorunun Cevabı: D Şıkkıdır.
14. Sorunun Cevabı: B Şıkkıdır.
15. Sorunun Cevabı: B Şıkkıdır.


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 28. Sayfa Cevapları SDR Dikey Yayıncılık başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Sadece Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.