Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
13 Mayıs 2021, 17:32
Gülsüm Gülsüm
Üye
Konu Sayısı: 453

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 73-74-75-76. Sayfa Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

2020-2021 8. Sınıf SDR Dikey Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı 73-74-75-76. sayfa cevapları 2.Ünite Ölçme Değerlendirme Çalışmaları

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

8. Sınıf Fen Bilimleri SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 73 Ders Kitabı Cevapları

A. Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.

1) Kromozom kavramını açıklayınız.
Cevap: Canlılarda kalıtımı sağlayan, DNA’nın histon proteinlerine sarılmasıyla oluşan genetik birimlerdir.


2) DNA’nın yapısını bir model üzerinde gösteriniz.
Cevap:
8. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Sayfa 73 Ders Kitabı Cevapları


3) DNA kendini nasıl eşler? Açıklayınız.
Cevap: Çift zincirli yapıda olan DNA ikiye ayrılır. Ayrılan zincirler kendini eşler. Bu şekilde iki tane çift sarmallı yeni DNA oluşur.


4) Genotip ve fenotip kavramlarını açıklayınız.
Cevap: Genotip, canlının kalıtsal bilgileridir. Fenotip, canlının genotipinin ve çevrenin etkisiyle oluşan dış görünüşüdür.


5) Akraba evliliklerinin genetik sonuçları nelerdir? Açıklayınız.
Cevap: Konuşma zorluğu, görme bozukluğu, organ yetmezliği, cücelik, kamburluk ya da çoklu organ yetmezliği gibi hastalıklardır.


6) Mutasyon ve modifikasyon kavramlarını açıklayınız.
Cevap: Gen işleyişindeki değişikliğin çevrenin etkisiyle oluşmasına modifikasyon denir. DNA eşlenirken genlerde oluşan hataya ya da değişikliğe mutasyon denir.


7) Adaptasyon kavramını açıklayınız.
Cevap: Canlıların belirli ortamlara yaşama, üreme gibi doğal seleksiyonunu sağlayabilmesi için uyum sağlaması özelliğine adaptasyon denir.


8) Doğal ve yapay seçilim nedir? Açıklayınız.
Cevap: Canlıların doğal yaşamda zayıfların hayata son vermesine güçlülerin ise hayatta kalmasına doğal seçilim denir. İnsanlar tarafından üstün ırk yani güçlü ve iyi özellikli canlıların çoğaltılıp zayıf olanların ise yok edilmesine yapay seçilim denir.


9) Biyoteknolojik çalışmaların olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir? Açıklayınız.
Cevap:

Biyoteknolojinin olumlu yönleri 

  • Biyoteknoloji ile atmosfere zarar veren kimyasalları atmosferden çeken bitkiler üretilecek.
  • Vücuda zarar veren kanser hücreleri vücuttan alınacak.
  • Ölen canlıların fosilleşmesi hızlandırılacak ve petrol üretimi hızlandırılacak.
  • Hasar görmüş organların tamiri yapılacak.
  • Tüp bebek sırasında anne ve babanın genlerinde hasarlı genler varsa bunlar düzeltilebilecek.

Biyoteknolojinin olumsuz yönleri

  • Kötü amaçla kullanmak için kitle imha silahları üretilebilir.
  •  Radyasyon artımı yüzünden farklı hastalıklar ortaya çıkabilir.

10) Biyoteknolojinin gıda üretimi ve hayvancılık uygulamaları nelerdir?
Cevap: Besinlerin raf ömrünün arttırılması ve besin değerleri yüksek besinler üretilmesidir. Hayvancılıkta ise besili ve semiz hayvan üretiminde ve genetiğinde değişiklik yaparak daha verimli süt vermesini sağlama gibi uygulamalar kullanılmaktadır.


B. Aşağıda çerçeve içerisinde bazı ifadeler verilmiştir. Bu ifadelerden uygun olanları kullanarak cümlelerde boş bırakılan yerleri doldurunuz.
Cevap:

1) Fosfat, organik baz ve ………..deoksiriboz şeker………… bir araya gelerek nükleotid yapılarını oluşturur.

2) DNA, ………..çift……….. zincirli sarmal yapıya sahiptir.

3) Karakterlerin oluşmasını sağlayan DNA birimine ………gen……. adı verilir.

4) Her durumda etkisini gösterebilen alellere ………baskın…… alel adı verilir.

5) İnsanlarda çocuğun cinsiyetini belirleyen …….babadan………. gelen kromozomdur.

6) Modifikasyonlar kalıtsal ……….değildir…….. .

7) Tür içerisindeki çeşitlilik …………varyasyon………. olarak adlandırılır.

8) Biyoteknolojinin ilk uygulamalarına ………..yoğurt…………. yapımı örnek gösterilebilir.

9) Bir canlı ya da bir özelliğin kopyasının üretilmesine ……..klonlama………. denir.

10) Zararlı genleri etkisiz hâle getirmek ve tedavi etmek amacı ile tedavi edici genlerin hastalara aktarılmasına …gen tedavisi…………. denir.

8. Sınıf Fen Bilimleri SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 74 Ders Kitabı Cevapları

C. Aşağıdaki bilgiler doğru ise yay ayraç içine “D”, yanlış ise “Y” yazınız.
Cevap:

1) ( Y)
2) (D)
3) (D)
4) (Y)
5) (Y)
6) (Y)
7) (D)
8) (D)
9) (D)
10) (D)


Ç. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.
Cevap:

1. D
2. C
3. C

8. Sınıf Fen Bilimleri SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 75 Ders Kitabı Cevapları

4. A
5. C
6. D
7. D
8. A
9. B

8. Sınıf Fen Bilimleri SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 76 Ders Kitabı Cevapları

10. A
11. B
12. A
13. D
14. A
15. C


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 77-78-79-80-81. Sayfa Cevapları SDR Dikey Yayıncılık başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Linkedin'de Paylaş

Sadece Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.