Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
22 Mart 2021, 21:43
Beyza Sultan Beyza Sultan
Üye
Konu Sayısı: 283

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı 104-105-106. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

2020-2021 8. Sınıf MEB Yayınları T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı 104-105-106. sayfa cevapları 3. Ünite Ölçme ve Değerlendirme

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

8. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Sayfa 104 Ders Kitabı Cevapları

A. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sözcükleri yazınız.

1-) Kuvâ-yi Milliye;
2-) Başkomutanlık
3-) Tekalif-i Milliye
4-) Musul
5-) Duyun-u Umumiye
6-) Gümrü


B. Aşağıdaki soruların cevabını boş bırakılan alana yazınız.

1. I. İnönü Savaşı’nın dış politika açısından sonuçları nelerdir? Açıklayınız.
Cevap:  

  • İsmet Paşa’nın rütbesi Tuğgeneralliğe yükseldi.
  • İlk anayasa Teşkilat-ı Esasiye kabul edildi.
  • Sovyet Rusya ile Moskova Antlaşması imzalandı.

2. Sakarya Savaşı’nın sonuçları nelerdir?
Cevap:

  • Mustafa Kemal’e Mareşal rütbesi verildi.
  • Misak-ı Milliye ABD tarafından tanındı.
  • İngizlizler esirleri bırakmaya başladı.

3. Kuvâ-yı Millîye Birliklerinin kaldırılma gerekçeleri nelerdir? Açıklayınız.
Cevap:  

  • İşgaller karşısında yetersiz kaldılar.
  • Düzenli bir ordu değillerdi.
  • Bazı insanlara karşı yargısız infazyapıtlar.
  • Gerekli ihtiyaçlarını karşılayamadılar.

4. İtilaf Devletlerinin Londra Konferansı’nı toplamaktaki asıl gayeleri nedir?
Cevap:  İtilaf Devletler’nin Londra Konferansı’nı toplamaktaki asıl amaçları Sevr Antlaşması’nın maddelerini hafifleterek Türklere kabul ettirmek istemişlerdir. Savaşta yapamadıklarını masa başında yapmak istemişlerdir.


5. Lozan Antlaşması’nda Boğazların yönetimi nasıl karara bağlanmıştır?

Cevap: 

  • Boğazlar belli bir komisyona verilmiştir.
  • Savaş gemileri kısıtlanmıştır.

 8. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Sayfa 105 Ders Kitabı Cevapları

Cevap:

1.C

2.B

3.D

4.A

5.A

6.D

7.B

8.C

9.A


 8. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Sayfa 106 Ders Kitabı Cevapları

Ç. Aşağıda Millî Mücadele Dönemi’nde yaşanan bazı diplomatik gelişmeler hakkında bilgiler verilmiştir. Açıklamalardan hareketle verilen olayların isimlerini tespit edip tarih şeridine yerleştiriniz.

1. Bu antlaşma ile Doğu Cephesi kapanmış ve bölgedeki askerî birliklerin bir kısmı Batı Cephesi’ne kaydırılmıştır.
Cevap: Gümrü Antlaşması


2. Bu konferans ile İtilaf Devletleri TBMM’nin varlığını resmen tanımışlardır.
Cevap: Londra Konferansı


3. Bu antlaşma ile Sovyet Rusya Misak-ı Millî’yi tanıdığını beyan etmiştir.
Cevap: Moskova Antlaşması


4. Kafkas Cumhuriyetleri ile imzalanan bu antlaşma ile Türkiye’nin doğu sınırı son şeklini almıştır.
Cevap: Kars Antlaşması


5. İlk defa bir İtilaf Devleti TBMM ile antlaşma imzalamıştır. Bu antlaşma ile güney bölgeleri büyük oranda düşman işgalden temizlenmiştir.
Cevap: Ankara Antlaşması


6. Bu antlaşma ile Millî Mücadele’nin askerî safhası sona ermiştir.
Cevap: Mudanya Ateşkes Antlaşması 


7. Dünya Savaşı’ndan sonra imzalanan antlaşmalar içinde en uzun ömürlü olanıdır. Bu antlaşma ile Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığı yabancı devletler tarafından resmen kabul edilmiştir.
Cevap: Lozan Antlaşması


D. Aşağıda Millî Mücadele’de yaşanan çeşitli muharebeler ile bunların sonucunda ortaya çıkan bazı diplomatik gelişmeler verilmiştir. Muharebeler ile diplomatik gelişmeleri eşleştiriniz.
Cevap: 

Doğu Cephesi ⇒ 2

I. İnönü Muharebesi  ⇒ 4,5,7

Sakarya Muharebesi  ⇒  3,6

Büyük Taarruz  ⇒  1


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı 100-101-102-103. Sayfa Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Linkedin'de Paylaş

Sadece Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.