İçindekiler
“Kale, içten yıkılır.” atasözü ne anlama gelmektedir? Tartışınız.
Cevap: Bir yeri, bir ideali ele geçirmek ve onun üzerinde hüküm sahibi olmak için kişinin elinde kozunun olması gerektiğini, böylece işin daha kolay üstesinden gelinebileceği anlamına gelmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti’ni yaşatmak, milletimizin birliğini ve ülkemizin bütünlüğünü korumak için bireylere düşen görevler nelerdir?
Cevap: Her şeyden önce düşünmek, çalışmak ve sonrasında Atatürk ilke ve inkılaplarına sabit kalmakla cumhuriyetimize sahip çıkabiliriz. Bunun yanı sıra vatandaş olarak hak ve sorumluluklarımızı bilmek bizi bu amaç doğrultusunda ileri taşıyacaktır.
Ölçme ve Değerlendirme
A. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sözcükleri yazınız.
Cevap:
1. Cumhuriyet Tarihi’nde ilk kez çok partili siyasi hayat ..MİLLİ KALKINMA PARTİSİ.. Fırkasının kurulmasıyla başlamıştır.
2. Mustafa Kemal, liderliğini yaptığı ..ANADOLU VE RUMELİ MÜDAFAA-İ HUKUK(1.GRUP).. Grubunu “Halk Fırkası” adıyla siyasi partiye dönüştürmüştür.
3. Siyasi partiler, demokrasinin ..ÇOĞULCULUK.. ilkesinin bir gereğidir.
B. Aşağıdaki soruların cevabını boş bırakılan alana yazınız.
1. Gazi Mustafa Kemal’e düzenlenen suikast girişiminin asıl hedefi nedir?
Cevap: Gazi Mustafa Kemal’e düzenlenen suikast girişiminin asıl hedefi cumhuriyet ve onun prensipleridir.
2. I. Meclise “halk meclisi” denmesinin dayanağı nedir? Açıklayınız.
Cevap: I. Meclise “halk meclisi” denmesinin nedeni halkın her kesiminden ferdinin mecliste kendine bir yer bulması ve temsil etmesidir.
3. Mustafa Kemal’in, yakın arkadaşı Fethi Bey’den yeni bir parti kurmasını istemesindeki amacı nedir? Açıklayınız.
Cevap: Mecliste Hükumetin ekonomi politikalarını denetleyecek ve alternatif politikalar üretecek yeni bir partiye ihtiyaç duyulmasından ötürü Mustafa Kemal’in, yakın arkadaşı Fethi Bey’den yeni bir parti kurmasını istemiştir.
C. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Cevap:
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.